Krever likhet for valgloven

En stemme i Finnmark teller nå 2,4 ganger så mye som en stemme i Oslo. –Parodisk, mener Marit Nybakk (Ap) og Olav Gunnar Ballo (SV).

Marit Nybakk, Ap, vil ha en aksjonsgruppe for flere stortingsmandater til Oslo.

–Et skikkelig demokratisk problem, hevder Marit Nybakk.

–Fullstendig urimelig, sier SVs Olav Gunnar Ballo – selv fra Finnmark.

Vil ha aksjonsgruppe

. Sentrale politikere kommer med skarp kritikk mot valgordningen som fører til at stemmer teller mer i noen fylker enn i andre. Mens man i Finnmark i snitt trenger 7409 stemmer for å komme på Stortinget, trenger man i Oslo 18167. Årsaken heter arealfaktor:

–Det var parodisk det som skjedde sist. Man la inn en arealfaktor på 1,8. Man regnet også med alle øyene, og det er derfor man får så enorme utslag. Den er meningsløs, den er en kuriositet, sier Marit Nybakk. Hun er nummer 2 på Aps osloliste. Ute på stands får hun ofte spørsmål hvorfor deres stemmer teller mindre.

–Bør hver stemme telle likt?

–I utgangspunktet mener jeg hver stemme burde telle like mye for å velge representanter til Stortinget, og så fikk man eventuelt finne et kompromiss når det gjelder arealfaktor, sier Nybakk. Ballo trekker frem at Aust-Agder som har 107000 innbyggere, bare får fire mandater, mens Finnmark med 72000 får fem.

Hvis det var slik at hver stemme telte like mye, ville Oslo og Akershus fått to ekstra mandater hver, Aust-Agder ville fått det samme som i dag, mens Finnmark ville mistet to mandater.

Nybakk ønsker seg en aksjonsgruppe.

–Den eneste måten man kan få en endring neste gang, er at man begynner å bevisstgjøre Oslo og Akershus. Og så får de alliere seg med de fylkene som står i samme situasjon som oss.

Minoriteter ut?

Valgforsker Bernt Aardal var med i det siste valglovutvalget. Nå mener han at det kanskje gikk litt langt med Finnmark. –Jo, det er for så vidt en svakhet i den nye ordningen at det ble så store utslag i Finnmark, men vi har fått jevnet ut mange av disse skjevhetene. Man burde kanskje sett på en avgrensning av arealfaktoren. Nordland har fått redusert sitt mandattall ganske mye. Vi fikk flere utjevningsmandater. Men går man for langt ned i Finnmark, betyr det at det blir flere stemmer og etniske minoriteter som ikke blir representert. Men det vil være svakheter ved ethvert system. Det er ikke gitt at proporsjonalitet er mest rettferdig, mener han. Proporsjonalitet er et annet ord for at hver stemme teller like mye. «Ett menneske, én stemme, samme verdi», som systemet heter.

–Da må man ha hele landet som en valgkrets. Nederland er ett av landene som har det.

–Har vi en rettferdig valgordning?

–Det spørsmålet finnes det ikke et enkelt svar på. Det forutsetter at det finnes ett demokratisk valgsystem, sier han.

Oslo SV er for.

Tidligere har også Frp og Høyre kritisert valgordningen ut fra samme resonnement, men nå kommer kritikken også fra den rødgrønne siden.

Men ikke fra alle. Heikki Holmås fra Oslo SV forsvarer ordningen:

–Marit Nybakk kan ta det helt med ro. Oslo kommer til å ende opp med mange flere mandater fordi så mange flytter inn. Det er også mye lettere å påvirke for Oslo-boere, sier han.

LO er for.

På torget i Alta sentrum treffer vi LO-nestleder Gerd Kristiansen. Herfra ser valgordningen mer naturlig ut. Oslo er to timer med fly sørover. Vidda er enorm.

–Urettferdig?

–Nei, for de fleste som lever og virker i nord synes maktfordelingen i landet vårt ofte veldig skjev. Distriktenes interesser må tas vare på.

Olav Gunnar Ballo, SV, mener nåværende valgordning er fullstendig urimelig.
Klikk på grafikken for større bilde.