Politikk

Norge og Sverige styrker forsvarssamarbeidet

Det kom frem på en pressekonferanse med Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Jonas Gahr Støre i Stockholm.

Jonas Gahr Støre og Magdalena Andersson i Stockholm.
  • Kjetil Magne Sørenes
    Journalist
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Støre er tirsdag i den svenske hovedstaden. De to har blant annet diskutert Russlands krig i Ukraina og styrket nordisk forsvarssamarbeid.

De har også snakket om forholdet mellom de to landene, nordisk samarbeid, grønn omstilling og erfaringer fra pandemien.

– Norge og Sverige har et nært og tillitsfullt forhold. Jeg ønsker å styrke samarbeidet ytterligere, særlig innen sikkerhet og forsvar og grønn omstilling, sier Støre i en pressemelding.

Det vil blant annet innebære flere felles øvelser og mer dialog mellom forsvarsledelsen i de to landene.

– Det nordiske samarbeidet kjennetegnes av høy tillit, sterkt verdifellesskap, velfungerende institusjoner og solide samarbeidstradisjoner. Det har vi igjen har sett nytten av i forbindelse med krigen i Ukraina. Det er noe vi skal hegne om og forsterke, sier Støre.

Diskuterte NATO

Sveriges statsminister Magdalena Andersson fortalte pressen i etterkant at hun og Støre har diskutert spørsmålet om et svensk medlemskap i Nato.

– Det er klart at det har vært oppe. Det har vært viktig å infomere om den diskusjonen som pågår i Sverige, sa hun.

Tilsvarende ble Støre spurt om om et norsk EU-medlemskap.

– Det er klare forskjeller rundt Nato-debatten i Sverige og EU-debatten i Norge. Jeg ønsker velkommen en løpende debatt om Norges forhold til EU. Men spørsmålet om medlemskapet er ikke aktuelt nå, svarte Støre.

På spørsmål fra NTB om Sverige ønsker Norge velkommen i EU, slik Norge ønsker Sverige velkommen i Nato, svarer Andersson:

– Ingen skulle vært gladere enn Sverige om Norge tok det valget, men den avgjørelsen må tas av det norske folk og den norske regjeringen.

Les mer om

  1. Sverige