Politikk

Støre angriper Nobeldirektøren

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad tar oppmerksomheten bort fra prisvinnerne, og det er trist, mener Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre kan ikke se at det å ha vært utenriksminister, som både han og Thorbjørn Jagland har vært, er diskvalifiserende. Foto: Gjestvang, Andrea

 • Gunnar Kagge

— Det Lundestad sier om at man må være veldig god i engelsk og nærmest professor i historie som ham selv, for å si det sånn, det synes ikke jeg burde være det viktigste, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

I Aftenposten lørdaggikk Geir Lundestad hardt ut mot Stortinges utpeking av medlemmer i Nobel-komiteen, som deler ut fredsprisen. Han mener at det er uheldig med kandidater som ikke snakker godt engelsk og ikke har vist videre interesse for internasjonal politikk før de fikk det prestisjetunge vervet.

Tirsdag var Støre gjest i NRKs ni-timen for å snakke om fredsprisen. Han gikk hardt ut mot Lundestads utspill. Kritikken av komiteen kom på et uheldig tidspunkt, og tar oppmerksomheten bort fra prisvinnerne, mener Støre.

Han føyde til at vi gjerne må ta debatten, men ikke nå. I helgen gikk også hans partifelle Martin Kolberg hardt ut mot Lundestad.

Den tidligere utenriksministeren deler heller ikke Lundestads mening om at tidligere stats- eller utenriksministre ikke burde sitte i komiteen, for å markere at den er uavhengig av den norske regjeringen.

— Det er jo ikke diskvalifiserende å vite noe om hvordan verden ser ut, ifølge Støre.

Men han ville ikke gå inn på om et slikt prinsipp kan blokkere for at han en gang i fremtiden får vervet forgjengeren Thorbjørn Jagland har nå.

 1. Les også

  Vil Kaci Kullmann Five vrake Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen?

 2. Les også

  Nobels metode

 3. Les også

  Advarte Jagland før prisutdelingen

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Arbeiderpartiet vraker Marianne Marthinsen og gjør Trond Giske til ny finanspolitisk talsperson

 2. VERDEN

  Lundestad «veldig skuffet» over Suu Kyi 

 3. POLITIKK

  Nobel-striden om Hagen kan bli avgjort av presidentskapet

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Nobelkomiteen fortjener tydeligere regler

 5. POLITIKK

  Støre: Vil stanse Carl I. Hagen

 6. POLITIKK

  Carl I. Hagens våpendrager bøyer seg ikke for Stortingets eksperter på Grunnloven