Politikk

Erna Solberg: – For flertallet av regjeringen var hensynet til barnet det viktigste

Statsministeren sier den IS-siktede kvinnen og hennes to barn antas å ankomme Norge i morgen, fredag.

Erna Solberg kommenterte torsdag den betente saken rundt hjemhentingen av den IS-siktede kvinnen og hennes barn.
 • Martin Hall Larsen
  Journalist

– De antas å komme i morgen. Med det er det PST og politiet som har best kontroll over. Det som er viktig er at dette barnet, som er antatt å være syk, vil komme tilbake, sier statsminister Erna Solberg i debatten på NRK.

Kvinnen og hennes to barn ble hentet ut fra Syria tirsdag. Om kort tid skal hun og de to barna fraktes til Norge. VG varslet torsdag formiddag at de tre ville ankomme i kveld, men meldte senere torsdag at planene var endret.

Kvinnens fem år gamle sønn er norsk statsborger og antatt syk.

Flertallet bestemmer

Torsdag kveld kommenterte statsminister den turbulente saken for første gang.

– Jeg ville ikke risikere at en syk norsk femåring døde i Syria, skriver statsminister Erna Solberg i en e-post sendt til NRK via statssekretær Rune Alstadsæter.

I debatten på NRK samme kveld understreker statsministeren at denne er en vanskelig sak, men at det humanitære aspektet har vunnet frem.

– Av og til er det slik at flertallet i en regjering må kjøre igjennom i en sak som vi mener er viktig og som har humanitære aspekter ved seg.

– Situasjonen er at noen ganger må man gjøre noen moralsk riktige valg. For flertallet i regjeringen var hensynet til det syke barnet det aller viktigste, sa Solberg til statskanalen.

Hjemhentingen av IS-kvinnen og hennes antatte syke barn har skapt mye leven i Fremskrittspartiet. partileder Siv Jensen har sagt det kan føre til at Frp går ut av regjeringen.

Les også

Norge gjør helomvending. Henter hjem IS-siktet norsk kvinne og hennes syke 5-åring.

Har forståelse for Frps syn

– Jeg har forståelse for at dette er en vanskelig sak for Fremskrittspartiet, sa Solberg.

Regjeringen forsøkte å bruke «tvangsmidler» for å få barna til IS-kvinnen hjem til Norge uten moren. Da det ikke lyktes, veide hensynet til den antatt syke femåringen tyngre for statsminister Erna Solberg enn harmoni i regjeringen.

Hun sier regjeringen derimot ikke vil hente de andre norske kvinnene som befinner seg i flyvningsleiere i Syria. Men de er åpne for å hjelpe barna.

– Utgangspunktet vårt er at ingen av de fire kvinnene for øyeblikket har ønsket å komme til Norge. Vi har sagt at vi er åpne for at barna deres skal kunne komme, men vi har ikke noe ønske om å hente noen av disse kvinnene tilbake.

 • Aftenposten møtte den norske IS-enken som ikke vil reise hjem:

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Han kjøpte biler, dyre klokker og en leilighet i Spania. Nå vil påtalemyndigheten inndra formuen.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5