Venstre har brutt budsjettforhandlingene

Venstre-leder Trine Skei Grande kaller Regjeringens ultimatum på bil- og drivstoffavgifter «uansvarlig» og anklager H og Frp for løftebrudd.

Venstre-leder Trine Skei Grande fikk tirsdag nok og brøt budsjettforhandlingene med Høyre og Frp. Her sammen med rådgiver Jan Christian Kålstø på stortingskontoret til partilederen.

Venstre skriver i en pressemelding tirsdag ettermiddag at partiet bryter forhandlingene med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017.

– Dessverre har det vist seg viktigere for regjeringen å tilfredsstille Frps motstand mot en god klimapolitikk enn å sikre landet et godt statsbudsjett, sier Venstre-leder Trine Skei Grande i meldingen.

«Fanatisk»

Hun kaller Regjeringens ultimatum på bil- og drivstoffavgiftene før budsjettforhandlingene som «uansvarlig», og anklager regjeringspartiene for løftebrudd når den ikke har levert et budsjett som fører til betydelige kutt i klimagassutslippene.

Overfor Aftenposten er hun hard mot både statsminister Erna Solberg (H) og Frp.

– Hva er din kommentar til at Erna Solberg har stilt seg bak et slik ultimatum?

– Det er soleklart at det er dette ultimatumet som har skapt problemer inn i hele prosessen. Vi har lagt frem forslag som både har som formål å gå rundt bilpakken, men også rokere inne i den, så det ikke skulle bli nederlag for Frp. Men her har man vært så fanatiske på at alt som er i bilpakken skal gjennomføres uansett, at det har hindret oss i å finne gode løsninger, sier Grande til Aftenposten.

Men åpner for å komme tilbake

I pressemeldingen bedyrer Grande at partiet har strukket seg langt, og har vært konstruktive i dialogen med Høyre og Frp.

– Vi håper nå at Regjeringen tenker seg nøye om og igjen åpner for forhandlinger med KrF og Venstre om hele statsbudsjettet. De har hatt tungt ansvar for å løse opp i den svært vanskelige situasjonen de har brakt Stortinget opp i, heter det videre.

KrF avgjør onsdag

KrF vil først onsdag ta stilling til om partiet skal følge Venstre og bryte forhandlingene.

– Vi registrerer at Venstre har brutt forhandlingene om neste års statsbudsjett. Jeg har kalt inn KrFs stortingsgruppe onsdag formiddag til et ekstraordinært gruppemøte, sier Hareide.

– Vi vil på det møtet ta stilling til veien videre på bakgrunn av de siste dagers skisser fra regjeringspartiene, sier han.

Lite sannsynlig med KrF-alenegang

Etter det Aftenposten erfarer kom det overraskende på KrF at Venstre ville bryte nå – allerede før Frps landsstyremøte var avholdt tirsdag ettermiddag.

Samtidig gjentas det fra KrF-kilder at det er lite sannsynlig at KrF blir sittende igjen og forhandle med de to høyrepartiene alene.

Trine Skei Grande håper sentrumspartiene Venstre og KrF vil stå sammen også etter møtet i Hareides parti onsdag.

– Jeg har full respekt for at KrF må vurdere dette på selvstendig grunnlag, men jeg håper sentrum holder sammen. Jeg tror miljøengasjementet er stort også i KrF, og at vi skal klare å finne gode løsninger på dette, sier Grande til NTB, på spørsmål om hva hun håper KrF faller ned på.

– Hvordan vil det påvirke forholdet mellom de to partiene hvis KrF fortsetter uten dere?

– Det er litt for mye hva om, for min del. Jeg skal forholde meg til det som skjer, og jeg håper KrF er villig til å gå sammen med Venstre her, sier Grande

Her er bilpakken som fikk forhandlingene til å gå i vranglås:

– Hadde ventet mer substans

Grande ga tidlig uttrykk for at tilbudet som kom fra regjeringspartiene tirsdag formiddag ikke hjelper på forhandlingssituasjonen.

– Det mest oppsiktsvekkende er at det ikke er noen endringer fra i går kveld, sa hun før partiets stortingsrepresentanter satte ned foten.

– Jeg hadde ventet noe mer substans.

Saken fortsetter under bildet

Siv Jensen har kalt inn landsstyret i Frp til ekstraordinært møte tirsdag ettermiddag. Rett før møtet brøt Venstre forhandlingene.

Jensen: Vi strekker oss langt

– Vi strekker oss veldig langt for å finne en løsning, sa finansminister Siv Jensen til NTB etter at Venstres brudd var et faktum.

– Vi har vært i tett dialog i lang tid, og regjeringspartiene har lagt frem gode og offensive forslag, sa Jensen videre.

– Jeg synes det er trist, og hadde håpet vi skulle komme i mål med alle fire partier, sier Frps Harald Tom Nesvik om Venstres brudd.

Han mener Frp har gitt mye i forhandlingene både når det gjelder klima- og miljøtiltak.

– Vi vil jobbe videre med å forsøke å finne en løsning, sier han.

Han understreker at det ikke er aktuelt for Frp å endre den omstridte bilpakken for å lokke Venstre tilbake til forhandlingsbordet.

Høyre beklager Venstres brudd

– Vi synes det er beklagelig at Venstre har valgt å bryte budsjettforhandlingene, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

– Vi har de siste ukene lagt frem flere ulike forslag og tilbud til dem. Dette er forslag som styrker det grønne skiftet og andre viktige saker for samarbeidspartiene som skole og næringspolitikk, sier han.

– Underveis i forhandlingene har vi lagt på bordet forslag om flere milliarder kroner til grønne tiltak for å kutte norske klimagassutslipp.

– Vi jobber videre for å sikre landet et budsjett som sikrer flere jobber og bedre velferd, avslutter Helleland.

Her kan du lese om hva som skjedde før Venstre brøt forhandlingene tirsdag

Artikkelen oppdateres