Politikk

Iransk eksilleder fant lydhøre venner i Norge

Den terrorstemplede iranske eksillederen Maryam Rajavi fant et lydhørt publikum da hun tirsdag besøkte Stortinget. Ikke minst hos Frp.

Den iranske eksilgruppen NCRIs leder, Maryam Rajavi (i grønt), ble mottatt av av Frps Morten Høglund da hun ankom til møtet med Stortingets utenrikskomite. TERJE BENDIKSBY / SCANPIX

Les også

Ekspertene advarer mot iransk gruppe

Partiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund ventet smilende i lobbyen og viste vei til en ventende utenrikskomité.

Komiteens nestleder, Høyre-leder Erna Solberg, tok imot kvinnen som ifølge USA leder en terrorgruppe, og fikk overrakt en liste med navn på 20.000 menneskerettsaktivister som ifølge Rajavi er henrettet av regimet i Teheran.

– Mullahene og deres regime er ikke bare en trussel mot det iranske folk, men mot hele menneskeheten, sa Rajavi.

– Vi er opptatt av menneskerettigheter og utviklingen i Iran, og finner situasjonen i dagens Iran veldig lite tilfredsstillende, repliserte Solberg før komiteens dører ble lukket.

– Ikke allierte

Blant dem som deltok på tirsdagens møte med Rajavi var Marit Nybakk (Ap).

– Det er viktig at vi møter alle som er i opposisjon til det iranske regimet, som for øyeblikket er et av de verste i verden. Å snakke med dem er ikke det samme som å støtte opp om dem, sier Nybakk til NTB.

– Er våre fienders fiender nødvendigvis våre venner?

– Nei, men utenrikskomiteen snakker ikke bare med venner, sier Nybakk, som viser til at komiteen tidligere har hatt besøk av andre terrorstemplede grupper, blant dem Tamiltigrene.

Nybakk frikjenner langt på vei Rajavis organisasjon fra terroranklagene.

– Det er delte oppfatninger om dette. De står på USAs og EUs terrorliste men har jo aldri drevet med terrorvirksomhet. De står ikke på FNs liste som vi følger, sier Nybakk til NTB.

Uvitenhet?

Nybakk er ukjent med at Rajavis gruppe på 1990-tallet bisto Saddam Hussein med å knuse det kurdiske opprøret i Nord-Irak og det sjiamuslimske opprøret i Sør-Irak.

Brynjar Lia ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) finner dette underlig.

– Det foreligger mengder av seriøse forskningsrapporter om denne kultlignende bevegelsen der lederne nærmest dyrkes som guddommelige skikkelser, sier Lia til NTB.

– Rajavis gruppe hadde minst 20 baser i Irak på 1990-tallet og utgjorde en del av Saddam Husseins maktstruktur. Hver gang han knuste indre motstand, fikk han bistand av dem, sier Lia.

Gode venner

Etter tirsdagens møte med utenrikskomiteen, hadde Maryam Rajavi et møte med Stortingets visepresident, Carl I. Hagen.

Frp har gjentatte ganger tatt til orde for at Rajavis gruppe må fjernes fra terrorlistene, og flere av partiets politikere har engasjert seg sterkt.

Morten Høglund har ved flere anledninger tatt saken opp med amerikanske myndigheter, blant annet da utenrikskomiteen besøkte Washington i 2004.

Rajavi legger ikke skjul på at hun setter stor pris på støtten fra norske politikere, og håper på fortsatt norsk press, både mot Washington og prestestyret i Iran.

– Alle vet at Iran sitter på store olje— og gassreserver. Hvorfor sløser mullaene bort denne velstanden på atomvåpen? Jo, for å kunne true hele Midtøsten og starte en ny krig i regionen, sa Rajavi før hun lot seg hylle av tilhengere på trappa til Stortinget.

 1. Les også

  Ekspertene advarer mot iransk gruppe

Maryam Rajavi (t.h.) og Perviz S. Khazai fra NCRI i samtale med Høyre-leder Erna Soberg. TERJE BENDIKSBY / SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Folkemøte med 25.000 deltagere skulle bombes i helgen. Slik ble det avverget.

 2. VERDEN

  Frankrike anklager iransk etterretning for å ha planlagt bombeangrep i Paris

 3. VERDEN

  Irak kan bli slagmark igjen

 4. VERDEN

  Her blir en av verdens fremste eksperter på IS drept. Mistankene går i særlig én retning.

 5. NYHETSANALYSE

  Få oversikt: Her er veikartet som forklarer konfliktene i Midtøsten

 6. VERDEN

  Iraks ekspresident Talabani er død