Politikk

Høyre er sent ute

"Fortsatt fremgang," lover Høyre i tilbakegang. - Vi kom sent ut av startblokkene, sier Inge Lønning.

  • Forf>
  • <forf>halvor Hegtun Jan Tomas Espedal (foto) <

Landet går så det suser, forteller Høyre. Men utakk er verdens lønn. Partileder Erna Solberg får ujevne terningkast etter TV-debattene. Det butter på meningsmålingene, ikke minst på dagens måling fra Opinion. Høyre ligger ubehagelig mye lavere enn forrige valgresultat.— Vi kom sent ut av startblokkene. Men vi kommer først i mål, sier Stortingets visepresident Inge Lønning idet vi treffer ham under et skybrudd på Karl Johan. Brosjyrer med trygghet for hus, hjem og jobb ligger utsatt til under et vått og trekkfullt partytelt.Velgerne haster forbi på landets hovedgate. Men på godværsdager stopper mange, forsikrer valgmedarbeiderne.- Mange sier det er synd at Erna Solberg ikke er statsministerkandidat, sier Irma Iversen. - Jeg er blitt skjelt ut av Fr.p.-velgere som vil ha vekk Bondevik, sier Nora Reed Mohn.- Og da svarer du?- Da svarer jeg at det må være lov å ha ulike meninger, sier Reed Mohn.

"Tøvete".

Inge Lønning synes vi har fått en valgkamp med meningsløs personfokusering og tøvete terningkastdemokrati.- Hva har gått galt?- Carl I. Hagen inngikk forlik med oss om revidert nasjonalbudsjett, og virket på alle måter tilfreds. Men idet Stortinget var oppløst, forlangte han statsministerens avgang. Ikke et menneske kunne ha forutsett en slik voldsom avsporing i debatten.Lønning deltar ikke i intrikate analyser av partileder Erna Solbergs innsats i TV-debattene. Det er enklere enn som så. - Vi har en partileder som er bergenser. Hun har en god oppdragelse.

Fylkesledere.

I går var Aftenposten i kontakt med et flertall av Høyres fylkesledere. Ingen hadde hokuspokus-løsninger for å få Høyre på offensiven. - Vi har gode kandidater og god politikk. Finjusteringer av valgkampopplegget overlater jeg stor tillit til partiledelsen og sekretariatet, sier Anders B. Werp i Buskerud. - Vi må bare kjøre de politiske sakene, og holde oss unna persondebatt og tøys. Norge går så det suser. Så hvorfor i all verden skal vi skifte regjering, spør Kari Fosso i Telemark.

- Svartmaling

— Valgkampen har hittil dreid seg for mye om å svartmale Regjeringens politikk, og for lite om hva venstresiden egentlig har tenkt å gjøre. Det skal vi sette søkelyset på de neste 14 dagene, sier Høyre-leder Erna Solberg i en kommentar til tallene fra Opinion. Hun sier at de rødgrønne, og Ap.-leder Jens Stoltenberg, i "ekstrem grad", bruker taletiden sin til å skjelle ut Regjeringen i stedet for å snakke om egen politikk.- Tåken letter ikke. For hver dag blir det bare mer og mer uklart hva de rødgrønne har tenkt å gjøre. Stoltenberg har ulike budskap til de ulike gruppene han møter. Til finansfolk sier han at han ikke vil øke skattene, at de ikke har noe å frykte. Så snart han kommer på TV, strør han penger ut over landet. Hun steiler over at Stoltenberg, på TV 2s folkemøte i Ålesund, lovet å ikke gi en krone i skattelettelse før manglene i eldreomsorgen er utbedret. - Stoltenberg harallerede gitt løfter om skattelettelser. Han vil fordoble skattefradraget for fagforeningskontingenten. Det første han nå må gjøre, er å slå en strek over løftet til sponsorene i LO, sier Solberg.

Les også

  1. Kaprer velgere fra SV

  2. Hagen: Alle terrorister er muslimer

Irma Iversen deler ut materiell fra Høyres valgbod på Karl Johan i regnværet.

Les mer om

  1. Politikk