Politikk

Regjeringen øker tiltakspakken til fem milliarder

Forhandlingspartene er kommet til enighet om revidert nasjonalbudsjett. Med enda flere millioner til å motarbeide ledigheten på Sørvestlandet, er tiltakspakken nå oppe i fem millarder kroner.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har gjennom mai hatt forhandlingsmøter med samarbeidspartiene Venstre og KrF på Stortinget om revidert nasjonalbudsjett.
  • NTB

Etter et knapt timelangt møte mandag ettermiddag kom forhandlerne fra henholdsvis Høyre, Frp, Venstre og KrF ut og fortalte at de var enige om ny revidert budsjettavtale.

Deretter hastet de videre til sine respektive stortingsgrupper for å få godkjenning av avtalen, men dette er bare som formalia å regne.

Et sentralt moment i avtalen er at partiene er blitt enige om å øke en tiltakspakke mot arbeidsledighet på Sørvestlandet. I høst ble partiene enige om å sette av fire milliarder til tiltakspakken.

Da Regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem 11. mai, vokste pakken med 900 millioner kroner. I Stortinget er det altså plusset på omtrent 150 millioner kroner til som skal gå til kommunalt vedlikehold, slik at totalen blir på cirka fem milliarder.

Ingen endring i oljepengebruken

Det medfører imidlertid ingen endring i oljepengebruken, som Venstre ønsket å kutte i.

– Det har ikke stått på Venstre. Vi la på bordet en helt reell innsparings- og omprioriteringsliste for å få ned oljepengebruken. Jeg beklager at vi ikke klarte å bruke denne anledningen til å sende ut et viktig signal om at det er for lettvint å hele tiden ty til mer oljepengebruk, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

Rygge

Forhandlingene om revidert budsjett mellom regjeringen og støttepartiene startet sist mandag og har pågått gjennom hele helgen. Partene rakk sin selvpålagte frist klokken 15.30 med god margin i år, under tidligere forhandlinger har de fire ofte holdt på lenge på overtid.

Flere tiltak mot arbeidsledigheten har vært den dominerende saken i forhandlingene.

I tillegg til ekstra midler til Sørvestlandet, var det knyttet en viss spenning til om det kom ekstra midler til Rygge-regionen i Østfold, der opptil 1.000 arbeidsplasser sies å stå i fare dersom Rygge lufthavn legges ned.

Les også

  1. Hva er egentlig Revidert nasjonalbudsjett?

  2. Dette vet vi om hva som kommer i revidert nasjonalbudsjett

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.