- Regjeringen fremstår som et vandrende seminar

Siv Jensen er ikke imponert over håndteringen av hijab-saken.

Siv Jensen var ikke nådig i sin kritikk av regjeringen etter Storbergets pressekonferanse fredag, der han offentliggjorde at hijab-forslaget trekkes.

Under en pressekonferanse fredag

Les også

Dropper hijab, men blir sittende

. Men opposisjonen er ikke imponert over håndteringen av saken.

Erna Solberg mener regjeringens håndtering av saken har vært slett, og at både Storberget og statsminister Jens Stoltenberg er satt i et veldig spesielt lys. — Jeg er glad de har endret standpunkt til det vi har ment hele tiden, at politiuniformen ikke skal ha politiske eller religiøse symboler. Men denne regjeringen har på veien dit snublet mye, sier Solberg. Hun mener dessuten at Storberget har vist manglende evne til å håndtere vanskelige saker som dukker opp. - Etter min mening var forslaget dødt etter diskusjonen i forrige uke, og de kunne trukket det med en gang. Isteden sto statsministeren for to dager siden i Stortingets spørretime og sa at de skulle ha en lang og grundig diskusjon. Det er pinlig for ham i ettertid, når Storberget i dag kan legge forslaget i skuffen, sier Solberg.

- For lett til å ha en så tung jobb

- Han hadde nok ikke noe valg, og han har nok fått klar beskjed fra sine overordnede i regjeringen, sier Venstres leder Lars Sponheim til Aftenposten.no.

Under dagens pressekonferanse slo Storberget fast at han hverken vurderer sin egen stilling eller jobbene til statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik. Sponheim understreker at han ikke tror Storberget kommer til å måtte gå så lenge han er statsråd i en flertallsregjering, men han tror ikke denne debatten er avsluttet.

— Saken viser at justisministeren er for lett til å ha en så tung jobb. Det er lett å høre ut i fra det han egentlig forsvarer: Nå handler det ikke lenger om hijab-forslaget, men om hvordan saken er blitt håndtert. Med det viser han at han ikke har hatt kontroll over prosessen og departementet sitt. Det vi ser er en justisminister som slåss for sitt ettermæle, sier Sponheim.

Politisk farse

Fremskrittspartiets formann Siv Jensen kritiserer Storbergets defensive holdning under pressekonferansen. — Jeg synes dette er veldig pinlig. Regjeringen fremstår som et vandrende seminar som endrer mening hver dag, sier Frp-formann Siv Jensen til Aftenposten.no. Hun mener det ikke bare er justisministeren som er sterkt svekket og burde få avløsning, men at han også har klart å svekke statsministeren. - Dette har blitt en politisk farse. Det har vært altfor dårlig saksbehandlingsprosess, og så har de flyttet hele saksbehandlingen ut i det offentlige rom. Det har sjelden vært mer kaos enn etter at den sittende regjeringen tiltrådte. Man kan ikke drive saksbehandling av alvorlige politiske spørsmål på en slik seminarbasis, sier Jensen.

- Uklokt av Storberget

Tidligere Krf-politiker, og nåværende Schibsted-topp Knut Arild Hareide, mener Storberget opptrådte uklokt da han nektet å svare på spørsmål om prosessen i forkant av hijab-forslaget på pressekonferansen. - Vi opplever i dag en justisminister som legger seg så flat som overhodet mulig. Vi vet ikke en gang hva han mente den 4. februar, og vi vet ikke hva han mener i dag, sier Hareide. Han tror Storberget har lyktes i å legge saken politisk død, men at diskusjonen om hva som egentlig har skjedd i departementet, av Storberget selv kalt «prosessen», vil fortsette.

- Må vurdere tilliten til Storberget

Hareide er enig med sine tidligere kolleger i at Stoltenberg også kommer svekket ut av saken. - Det er dårlig politisk håndverk at man snur to dager etter at Stoltenberg sto i spørretimen og sa at man skulle ha en lang behandling. Det setter statsministeren i et dårlig lys, sier Hareide. Han mener Stoltenberg må vurdere hvordan tilliten er i forhold til Storberget. - Er det andre i departementet som etter din mening som burde vurdere sin stilling? - Jeg har selv vært politisk rådgiver, og jeg har vært statssekretær. Hvis jeg hadde satt mitt statsråd i et så vanskelig og dårlig lys, så ville jeg ha vurdert om jeg ville gjort noe annet enn å sitte i politisk ledelse i justisdepartementet, sier Hareide. Også Hans Olav Syversen i Kristelig Folkeparti mener Storberget er sterkt svekket.

— Storberget er klart svekket etter de tre siste sakene: blasfemi-saken, Killengreen-saken og nå hijab-saken. Det er opp til ham nå å gjenopprette den nødvendige tilliten, sier Syversen til NTB.