MDG på vippen i Oslo: - Vi vil ikke være på tilbudssiden

MDG ligger an til å gjøre et brakvalg i Oslo og sitter med nøkkelen til byrådsmakt.

Miljøpartiet ser ut til å gå mot en kanonvalg og kommer trolig på vippen i Oslo. Der vil de ikke selge seg billig.
  • Christian Sørgjerd
SJB_7848-20150914-221720-CB5B20_doc6m964kbayc71jzy9xjth-ZBsED9LnjF.jpg

Jubelen sto i taket på MDGs valgvake på Mesh i Oslo da valgkveldens første måling ble lest opp.

Partiet ligger an til å gjøre et brakvalg både nasjonalt og i Oslo.

I Oslo ligger partiet an til å få 8,8 prosent av stemmene og 5 mandater, hvis trenden fra forhåndsstemmene holder kvelden ut. Ved forrige kommunevalg fikk partiet 2,5 prosent av stemmene og ett mandat.

— Vi har i alle fall ett bein på jorda ennå, og resultatene kan forandre seg. Prognosene har bommet før, men her er det flere tall som trekker i samme retning, sier Hansson.

Miljøpartiet de grønne har gjennom hele valgkampen vist sterke målinger, og har de siste målingene ligget på rundt ni prosent i Oslo.

Alt om dramatikken:

Etter MDGs gode valg i Oslo, så åpner nå Fabian Stang for et samarbeid.

På vippen

Partiet ligger dermed an til å bli jokeren i kampen om makten i Oslo, men har gjennom hele valgkampen nektet å velge side.

Hansson sier vippeposisjonen er svært viktig for partiet i Oslo.

— Hvis det slår til, får vi optimal uttelling for vår strategi om å la de to sidene konkurrere om å levere den beste miljøpolitikken. Det har de tidligere sagt at de gjør, men nå MÅ de, enten de vil eller ikke, sier han.

— Vi kommer ikke til å være på tilbudssiden. Vi kommer til å levere våre kravlister til både Raymond Johansen og Stian Berger Røsland, og lytte nøye til hva de sier. Vi kommer ikke til å la oss stresse og bruke den tiden vi trenger, sier han.

Blå nedtur, rød og grønn opptur:

Carl I. Hagen mener at Raymond Johansen eventuelt vil få en vanskelig jobb:

Nye Høyre-toner

Byrådsleder Stian Berger Røsland har gjentatte ganger i valgkampen sagt at det er uaktuelt for Høyre med byrådssamarbeid med MDG. Til det er partiet for rødt, ifølge Røsland.

Men på valgkvelden kan det se ut til at pipen har fått en annen lyd i Høyre, ifølge VG. Til Aftenposten sier ordfører Fabian Stang nå at det er MDG, og ikke Høyre, som må avgjøre hva som nå skjer i Oslo.

— Nå er vi i en situasjon der MDG kan komme på vippen. Så har de selv sagt at de er blokkuavhengige. Da må de ta et valg, sier Stang.

Også leder av Oslo Høyre, Nikolai Astrup, sier partiet er villige til å gå i samtaler med De grønne.

— Nå må vi se det endelige resultatet først. Vi forhandler ikke valgnatten, sier han.

Valget i bilder:

— Ikke forundret

— Det forundrer meg ikke, jeg har inntrykk av at Høyre er et pragmatisk parti, og det blir hyggelig å prate med dem, sier Hansson.

Også MDGs førstekandidat i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, er storfornøyd.

— Vi har sagt hele tiden at hvis Høyre ønsker å gjøre alvor av å gjøre Oslo til en grønnere by, så har vi mye å snakke om, sier hun.

— Nå får vi en stor gruppe i bystyret, og det vil gi mye bra grønn politikk fremover, sier hun.

Rushtidsavgift og skroting av E18

Partiet har ikke villet gå ut med krav til mulige samarbeidspartnere før fasiten i Oslo foreligger, men dette er blant sakene det vil bli kamp om:

  • De Grønne stilte tidlig i valgkampen et ultimatum om at de kommer til å felle ethvert byråd som går inn for en utbygging av E18 som øker kapasiteten for privatbiler.
  • Partiet har også varslet at det vil at Oslo skal bli en nullutslippsby innen 2030.
  • De grønne vil også ha rushtidsavgift i Oslo som et strakstiltak, og fjerne privatbilene innenfor Ring 1.
  • De grønne vil, som Ap, innføre eiendomsskatt, men er ikke med på å øremerke denne til barnehager og eldreomsorg. Partiet vil heller bruke den på grønne tiltak, og å styrke bydelenes økonomi.
    Forhåndsstemmene er talt opp:

Gave fra MDG

Det store spørsmålet i kveld er om de gode tallene holder helt inn til stemmene er talt opp. Målingene viser at en stor del av dem som sier de kommer til å stemme MDG, ikke stemte ved stortingsvalget i 2013. Da er det en viss sannsynlighet for at de til slutt ikke tar veien om stemmelokalene denne gangen heller.

De Grønne har også en høyere andel unge velgere, som også har lavere valgdeltagelse enn andre grupper.

— Jeg er litt overrasket – jeg pleier å forberede meg på det verste, og vi har mange unge velgere og mange hjemmesittere som har sagt at de ville stemme på oss. Hvis prognosene holder, kan det se ut som om de har gått og stemt. Det er bra for oss, men det er også en gave fra MDG til norsk politikk, sier Hansson.