Politikk

Hagen skulle bli ordfører og sikre Frp makt. Nå er partiet mer enn halvert.

Carl I. Hagens comeback har ikke gått som planlagt. Nå ligger partiet an til nok et skrekkvalg i Oslo.

Utenfor Frps valgbod på Karl Johan i Oslo har Frps tidligere leder vansker med å overbevise en gruppe 15-årige elever fra Årvoll skole. -De vil ha ut innvandrerne, sier 15-åringene på spørsmål om hvilke assosiasjoner de får av Frp og Hagen.
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
szbdcbd8_doc6m6i8g2j1pj1ez1mtjth-AkF6eAiD18.jpg
ta517787_doc6m6i7v85k94biwhyjtl-e2cc4u1QyJ.jpg
ta51f1db_doc6m6i7ywpmkn6mx4do12-ln6vVhjcU8.jpg

9. september 2015 : Utenfor Frps valgbod på Karl Johan i Oslo har Carl I. Hagen vansker med å overbevise en gruppe 15-årige elever fra Årvoll skole.

De har spurt ham om flyktningpolitikken.

— Vi kan hjelpe flere der enn her, forsøker Hagen seg, men tenåringene lar seg ikke lokke til Frp.

Frp har fått et Osloproblem

Det gjør ikke mange Oslo-velgere heller, skal man tro tallene: Frp faller som en stein i Aftenpostens siste oslomåling fire dager før kommunevalget.

 • Partiet er helt nede på 6,8 prosent i Oslo - nesten tre prosentpoeng bak Miljøpartiet de Grønne.
 • Snittet av fire målinger gjort den siste uken, viser en oppslutning på 6,7 prosent.
 • I skolevalget fikk Frp i Oslo støtte fra bare 4,3 prosent av elevene.
  På 90-tallet var Oslo en av Fremskrittspartiets bastioner, med oppslutning godt over resten av landet. Men de siste årene har Frp fått et Osloproblem, tydelig illustrert i dette diagrammet:

Hva har skjedd med partiet som bare for noen år siden så for seg å gjenvinne ordførermakten i hovedstaden?

6. september 2010 : Mediene er på plass i Oslo Rådhus. En gammel sirkushest er tilbake i manesjen.

— Jeg har tenkt og tenkt og diskutert med meg selv og Eli. Lenge så jeg meg selv som pensjonist i Spania, på golfbanen og med noen foredrag av og til. Men jeg har kommet fram til at savnet av politikken blir for stort. Det gjør at jeg i har valgt å takke ja til nominasjonskomiteens forespørsel, sier Carl I. Hagen under pressekonferansen der han offentlig lanserer seg selv om ordførerkandidat.

Den tidligere partihøvdingen er klar til å tre inn i politikken igjen.

 • Hør den politiske podcasten Aftenpodden diskutere Frp-nedturen i Oslo her:

Savnet seg selv i politikken

Prosessen hadde startet et halvt år tidligere.

— Jeg savner meg, sa Hagen til Dagens Næringsliv i mars 2010.

Selv om partiet allerede hadde falt i tre valg på rad, kom Frp i Oslo ut av kommunevalget i 2007 med 14,3 prosents oppslutning. Med Carl I Hagen på banen igjen, håpet oslopartiet å snu trenden.

Daværende leder i fylkespartiet, Christian Tybring-Gjedde, og Hagen da han annonserte sitt comeback.

— Å få Hagen som ordfører i Oslo, vil være et kupp, både for Frp og Oslo. Hagen er oslogutt og har lang erfaring fra bystyret, i tillegg til rikspolitikken. Oslo kan ikke få noen bedre ordfører enn Carl I. Hagen, sa påtroppende leder av nominasjonskomiteen, Svenn E. Kristiansen.

Oppfordret av Jensen til å stille

Ifølge Dagens Næringsliv var selveste partileder Siv Jensen blant dem som oppfordret den da 66 år gamle ringreven om å stille til valg som ordførerkandidat. Det bekreftet hun også senere, i VG.

— Han er populær i mange kretser, og derfor har jeg vært blant dem som har bedt ham om å stille opp. Han er et sterkt symbol for mye av det som er feil i Norge - man er ikke oppbrukt når man er passert 66 år, forsikret Jensen.

I Aftenposten noen dager etter at comebacket var annonsert, beskrev Hagen ordførerrollen som en drømmejobb, og vurderte sin mest verdifulle evne slik:

— Bevissthet. Jeg er bevisst på hva jeg gjør og i hvilken situasjon jeg gjør det. Ellers min evne til klar tale og til å analysere.

Høsten 2010 analyserte han muligheten for ordførervervet slik:

— Jeg vil si 50-50. Vi er avhengig av at Høyre og Frp får flertall, kanskje sammen med KrF. Så må balansen mellom de to store partiene være jevn, f.eks. 25-25. Får Høyre 35 og vi 15 prosent er det ikke aktuelt.

Les hvordan Aftenposten-kommentator Thomas Boe Hornburg vurderer oddsene i Oslo-politikken fire dager før kommunevalget:

Les også

Fortsatt håp for de blå i Oslo

Trøbbel etter Utøya-terroren

Men trekvart år senere — etter Utøya-terroren 22.juli - begynte det å bli bråk.

I midten av august 2011 sa Frps ordførerkandidat at han ikke forsto hvorfor de pårørende ønsket svar på nøyaktig hvor og hvordan deres kjære hadde dødd. Han ønsket en rask rettssak og advarte mot å bruke for mye politiressurser på terroretterforskningen.

— Jeg lurer på hvorfor det skal være 100 politifolk som skal jobbe med dette her i flere måneder. Med en oppklart sak, sa Hagen.

Utspillet skapte reaksjoner både hos Utøya-pårørende og andre.

Tre dager før valget avblåste Hagen ordførerduellen med Fabian Stang, og sa Frp ikke ville kreve ordføreren likevel. Drømmejobben glapp.

Les også:

Les også

Carl I.Hagen: - Det er mye jeg har sagt i løpet av 40 år.

Kjempenedtur i 2011

Valgresultatet i 2011 ble uansett en gedigen nedtur for Fremskrittspartiet. Hagen hadde ikke klart å løfte partiet, og i Oslo endte Frp på 7 prosent — godt under det svært svake valgresultatet partiet fikk nasjonalt, på 11,3.

På valgvaken på Tjuvholmen i 2011 måtte Carl I Hagen og Siv Jensen erkjenne at Hagen ikke ble ordfører i Oslo, og at partiet hadde gjort et svakt valg.

— Valgresultatet fra 2011 var for dårlig, helt klart, sier leder i Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen til Aftenposten.Samarbeidet mellom den tidligere partiformannen og den nye partiledelsen ble ikke bedre etter valget, da Hagen ønsket at partiet skulle vrake sin sittende kandidat til Nobelkomiteen og plassere ham i hennes sted.

Siv Jensen og stortingsgruppen sa nei, og en rasende Hagen sa opp som partiets eldregeneral.

— Jeg gikk av umiddelbart etter møtet i stortingsgruppen. Årsaken er den behandling og ydmykelse jeg har blitt utsatt for fra partiledelsen, sa Hagen til VG.

I gangene på stortinget snakket sentrale stortingspolitikere om at Hagen hadde mistet teften.

2014: Hvordan skulle de vinne mer støtte?

I november 2014 måtte Oslo Frp legge en strategi før høstens valg.

Nominasjonskomiteen bestemte seg for å vrake Carl I. Hagen som toppkandidat før kommunevalget og foreslo heller Hagens daværende sekretær i bystyret, Camilla Wilhelmsen, på topp.

Leder i nominasjonskomiteen Christian Tybring-Gjedde begrunnet vrakingen blant annet med det svært svake valgresultatet fra forrige kommunevalg.

Men Frp-veteranen ville ikke gi seg utenvidere.

På nominasjonsmøtet i desember stilte Hagen til kampvotering.

— Jeg fatter ikke hvorfor Carl på liv og død må kjøre en kampanje mot Camilla Wilhelmsen om førsteplassen. Det viser hvor store tanker Carl I. Hagen har om seg selv og er kanskje ikke det som gagner partiet best,sa bystyrerepresentant Christel Gundelach før møtet.

Svært svake målinger i valgkampinnspurten

Fylkeslaget stilte opp for den tidligere partilederen, og Hagen vant avstemningen med 47 stemmer mot 38 til Wilhelmsen. Dermed ble han på nytt Frps toppkandidat.

Foreløpig uten at det har syntes å bidra til noe løft.

Gjennom hele valgkampen i 2015 har Fremskrittspartiet slitt med dårlige galluptall, helt ned mot 8 prosent. I Oslo står det enda verre til.

Aftenpostens ferske Oslomåling gir altså partiet bare 6,8 prosent:

Målingen føyer seg inn i en serie svært svake resultater for Frp i Oslo den siste tiden: TV2s Oslomåling 6. september ga partiet 5,0 prosent, mens målingen Klassekampen presenterte dagen etter ga Frp 5,9 prosent i hovedstaden.

Om man legger til VGs litt mer oppløftende måling på 9,2 prosent blir snittet av den siste ukens fire Oslomålinger for Frp på 6,7 prosent.

Les alt om Aftenpostens siste Oslomåling før valget her:

Les også

Ny MDG-boom gir rødgrønt flertall

Hagen: — Jeg er i takt

Carl I. Hagen går langt i å innrømme at årets valg ligger an til å bli nok en nedtur. At strategien har vært feil, vil han absolutt ikke gå med på.

— Noen sier jeg er i utakt. Jeg er i takt, men for tidlig ute, sier Hagen.

- Hvor lang tid tar det, før de andre er i takt med deg?

— Det kan ta alt fra et halvt år til tre år, men ikke lenger.

- Kommer valget for tidlig?

— Valget nå: ja. For nå er følelsene i sving for å hjelpe dem som setter ut på havet. Hjernen er bedre til å resonnere og tenke langsiktig på hva som er konsekvensene enn følelsene, som man reagerer impulsivt med.

Eli angrer på comebacket

Eli Hagen på feiringen av Carl I. Hagens 70-årsdag i 2014.

Hagen insisterer på at Oslo-nedturen de siste 20 årene er en konsekvens av at Frp er blitt en del av etablissementet. Det er nå De Grønne som står på utsiden med nye løsninger og høster fruktene av det.— Jeg tror Oslo avgjøres 80 prosent av nasjonale tendenser og 20 prosent av det vi gjør i Oslo. Så får vi se på mandag.

- Du gjorde comeback med ordførerdrømmen. Den brast sist. Nå er det fremdeles motbakke. Angrer du på at du kom tilbake?

— La meg si det slik: Min kone angrer i hvert fall på det, sier Hagen.

Dårligere enn andre store norske byer

Blant helt sentrale Frp'ere er de enige: Partiet trekkes bokstavelig talt ned av de svake resultatene i hovedstaden. Så mange velgere bor og stemmer i Oslo, at hele landsgjennomsnittet lider av stadig svakere valgresultater i hovedstaden.

— Du kommer ikke unna at Frp i andre storbyer får det til, sier en Frp-kilde i Regjeringen til Aftenposten.

Frp-politikere Aftenposten har snakket med, peker på en strategi som ikke har levert resultater:

Partiet i Oslo har gjennom tiden med Christian Tybring-Gjedde som fylkespartileder og Carl I. Hagen som førstekandidat blitt et mer eller mindre rent innvandringskritisk parti.

— Andre spørsmål har blitt overlatt til andre, er dommen fra en Frp-strateg.

Tybring-Gjedde skylder på mediene

Stortingsrepresentant og tidligere leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, vil absolutt ikke uttale seg om Oslo Frps fallende oppslutning, men sender følgende kommentar om den ferske Aftenposten-målingen i en sms:

«Det er tydelig at et stort flertall Oslos befolkning, med god hjelp av mediene, synes det greit at byen segregeres og at vår frihetsbaserte kultur erstattes av religiøs dogmatisme.»

Valgforsker: Innvandringskritikk har mindre appell

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning tror forholdene i Oslo har endret seg, uten at Oslo Frp helt henger med.

— Innvandringskritikken til Frp har tydeligvis noe mindre appell i Oslo enn den en gang hadde. Det kan skyldes endring av befolkningssammensetningen, Oslo har en stor innvandrerbefolkning som selv ikke stemmer på Frp, påpeker Bergh.

- Hvor mye skyldes Carl I. Hagen som person?

— Det kan man lure på. Carl I. Hagen har vært nøkkelen til suksess for Frp, og var det i mange år. Han var den dominerende politikeren som fikk partiet til stadig nye høyder, men i dag fremstår det ikke som at Carl I. Hagen er noe godt kort for Frp i Oslo, sier Bergh.

Han synes samtidig det er vanskelig å si hvor mye enkeltpersoner betyr i politikken, og mener det ikke er gitt at situasjonen for Oslo Frp hadde endret seg veldig mye med en annen frontfigur.

Se hvordan byrådsleder Stian Berger Røsland svarer om Frp-samarbeid i debattprogrammet «Stanghelle & Eilertsen: 2 mot 1»:

Les også

Ingen kan innfri Frps valgløfte

Venstre: Frp er i utakt

Der Høyre tidligere gikk til valg på bredt borgerlig samarbeid, har Høyre, Venstre og KrF i år kun snakket høyt om å fortsette dagens byråd — uten Fremskrittspartiet.

Frp satt i byråd med Høyre i Oslo fra 2003 til 2011. Etter valget 2011 kunne ikke Frp godta Høyres ultimatum om nytt Munch-museum i Bjørvika, så KrF og Venstre overtok Frps plass.

— Jeg tror de er i utakt med befolkningen i Oslo på to veldig viktige saksområder. Det ene er miljø, hvor de har en toppkandidat som ikke anerkjenner menneskeskapte klimaendringer, det andre er innvandringspolitikken, sier Venstres miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby.

- Er Oslo Frp svekket med Carl I. Hagen som førstekandidat?

— Det ser ikke ut til at de gjør det bedre enn tidligere hvert fall, så du kan jo spørre om det er Oslo Frps evne til å ta innover se at folk har et litt annet syn, eller om det er Carl I. Hagens, sier Melby.

Hør den politiske podcasten Aftenpodden diskutere Frp-nedturen i Oslo her:

Les også

 1. Her er ti valgkamptabber som er verre enn Raymond Johansens trikkefeil

 2. Raymond Johansen jakter på byråd med kjendisfaktor

 3. Samarbeidspartiene utfordrer Høyre-skolen i Oslo

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015