Politikk

- Fabian er en utmerket ordfører. Jeg kunne stemt på ham om jeg ikke var kandidat selv

Rune Gerhardsen ser frem til å vise andre sider av seg selv om han vinner ordførerkampen i Oslo.

  • Stine Barstad
    Journalist

Aftenposten.no startet mandag vår nye serie «Ordfører-intervjuet», der vi intervjuer ordførerkandidatene til partiene som er representert i bystyret i Oslo. I disse intervjuene stilles ordførerkandidatene 20 sentrale spørsmål, i tillegg til at de får muligheten til å presentere seg selv på video.

----------------------------------------------------------------------------------------------- Arbeiderpartiet og SV er i motbakke i Oslo frem mot valget. Ifølge Aftens ferske meningsmåling, ligger det an til at det blå-blå byrådet får fornyet tillit valgdagen. Også Aps ordførerkandidat Rune Gerhardsen har et høyt fjell å bestige — mens nesten 60 prosent av byens innbyggere sier de ønsker Fabian Stang som ordfører, vil 15 prosent ha Gerhardsen.

— Fabian Stang har plassert seg i en posisjon som en god ordfører gjennom fire år. Han har hevet seg litt over politikken, noe jeg tror er klokt av en ordfører, forklarer Gerhardsen.

— Jeg har inntil nylig vært en veldig profilert partipolitiker, men har gått inn i denne valgkampen med en litt annen profil, fordi jeg også ønsker å gå inn i en litt mer overordnet rolle, sier Rune Gerhardsen - eller Rune G som han helst kaller seg selv - til Aftenposten.no.

- Nærværende

- Hva er Stangs fremste egenskap som ordfører - og hva tror du at du kunne gjøre bedre?

- Fabian er en utmerket ordfører, og jeg kunne tenkt meg og stemt på ham om jeg ikke var kandidat selv. Han har vært veldig nærværende i bybildet. Det skal jeg klare like godt, sier Gerhardsen.

— Men dette er ikke en konkurranse om hva vi kan gjøre bedre enn den andre - men om hva en kan gjøre selv. Jeg vil gjøre en del annerledes enn Fabian. Vi er to forskjellige mennesker, med forskjellig bakgrunn. Det preger oss. Jeg er mer kjent på østkanten - han på vestkanten.

Humor og kunnskap

Gerhardsen sier han gleder seg til å kunne være mer nærværende i byen hvis han blir ordfører.

- Jeg har vært nærværende i Oslo hele tiden, men da i en mer aggressiv politisk kamp. Så det kunne være fint å kunne spille ut litt andre egenskaper hos seg selv - som humor og kunnskap om byen, sier han.

Han er imidlertid forbløffet over den voldsomme oppmerksomheten ordøførerkandidatene har fått i forkant av valget. Selv deltok han i den første ordførerduellen allerede før jul i fjor.

— Det viktigste med dette valget er ikke hvem som får ordøferen, men hvem som vinner byrådsmakten. Etter at vi innførte parlamentarisme i 1986 har det egentlig ikke vært noen interesse for ordførerkampen før i år, men en valgkamp mellom byrådslederkandidatene, sier han.

Listetopper

Han tror den store interessen skyldes at det har dukket opp flere politikere med kjente navn på listen over ordførerkandidater i Oslo.

— Dessuten har Høyre kjørt frem Fabian Stang i langt større grad enn byrådslederen. Dermed får folk et inntrykk av at Fabian er hovedkandidaten, sier han.

- Under valgkampåpningen i Oslo stilte de andre partiene med ordførerkandidatene sine, mens Ap stilte med Libe Rieber Mohn. Hvor var du?

- Alle partiene stilte med sine listetopper. Libe står som nummer én på vår liste, slik som byrådslederkandidaten alltid har gjort. Høyre har alltid hatt ordførerkandidaten sin på topp, og det samme har Frp. Hos oss var det aldri tvil om at det er Libes oppgave å håndtere slike ting, så har jeg andre arenaer.

- Hvilke?

— Snakke med sånne som deg, blant annet. Så hadde vi åtte ordførerdueller før ferien. Men jeg er veldig klar på at jeg ikke skal være hovedaktør i den intense byrådsdiskusjonen, sier han.

- Ikke-tema

SV gikk høyt ut i vår og krevde ordførerposten hvis det ble rødgrønt flertall i bystyret etter valget, og flere kilder har sagt at Ap skal være villig til å ofre posten for å sikre seg byrådslederen.

- Vi har bestemt oss for at dette er et ikke-tema i valgkampen. Nå gjelder det for både oss og SV å sørge for at vi vinner valget, så får vi se på slikt etterpå, sier Gerhardsen.

svp://

Les mer om

  1. Politikk