Politikk

Solberg mener Venstre-forslag om søndagsåpent kan gi gode løsninger

ARENDAL (AFTENPOSTEN): Statsminister Erna Solberg sier det vil bli samtaler med Venstre om det nye forslaget til åpningsregler.

Statsminister Erna Solberg er på plass i Arendal, der hun mandag kveld deltar i en partilederdebatt. her blir søndagsåpne butikker et av temaene. Karen Tjernshaugen

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Solveig Ruud
  Journalist

Venstre-leder Trine Skei Grande lanserer i Aftenposten et helt nytt forslag til løsning på floken om søndagsåpne butikker. Forslaget innebærer en mer begrenset søndagsåpning enn det Venstre og regjeringspartiene har ønsket til nå.

Statsminister Erna Solberg (H) er i Arendal i forbindelse med partilederdebatten som arrangeres mandag kveld.

— Hva synes du om forslaget Trine Skei Grande lanserer i Aftenposten?

— Det er en mulighet til å få til gode løsninger. Vi er opptatt av at det skal mykes opp, så får vi se. Vi skal snakke sammen, sier Solberg til Aftenposten.

Grande innrømmer overfor Aftenposten at partiet hennes har beveget seg bort fra formuleringene i sitt eget partiprogram om søndagsåpent som følge av alle de negative reaksjonene i høringsrunden.

- Er du skuffet over at Venstre snur og går bort fra sitt eget program?

— Jeg mener alle partier må få definere sin egen politikk. Det har vært høringer. Dette er der vi står nå, så får vi diskutere dette med dem, sier Solberg.

Mener konsekvensene er uklare

KrF-leder Knut Arild Hareide, som er sterk motstander av søndagsåpne butikker, lytter interessert til det Venstre-lederen har å komme med.

- Fra mitt ståsted er det positive signaler Trine Skei Grande gir, sier Hareide til Aftenposten.

— Sånn jeg oppfatter det, er det hun nå legger frem en mer forsiktig modell enn det Venstre har gått inn for tidligere, legger han til.

Hareide føler seg likevel ikke trygg på hva som kan bli utslagene av forslaget Grande tegner opp, og peker på at mange av detaljene foreløpig er uklare.

— Selv om forslaget er mer forsiktig enn det Venstre opprinnelig la opp til, kan konsekvensene bli de samme hvis de store kommunene får definere seg som turistkommuner. Da vil dette spre seg til nabokommunene, mener Hareide.

Les mer om forslaget her:

Les også

Venstre snur om søndagsåpne butikker

Grande kritiserer mandag Kristelig Folkeparti for å være mer opptatt på å bruke spørsmålet om søndagsåpent til å sanke stemmer i valgkampen enn til å finne en samlende løsning.

Det er med respekt å melde ikke vi som har valgt å gjøre dette til en valgkampsak

KrF støtter neppe forslaget

Hareide mener kritikken er urettferdig.

— Det er med respekt å melde ikke vi som har valgt å gjøre dette til en valgkampsak. Det er regjeringen som har lagt frem et forslag, som vi har prøvd å få dem til å legge bort, sier Hareide.

- Tror du KrF kan komme til å støtte modellen Venstre nå legger frem?

— Jeg ser ikke helt for meg at vi skal være med å finne en felles løsning sammen med Regjeringen og Venstre. I de samtalene vi har hatt til nå, har vi hatt et annet ideologisk ståsted, mener KrF-lederen.

Frp tar imot Skei Grandes invitasjon

— Vi ønsker primært å oppheve loven om forbud mot søndagshandel og mener det er den beste løsningen. Men vi vet det ikke er politisk flertall for det. Det Trine Skei Grande gjør på vegne av Venstre, er i alle fall en invitasjon til at de parlamentariske lederne kan sette seg sammen å prøve å samles om det minste felles multiplum, sier Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik.

Han ønsker «klare endringer bort fra dagens rigide system», og hilser ethvert forslag om oppmykning velkommen, selv om Frp gjerne ville gått mye lenger enn Skei Grande skisserer.

Nesvik karakteriserer det hun sier om økt lokal innflytelse over hva som defineres som turiststeder som en begynnelse.

Han håper også det skal bli mulig å få til endringer i det han kaller forskjellsbehandling når det gjelder hva som defineres som turiststed, samt at man kan få ryddet opp i det ha kaller konkurransevridning: at Plantasjen kan selge griller på søndager, men ikke Jernia.

Det Trine Skei Grande gjør på vegne av Venstre, er i alle fall en invitasjon til at de parlamentariske lederne kan sette seg sammen å prøve å samles om det minste felles multiplum

- Vi får snarest mulig settes oss sammen og se hvilke løsninger vi kan komme i mål med. Selv om vi i Frp ønsker å gå lenger, må enhver mindretallsregjering se hva man kan få flertall for. Det er i alle fall en invitasjon i retning av en oppmykning , sier han.

Beklager at Venstre ikke følger eget program

Les også:

Les også

«Jeg tipper søndagsstengt blir like sjeldent som ølpol om noen år»

En av dem i Frp som har gått høyt på banen og signalisert stor utålmodighet med å få til mer søndagshandel, er Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen.

– Alle mener Brustad-bua er meningsløs. Meningsløse lover og forskrifter bør bort så fort som mulig, uttalte han til Afteposten i mars i fjor. Den gang sa han at han håpet på løsning allerede før jul i 2014.

Nå beklager han omdreiningen i saken.

— Ja, på det sterkeste, spesielt at Venstre ikke følger eget program. Da har de ikke mye tro på det, sier han.

På spørsmål om det det greit for Frp å komme Venstre i møte, sier han at «vi har ikke noe annet valg».

Høyre: Vil forhandle med Venstre

Kristin Vinje er leder i utdanningskomiteen på Stortinget og Høyres talsperson i spørsmålet om søndagsåpent.

— Fra vårt ståsted er vi tydelige på hva vi klarer å oppnå - et mer liberalt åpningstidsreglement. Men vi er fullstendig klar over at vi må forhandle, og er åpne for å diskutere med Venstre og må ta utgangspunkt i deres forslag, sier Vinje.

- Synes du det er skuffende at Venstre velger å gå bort fra sitt program?

— Nei, slik jeg forstår det, ønsker de også mer liberalisering selv om det nye forslaget har en annen innretning enn deres program.

- Kan forslaget Venstre nå legger frem, bli løsningen dere ender opp med?

— Vi driver ikke forhandlinger i mediene, men må sette oss ned å forhandle. Venstre sender et positivt signal om vilje til å få til noe, og det synes jeg er bra, sier Vinje.

 1. Les også

  Surt på borgerlig side etter søndagsutspill

 2. Les også

  Ungdomspolitikere ber Regjeringen kjappe seg med å åpne butikkene søndager

 3. Les også

  Landslagssjefen i langrenn skriver: Derfor ønsker jeg søndagsstengte butikker

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk
 2. Arendalsuka
 3. Kristelig Folkeparti (KrF)
 4. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Stenger døren for mer søndagshandel

 2. POLITIKK

  Erna Solberg avbryter Nord-Norge-turné for å berge budsjettet i tide

 3. POLITIKK

  Nytt forsøk på å redde budsjettforhandlingene kl 20

 4. POLITIKK

  Venstre har brutt budsjettforhandlingene

 5. POLITIKK

  Utelukker ikke krise. Sier H og Frp i såfall vil ha skylden

 6. POLITIKK

  Nå kjemper Erna Solberg for sitt ettermæle