Politikk

Fra 2016 kan alle velge privatsykehus

Høyre-leder Erna Solberg er fast bestemt på å gjennomføre sin prestisjereform av helsevesenet raskt, selv om hun ikke aner hva prislappen vil bli.

Overlege Anne Norlund (t.v.) og bioingeniør Anne Edvardsen viser Høyre-leder Erna Solberg rundt på Glittreklinikken i Nittedal. Det private sykehuset som har spesialisert seg på lungebehandling har om lag 3000 ledige behandlingsdøgn i året, og ønsker å ta imot flere pasienter.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

NITTEDAL (Aftenposten): For første gang presenterer Høyre en konkret tidsplan for sin gigantiske helsereform. Fra 1. januar 2016 skal alle pasienter få mulighet til å velge privat sykehus på det offentliges regning.

Solberg har invitert Aftenposten med til Glittreklinikken i Nittedal for å presentere sine planer for hvordan helsekøene skal kuttes kraftig i løpet av de neste fire årene. Alt ved inngangspartiet til den gule murkolossen møter hun lungepasienter som roser tilbudet på det private sykehuset opp i skyene.

Om Høyre vinner valget, skal såkalt "fritt behandlingsvalg" innføres om to og et halvt år. Det betyr at alle pasienter med rett til behandling skal kunne velge selv om de vil ha behandlingen på et privat eller offentlig sykehus. Regningen skal uansett tas av det offentlige.

Dragkamp om tidsplan

Etter det Aftenposten kjenner til, har arbeidsutvalget i Høyre og helsefraksjonen på Stortinget den siste tiden hatt dragkamper om hva som er et realistisk gjennomføringstempo for den omfattende reformen. Nå er tidsplanen endelig spikret:

  • I statsbudsjettet for 2014 pålegges helseforetakene å heve kvotene for kjøp av tjenester fra private sykehus, for eksempel røntgen. Solberg antyder at minst 20 000 flere skal få behandling på private sykehus neste år.
  • Fra 1. januar 2016 innføres fritt behandlingsvalg for alle pasienter.
  1. januar 2015 innføres loven om fritt behandlingsvalg. I første omgang får utvalgte grupper som rus— og psykiatripasienter rett til å velge mellom privat eller offentlig behandling.
Les også

Høyre vurderer å gjøre helsebehandling dyrere

Ukjent prislapp

Hva helsereformen med innføring av fritt behandlingsvalg vil koste, vet ikke Høyre.

— Det er ikke mulig for oss å utrede i detalj hvor mye mer dette koster, for ingen vet hva volumet vil bli. Det er en del av den utredningen vi mener må ligge til grunn, sier Solberg.

- Har dere et anslag?

— Nei det går ikke an å operere med anslag, fordi det kommer helt an på hvor stort tilbudet blir og hva folk kommer til å velge.

Høyre-lederen er imidlertid klar på at hun er villig til å åpne pengesekken for å få ned helsekøene.

— Der hvor det er lang kø, vil helsebudsjettene øke litt mer når du innfører en slik modell. Det er helt villet. Vi har blant annet lagt inn langt mer penger til rus og rehabilitering i våre alternative budsjetter. Det vi er opptatt av, er at det er en nettogevinst på andre områder som på mange områder kan være større. Mange av dem som vi vil få ut av helsekøene får i dag ytelser som dekkes av andre budsjetter, for eksempel sykelønn eller uføretrygd. Det blir veldig tunnelsyn om man bare skal se på helsebudsjettet isolert, mener Solberg.

Les også

- I verdens rikeste og likeste land, rører man ikke egenandelene ustraffet

— Hvordan ser Helse-Norge ut når dere har styrt i fire år? Vil helsekøene da være borte?

— Jeg mener at da vil du se kortere helsekøer på mange viktige områder, forhåpentligvis på alle. Det er ikke alle steder det finnes privat kapasitet i dag, men noen vil utvide tilbudet sitt til nye grupper. Men noe kø er det naturlig at man har for at sykehusene skal få organisert sitt tilbud på en god måte.

Økning neste år

Allerede i 2014-budsjettet skal det settes av økte summer til kjøp av behandling på private sykehus.

— Det er snakk om betydelig mer penger. Men vi har ikke gjort behandlingen av budsjettet for 2014 ennå, sier Solberg.

I sitt alternative budsjett for 2013 la Høyre inn 350 millioner ekstra som skulle dekke kjøp av 20 000 behandlinger på private sykehus. Solberg antyder at neste års økning minst vil bli i samme størrelsesorden.

I et intervju med Aftenposten i går sa Høyres fremste helsepolitiker Bent Høie at han ønsker en full gjennomgang av prioriteringen mellom ulike pasientgrupper og bruken av egenandeler. Nye og økte egenandeler kan bli aktuelt for enkelte typer behandling. Som eksempel bruker han pasienter med åreknuter og snorkeproblemer som ikke er helseskadelige.

— Dette må utredes. Så vidt jeg har forstått ligger det i mandatet til prioriteringsutvalget som Regjeringen har satt ned. Dette er en diskusjon som kommer, men den er helt uavhengig av vårt forslag om fritt behandlingsvalg, mener Solberg.

Har ledig kapasitet

På Landsforening for hjerte- og lungesykes private sykehus i Nittedal blir Høyres helseplaner tatt godt imot. Direktør Olav Ullern forteller at klinikken har om lag 3000 ledige behandlingsdøgn hvert år, og er rede til å bidra mer dersom det offentlige vil øke sine kvoter hos private sykehus.

— Det er viktig at det skjer endringer som gjør at den reelle valgfriheten for pasientene blir større. Vi ser at det er en utvikling i retning av et mer åpent landskap på helsemarkedet som vi ønsker å nyte godt av, sier Ullern.

Les mer om

  1. Politikk