Sterke reaksjoner på Frp-forslag om asylnekt

NOAS mener forslaget er hårreisende. Partiene på Stortinget vender tommelen ned.

Generalsekretær i NOAS, Ann-Magritt Austenå

I Aftenposten tirsdag tar Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari til orde for at Norge helt bør slutte å ta imot asylsøkere.

Han mener Norge og andre europeiske land heller bør ta imot flere flyktninger som allerede er godkjent av FN, såkalte kvoteflyktninger.

Mazyar Keshvari

Politikere i Høyre, Venstre, KrF og Ap vender tommelen ned for forslaget fra Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, som skal opp til avstemning på helgens Frp-landsmøte på Gardermoen.

Generalsekretær i NOAS, Ann-Magritt Austenå, reagerer sterkt på forslaget.

— Dette er et hårreisende forslag, sier hun.

— Det ser ikke ut til å være noen grenser for hva politikere gjør for å skyve ansvaret for konsekvensene av krig og sammenbrutte stater over på nærområdene.

Allerede tusenvis i flyktningeleirer

Austenå sier det allerede sitter tusenvis av personer i flyktningeleirer i dag, som ingen vil ta ansvaret for oss.

Les også:

Les også

EU kranglet på overtid om fordeling av 5000 asylsøkere

— Fra krigen i Syria sitter det allerede tusenvis av flyktninger i nærområdene som har et beskyttelsesbehov. Det dreier seg om opposisjonelle, journalister, homofile, enslige kvinner m.fl.

— Norge kan ikke, selv om vi er i fredelig hjørne av verden, frita oss for medansvar for det som skjer. Vi bidro i bombingen av Libya, som i dag er en kamparena mellom ulike væpnede, kriminelle grupper som gjør landet ulevelig for flyktningene og tvinger dem ut på Middelhavet.

- Inhumant

Heller ikke Høyres innvandringspolitiske talskvinne, Ingjerd Schou, er begeistret.

— Også nordmenn hadde behov for å søke beskyttelse for ikke altfor mange år siden, og fikk asyl. Hvis Norge skulle begynne å shoppe kvoteflyktninger, er det inhumant. Vi har plikt til å hjelpe folk i nød og som lever i farlige situasjoner, sier Schou.

Eirik Sivertsen (Ap) sier Arbeiderpartiet ikke kan være med på å fjerne asylinstituttet.

— Vi er forpliktet til å ta imot asylsøkere etter flyktningekonvensjonen. Det har Ap tenkt å fortsette å respektere, sier Sivertsen.

- Soloutspill

Venstres Andre N. Skjelstad sier han legger til grunn at Keshvaris forslag ikke vil bli aktuell politikk for Regjeringen.

— Vi forholder oss til Regjeringen, ikke til soloutspill fra Keshvari. Vi har en avtale med Regjeringen om asyl- og flyktningepolitikken. Det er den vi forholder oss til, sier Skjelstad.

— Men han må gjerne fremme sin primærpolitikk.

- Høyttenkning

KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir S. Toskedal er lite begeistret for forslaget.

— Å la være å ta imot asylsøkere vil, slik jeg ser det, være i strid med både folkets mening og internasjonale konvensjoner, sier Toskedal.

Les også:

Les også

Alternativ til dødsseilas: Et liv på gaten i Istanbul

— Jeg betrakter dette som en slags høyttenkning fra Keshvari. Jeg forstår at Frp er på jakt etter virkemidler, men dette er ikke riktig vei å gå, mener han.

- Som forventet

Frp, Høyre, KrF og Venstre har inngått en detaljert samarbeidsavtale om innvandringspolitikken. For bare tre uker siden ble avtalen reforhandlet etter konflikten rundt asylbarna.

- Blir du provosert av at Frps innvandringspolitiske talsperson kommer med slike uttalelser nå?

— Nei, det er vel som forventet at Frp har utspill i disse sakene, dessverre. Men jeg håper vi fortsatt kan få til et konstruktivt samarbeid både med tanke på humanitær hjelp, å hjelpe folk med beskyttelsesbehov og bistand i nærområdene, sier KrF-representanten.