Politikk

DN: Frp, Høyre, KrF og Venstre har mål om salgsstopp av bensin- og dieselbiler i 2025 - Frp og Høyre: Det stemmer ikke - Venstre: Joda, det stemmer

Frp, Høyre, KrF og Venstre er enige om ny energimelding. Det inkluderer ifølge at etter 2025 skal ingen nye bensin- eller dieselbiler selges. Men Høyre har allerede dementert saken

Å fylle diesel på en bil Foto: Vidar Ruud/ NTB scanpix

 • Arild Færaas

Det er Dagens Næringsliv som forteller om at samarbeidspartiene er blitt enige om den nye politikken i forbindelse med energimeldingen som Tord Lien la frem i vår.

– Nå er det ikke lenger bare en kraftmelding, men en klimamelding. Det blir bare salg av nullutslippsbiler i 2025, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen til DN.

Oppdatering: Kort tid etter ringer kommunikasjonsrådgiver Thor-Arne Englund i Høyre og sier at Dagens Næringsliv har misforstått og at partiene heller ikke er enige om et mål om at bare nullutslippsbiler skal selges fra 2025. Frp stiller seg også bak Høyre her, og mener Venstre også gjør det i en pressemedling.

Men vi har snakket med kommunikasjonsrådgiver Audun Rødningsby i Venstre som mener at DN ikke har gjort noen faktafeil. Og Ola Elvestuen som er leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget har ikke Aftenposten fått tak i i kveld.

Samtidig tvitrer Klima- og miljøminister Vidar Helgesen dette (se under til venstre.)

Om det stemmer, mer amibisiøst enn Ap

Dette ville også vært mer ambisiøst enn hva Ap gikk inn for i vinter. Da satte de 2030 som mål for at ingen nye diesel eller bensinbiler skulle selges.

SV har i sitt program at innen 2020 må 9 av 10 nye biler være nullutslippsbiler, mens Miljøpartiet de Grønnes stortingsrepresentant i 2013 sa han ville ha forbud mot salg av bensin- og dieselbiler allerede i 2017.

 • Interessert i journalistikk om klima, natur og miljø: Følg med på Oles klode

Ny avgift på strøm

De fire partiene er også enige om en ny klimaavgift på strøm. Pengene skal gå til Enova, ifølge Tina Bru, som er Høyres talsperson i saken, skriver DN.

Vi anbefaler også kronikken du kan lese under her:

Les også

AS Norges største kunde, bensinbilen, er i trøbbel. Men vi er ikke på jakt etter en erstatter | Andreas Thorsheim

 • Her er en av bilene du vil få lov til å kjøpe også i 2025, om den da allerede ikke er utdatert:

Les også

 1. Elon Musk vil redde verden med ny «folke-Tesla»

Les mer om

 1. Klima
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Venstre (V)
 4. Ola Elvestuen
 5. Kristelig Folkeparti (KrF)
 6. Høyre (H)
 7. Bil