Politikk

Lippestad skal lede sosialdemokratisk tenketank

Advokat Geir Lippestad blir styreleder for den nye, sosialdemokratiske tenketanken Agenda.

Advokat Geir Lippestad skal lede den nye tankesmien Agenda.
  • Gunnar Kagge
    Journalist

Det bekrefter Geir Lippestad overfor Aftenposten. Han sier at han vil bli en aktiv leder for tenketanken Agenda, som skal bli venstresidens svar på tankesmien Civita, ledet av Kristin Clemet.

— Det er klart at når de velger en person som meg, så ønsker eierne en styreleder som deltar i debattene. Derfor har jeg satt av mye tid og det finnes penger for å frikjøpe meg fra mitt vanlige arbeid, sier han.

LO-lederen tilfreds

Lippestad var svært profilert som forsvarer for massedrapsmannen Anders Behring Breivik i 22. juli-rettssaken.

LO-leder Gerd Kristiansen skriver i en SMS til Aftenposten at hun er svært glad for å ha Lippestad med på laget.

— Han har vært en tydelig stemme i samfunnsdebatten. Særlig har han løftet frem verdispørsmål om menneskeverd, demokrati og rettsstat, sier Kristiansen.

— En tenketank må ta tak i også slike store spørsmål, og bringe dem inn i det offentlige ordskiftet. han blir lyttet til av mange, skriver Kristiansen videre.

Nye møteplasser

Etter hva Aftenposten forstår er styret i Agenda så godt som klart. Den første oppgaven til Lippestad blir å ansette daglig leder og få organisasjonen på plass. Han håper å skape «nye møteplasser» for diskusjon.

— Vi skal tenke nye og frie tanker, med ståsted i sentrum av norsk politikk. Det er viktig at det ikke blir del av en partiprosess, men at vi skaper nye allianser, sier Lippestad, og legger til at han håper han er godt kvalifisert for oppgaven.

— Jeg har en fot i mange leire, i Ap, Kirkens Familievern og jeg sitter i sentralstyret i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, sier han.

Geir Lippestad var gjestetaler på Arbeiderpartiets landsmøte i april i år, og deltok aktivt i partiets valgkamp i høst.

Sentrum-venstre

LO, Fagforbundet, og næringslivslederen Trond Mohn har gått sammen om å finansiere den nye tenketanken på venstresiden. 12 millioner kroner til drift i 2014 er allerede på plass.

Formålet med den nye tankesmien er å skape et aktivt politisk miljø i det kilder i LO karakteriserer som «tyngdepunktet i norsk politikk», det vil si fra Arbeiderpartiet til sentrumspartiene.

Derfor har det vært viktig å finne en styreleder som ikke oppleves som for nær Arbeiderpartiet og LO.

Det har også vært et mål å finne en person med troverdighet på «mykere» saker, som menneskeverd, omsorg og verdispørsmål.

Ga ut bok

Lippestad passer godt inn på denne ønskelisten. Tidligere i år ga han ut boken Det vi kan stå for , om sitt grunnleggende samfunnssyn.

I Bergensavisen 9. september sa Lippestad dette om hvorfor han stemmer Arbeiderpartiet:

— For meg er det viktig at vi har et samfunn der vi behandler hverandre med menneskeverd. Hvor alle får de samme mulighetene, og hvor vi ikke deler folk inn i A- og B-lag. Vi har alle noe å bidra med, og vi er alle like mye verdt for det norske samfunnet. Det er gjennom de sterke fellesskapene vi best kan ta alt det som er godt med Norge videre inn i fremtiden.

Sp-støtte

Også Sp-leder Liv Signe Navarsete har vært med i samtalene om å få på plass en ny tenketank for venstresiden og sentrum. Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen ønsker et tettere forhold til Agenda.

— Ja, det er helt opplagt. Men det er ikke hensiktsmessig for oss å gå inn i en tenketank som fungerer som en sosialdemokratisk valgkampmaskin - altså en valgkampmaskin for Ap, sier han.

— Hvis det blir en tenketank for reell alliansebygging mellom by og land, mellom fagbevegelse, primærnæringer og miljøorganisasjoner - en tenketank som vil utøve systemkritikk mot næringsnøytralitet og New Public Management, så vil den kunne få en samfunnsrolle som Sp bør delta i, sier Lundteigen.

Les også

  1. LO gir 12 millioner til ny tenketank

  2. Vil åpne den rødgrønne tankesmien Agenda

  3. Raymond Johansen: - Må ha nytt og bedre samarbeid

  4. Ikke bare idyll i sentrum

Les mer om

  1. Politikk