Politikk

Slik vil arbeidsminister Robert Eriksson endre Nav

Færre kontorer, færre tiltak og eget ombud. Det blir store forandringer i Nav hvis Frp-statsråd Robert Eriksson får viljen sin.

Nybakt statsråd Robert Eriksson, mellom Tord Lien og Børge Brende. Foto: Glen Musk

  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
  • Gunnar Kagge
    Journalist

Se faktaboks for utfyllende informasjon om de ønskede endringene.

— Det å styre Nav i dag er det samme som å ha 429 koner, og dertil like mange svigermødre, sa Robert Eriksson i et intervju med Aftenposten 28. mai, som et bilde på at Nav har et partnerskap med landets 429 kommuner.

Han satt da som leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Da var han helt konkret om hvilke utfordringer arbeidsministeren har med Nav, og hvordan han vil løse dem.

Like konkret var ikke Frps nybakte statsråd da han akkurat hadde fått nøkkelen til Arbeidsdepartementet onsdag.

— Det får vi komme tilbake til, svarer han nå, når han blir minnet om intervjuet og et privat lovforslag han fremmet i mai.

Der kom han med helt konkrete forslag til hvordan Nav bør reformeres.

Vil ha Nav-ombud

Han rakk ikke å svare på om han trenger ekteskapsrådgivning, og i tilfelle hvor mange som må til for å løse problemene med de 429 konene, samt svigermødre.

Les også

Slik blir Nav i Frp-land

Som arbeids— og sosialminister i Solberg-regjeringen blir Nav hans viktigste arbeidsoppgave. Mens han litt nølende prøvde ut statsrådsstolen, brukte han andre bilder på NAV.

— Som gammel fotballspiller tenker jeg på Nav som midtbanen, der man må ha en som slår de gode pasningene og gjør livet lettere for andre, sier han nå.

Han understreket også at han har «hatt gleden av å besøke mange Nav-kontorer», og at han har møtt mange flinke folk der. Ellers strakk programerklæringen seg til at Nav skal bli enklere, særlig for brukerne.

Noe av det første Eriksson har lovet å gjøre, er å opprette et Nav-ombud. Dette skal være på plass allerede innen mars 2014, sa Eriksson i Aftenposten i mai i år. Nå har han muligheten, men ikke tid til å svare på om han står ved løftet.

Erikssons ønskeliste for Nav

Dette er bare et av flere konkrete tiltak Robert Eriksson har sagt at han ønsker å gjennomføre.

Les også

Frp og Høyre vil sette sosialklienter til snømåking

Ingen statsråd i Solberg-regjeringen har lagt frem en så lang og konkret liste over hva han kunne tenke seg å gjøre, dersom han fikk fingrene i statsrådsskuffen i regjeringskontorene.

  • Kutte antallet Nav-tiltak — minst halvere dagens nivå på 50 ulike tiltak, som knapt NAV-ansatte har oversikten over.
  • Innføre saksbehandlingsfrister, og rett til å bytte saksbehandler.
  • Slå sammen flere Nav-kontorer, og avvikle skillet mellom Nav stat og Nav kommune.

Kan starte med en gang

På mange av disse punktene har Eriksson allerede fått klarsignal til å starte arbeidet umiddelbart:

«Det skal foretas en full gjennomgang av Nav, med sikte på å avbyråkratisere etaten for brukerne, for å hjelpe flere fra trygd til arbeid», heter det i regjeringsplattformen til Høyre og Frp.

Spørsmålet er hvor lang tid Eriksson må utrede og vurdere Nav, før konkrete tiltak kommer på bordet. I samarbeidsavtalen med Venstre og KrF er ikke konkrete Nav-tiltak nevnt med et eneste ord.

Eriksson må derfor hente støtte på Stortinget før han kan gjøre noe som helst.

I samarbeidsavtalen står det imidlertid at H, KrF, V og Frp skal sørge for at «samfunnet må bli mindre byråkratisk» og «motarbeide sløsing med offentlige midler».

Les mer om

  1. Politikk