Solberg beklager at statssekretæren hennes var involvert i Molde-ordførerens utspill om Oslo

Statsminister Erna Solberg (H) beklager at Statsministerens kontor har vært involvert i Molde-ordførerens Oslo-utspill.

Mandag avslørte NRK at Molde-ordfører Torgeir Dahl fikk hjelp av statssekretær Peder W. Egseth til å komme i kontakt med VG i forbindelse med sin koronakritikk av Oslo.

– Dette burde han (Egseth, journ.anm.) ikke gjort, sa Solberg tirsdag kveld.

Hun understreket at hun har ringt Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for å beklage hendelsen. Johansen har kalt kritikken «usmakelig».

– Jeg beklager at SMK har vært involvert i et utspill som strider mot regjeringens arbeid. Jeg har derfor i kveld ringt Raymond Johansen og beklaget SMKs involvering, sier Solberg.

Raymond Johansen bekrefter at han snakket med statsministeren, og sier at denne saken nå er «ute av verden» for hans del.

I en e-post til Aftenposten sier han:

«Kommunene står i førstelinjen i koronapandemien, og har formidable oppgaver som det er viktig at regjeringen støtter opp under. Vi må bygge bro mellom by og land, og helgens angrep både på Oslo-folk og på Oslos håndtering av pandemien bidro til en konflikt som forstyrrer den viktige oppgaven vi alle må stå sammen om. Jeg er veldig glad for at Erna Solberg ringte og beklaget at Statsministerens kontor var involvert i utspillene.»

– En offentlig skrape

Solberg sier at hun fortsatt har tillit til Egseth, men at å bidra til utspill som skaper konflikt mellom ulike kommuners håndtering av koronasituasjon ikke er en oppgave for SMK.

– Den konsekvensen er at han får en offentlig skrape som dette selvfølgelig blir. Men utover det mener jeg at Peder er dyktig og flink, og alle kan gjøre feil, svarte statsministeren på spørsmål fra Dagbladet på tirsdagens pressekonferanse.

Hun avviser at det eksisterer en ukultur på Statsministerens kontor og gjentok at hun synes utspillet til Molde-ordføreren er et «unødvendig sidespor» som SMK ikke burde bidratt til.

– Var dette Dahls initativ, eller var det Egseth som ansporet ham?

– Det er jo sånn at Torgeir Dahl tidligere har vært i diskusjon og debatt rundt disse spørsmålene. Han sier det var hans initiativ å gå inn, men at han fikk hjelp av Peder, sier Solberg.

Egseth beklager

«Jeg beklager at jeg har bidratt til utspill og innsalg som har bidratt til å skape konflikt mellom ulike kommuners håndtering av koronasituasjonen» skriver Egseth til Dagens Næringsliv.

Han sier partiledelsen aldri var involvert.

«Det har blåst rundt ørene på flere de siste dagene etter at jeg snakket med Molde-ordfører Torgeir Dahl i forkant, og i etterkant, av hans utspill i VG søndag.», skriver Egseth i en epost til avisen.

«I min jobb har jeg daglig dialog med pressen og med Høyres partiorganisasjon. Slik er det. Likevel har min involvering her ikke vært heldig. Hverken for Statsministerens kontor eller Erna.» skriver han videre.

Høyre-ordfører ble kontaktet av statssekretæren

Ifølge Solberg skal Egseth også ha hatt kontakt med Bård Ludvig Thorheim, 1.-kandidat for Høyre i Nordland, og Frode Revhaug, ordfører i Frosta kommune, om saken.

Thorheim var i helgen kritisk til Oslo-byrådets krav om flere vaksiner.

– Vi har slått ned smitten i store og små kommuner over hele landet, uten å ha ropt på at man skal prioriteres og få flere vaksiner. Jeg mener at det er feil at Oslo skal prioriteres og få flere vaksiner fordi de ikke klarer å slå ned smitten, sa han til NRK.

Det er uklart om det var Egseth tok kontakt med Thorheim, eller motsatt.

Ifølge VG ble Revhaug kontaktet av Egseth om å komme med et kritisk Oslo-utspill, men Revhaug sier han sa nei til dette.

I en SMS til avisen skriver han at Egseth «ringte meg lørdag og vi snakket om ulike ting. Han varslet at Dahl skulle ha et utspill om økt smitte i Oslo og vaksiner. Han sa han kunne sette meg i kontakt med VG hvis jeg ville komme med i saken».

Men ifølge Revhaug var det uaktuelt.

«Det sa jeg umiddelbart nei til. Det er helt uaktuelt for meg å støtte et slikt utspill. Jeg vil ikke kritisere politikere eller andre som står midt i bekjempelsen av pandemien.», skriver Frosta-ordføreren til VG.

Aftenposten har så langt ikke lykkes i å komme i kontakt med Egseth, Thorheim eller Revhaug tirsdag kveld.

Fire samtaler

Ifølge Molde-ordføreren hadde han lørdag og søndag fire samtaler med Egseth. Den første kontakten skjedde noen timer før VG-intervjuet lørdag, der Dahl gikk hardt ut mot Oslo.

– Det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten. Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet, sa ordføreren til avisen.

Dahl benektet først at han hadde hatt kontakt med SMK før han kom med utspillet.

Han har senere presisert at kritikken ikke var myntet på Oslos befolkning, men på byrådets håndtering av koronapandemien.

Molde-ordføreren benektet at han hadde hatt kontakt med Statsministerens kontor før han kom med utspillet. I ettertid kom det frem at ordføreren hadde kontakt med statssekretær Peder W. Egseth ved SMK før utspillet.

Saken er blitt politisk sprengstoff, og kritikken har haglet både mot statsminister Erna Solberg og Høyre.

Solberg avviser fortsatt at hun kjente til saken før hun leste den i avisen søndag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa tidligere i kveld at Solberg burde beklage.

– Hun bør helt klart beklage dette. Her har Statsministerens kontor drevet gjennom en helg virksomhet som er stikk i strid med det som burde vært statsministerens oppdrag, sa Støre til NRK.

Han har flere ganger bedt statsministeren komme sterkere på banen i saken.

– Sannheten om hvordan angrepet på Oslo kom i stand, må frem, og jeg forventer at statsministeren bidrar til det, sier Støre i en uttalelse til flere medier tirsdag.