Giske om å bli fylkesleder: – Jeg har forståelse for om Trøndelag Arbeiderparti velger noe annet

Torsdag kveld skriver Trond Giske på Facebook at han sa ja til å bli fylkesleder for å løfte Trøndelag Arbeiderparti, men at «slik det ser ut nå» vil ikke partiet få sjanse til å velge han.

Trond Giske ble mandag 24. august innstilt som ny leder av fylkeslaget i Trønderlag Ap.

– Jeg har forståelse for om Trøndelag Arbeiderparti velger noe annet (enn Giske som fylkesleder, journ.anm.), skriver Giske på sin egen Facebook-profil.

I et langt innlegg skriver Giske at han er orientert fra partikontoret om at det er kommet et nytt varsel mot han.

– Mitt valg var å si ja til den jobben valgkomiteen ba meg om å ta på meg, for å løfte Trøndelag Arbeiderparti og alle de fantastiske medlemmene der, og arbeide for det regjeringsskiftet vi trenger etter neste stortingsvalg og for å sikre at Jonas Gahr Støre blir statsminister. Slik det ser ut nå, vil Trøndelag Arbeiderparti aldri få anledning til å gjøre et slikt valg, skriver Giske.

Nytt varsel

Torsdag kveld skrev Adresseavisen at partikontoret har fått inn et nytt varsel mot Trond Giske.

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt et varsel. Dette håndteres i henhold til våre retningslinjer, skriver partisekretær Kjersti Stenseng i en melding til Adresseavisen.

Aftenposten kjenner ikke til innholdet i det nye varselet eller hvem avsenderen er.

Giske kritiserer også deler av pressen som han mener omtaler «varsler og påstander fra mange år tilbake uten krav om dokumentasjon eller å vente på saksbehandling».

Han påpeker at pressen har klare regler for når en anmeldelse skal omtales med navn, men at lignende regler ikke gjelder for et «varsel». Giske sier at han er villig til å stå i mye for å fortsette å arbeide med sakene han brenner for, men at «ingen kan stå i et rom hvor verken grunnleggende rettsregler eller presseregler gjelder».

Adresseavisen avviser dårlig pressetisk håndverk i saken:

– Vi har gjort et grundig arbeid rundt varselet, sier sjefredaktør Kirsti Husby til nettavisen Medier 24.

Husby sier avisen kjenner varslers identitet og hvilke påstander varslet inneholder. Hun viser også til at partisekretær Kjersti Stenseng bekreftet overfor avisen at det var mottatt et varsel.

Avisen forsøkte ifølge sjefredaktøren å få Giskes kommentar, men han skal selv ha valgt å ikke kommentere saken.

Over 140 medlemmer har meldt seg ut av Arbeiderpartiet på tre dager. Debatten om Giske som fylkesleder eksploderte torsdag etter at VG publiserte et opprop hvor 92 Ap-medlemmer og tillitsvalgte i partiet tok til orde for at han ikke bør velges:

«Velgere lokalt hos oss sier de ikke vil stemme på Arbeiderpartiet dersom Trond Giske får en sentral posisjon i partiet igjen. Flere medlemmer forteller at de vurderer sitt medlemskap. Mange sier de har vanskeligheter med å motivere seg for partiarbeid eller valgkamp», heter det i oppropet.

Krisemøte i valgkomiteen

Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti kalte torsdag inn til et krisemøte etter at Trøndelag AUF trakk sin støtte til Trond Giske som fylkesleder tidligere på dagen.

Ikke lang tid i forveien fortalte Sandra Skillingsås (29), som er enstemmig innstilt som styremedlem i Trøndelag Ap, om sine personlige erfaringer med Giske i et stort intervju i Adresseavisen.

Arbeiderpartiet konkluderte våren 2018 med at Trond Giske har brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering. Giske har beklaget sin oppførsel, men bestrider seksuell trakassering.