Politikk

Stortinget sier ja til klimaavtalen fra Paris

Et enstemmig Storting har samtykket i ratifikasjon av Parisavtalen. Norge ligger an til å bli den 18. staten som gir sitt endelige ja til den nye klimaavtalen.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) undertegnet i april Parisavtalen på vegne av Norge ved FNs hovedkvarter i New York. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / NTB scanpix
  • NTB

Med stortingsvedtaket på plass er siste hinder ryddet av veien for den formelle norske ratifikasjonen av Parisavtalen. Selve ratifikasjonen kan tidligst finne sted mandag 20. juni, opplyser Klima- og miljødepartementet.

Norge ligger an til å bli det første industrilandet og det 18. landet totalt som ratifiserer den nye klimaavtalen, i skarp konkurranse med avtalens «hjemland» Frankrike.

Avtalen ble vedtatt i Paris 12. desember i fjor.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) undertegnet Parisavtalen på vegne av Norge ved FNs hovedkvarter i New York 22. april. Der var også 174 andre land på plass for å undertegne.

Men underskriftene er ikke nok i seg selv. Parisavtalen trer først i kraft når 55 land som til sammen representerer minst 55 prosent av de globale utslippene av klimagasser, har ratifisert den.

En rekke andre land har lovet å ratifisere avtalen i løpet av året, deriblant både Kina og USA, de to landene i verden med størst klimautslipp.

De få landene som har ratifisert så langt, står for en helt marginal andel av de globale klimautslippene. Med Norges ratifikasjon vil andelen ha kommet opp i 0,1 prosent.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Klima
  2. Stortinget
  3. Vidar Helgesen