Dagbladet: Kinesisk sikkerhetsselskap lagrer opplysninger om nordmenn

Opplysninger om over 700 nordmenn, blant dem en rekke norske samfunnstopper, er lagret i databasen til et kinesisk sikkerhetsfirma, skriver Dagbladet.

Flere av Norges mest profilerte politikere er på listen, ifølge Dagbladet. Her fra Stortinget, som huser landets 169 mektigste folkevalgte.

Firmaet skal ha koblinger til Kinas etterretning.

Blant de norske navnene på lista, som Dagbladet har fått tilgang til, er flere av Norges fremste politikere, samt en rekke samfunnstopper og kjente domfelte.

Mandag ble det kjent at det Shenzhen-baserte selskapet Zhenhua Data, som har Kinas kommunistparti blant sine største klienter, har samlet personopplysninger fra 2,4 millioner mennesker i en rekke land. 700 av disse er altså nordmenn.

Politisk tilknytning kartlagt

Opplysninger som fødselsdato, politisk tilknytning og sivilstatus, bankdetaljer, jobbsøknader og psykologiske profiler skal ha blitt innhentet av selskapet.

– De har samlet personlig informasjon om personer med innflytelse og deres nærmeste. Gjennom lista kan de spore samfunnstoppene og deres familier, sier David Robinson ved det australske cybersikkerhetsselskapet internett 2.0 til Dagbladet.

Ifølge Robinson skal Zhenhua Data først og fremst hatt kommersielle hensikter bak lista.

– Det virker som det er en kommersiell operasjon å bygge en plattform for å selge informasjon til den kinesiske sikkerhetstjenesten, sier Robinson til Dagbladet.

PST: - Litt tidlig å si akkurat hvor alvorlig dette er

PST bekrefter overfor Aftenposten at sikkerhetstjenesten «har kunnskap om navn på listen».

– Det litt tidlig å si akkurat hvor alvorlig dette er. I slike saker er det ofte vanskelig å konkludere hvor skadelig dette kan være, sier seniorrådgiver Martin Bernsen.

– Vi har sagt at Kina driver etterretning mot Norge og samarbeider med kommersielle aktører for å innhente informasjon de har behov for.

– Å samle informasjon og kartlegging av personer er ikke nødvendigvis ulovlig. Men telefonnummer og e-postadresser kan være utgangspunkt for mer målrettet etterretning. Denne listen kan fremstå som en slik type kartlegging som kan være utgangspunkt for en etterretningstjeneste, sier han.