Politikk

Hundrevis av butikker er allerede søndagsåpne

FLÅ (Aftenposten): Unntak i dagens regler lar butikker i 85 norske kommuner holde åpent på søndager. Snart kommer Regjeringen med forslag om å gjøre søndag til handledag året rundt.

Marie Tvenge (t.h.) og Ragnhild Tvenge Bråten spiste søndagslunsj på McDonalds, og benyttet muligheten til å kikke litt i de søndagsåpne butikkene i Flå.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

En diger bjørnestatue møter deg når du ruller gjennom Flå sentrum. Hovedåren mellom Oslo og Bergen går tvers gjennom bygda som ligger to timers kjøring fra Oslo.

Her har Olav Thon – i forbindelse med den lokale Bjørneparken – bygget et kjøpesenter med 16 butikker og flere spisesteder. En unntaksregel gir senterets butikker lov til å holde åpent søndager.

Det er et av resultatene av flere smutthull i hovedregelen om søndagsstengte butikker.

Turistregel

Flå har benyttet seg av regelen som gir butikker på «typiske turiststeder» mulighet til å holde søndagsåpent. Det er kommunene som må søke om dette, og fylkesmannen som avgjør om søknaden skal godkjennes.

Aftenpostens gjennomgang av kommunenes lokale forskrifter viser at det til sammen er 85 kommuner av 428 som har fått kalle seg et typisk turiststed og dermed kan holde butikkene søndagsåpne.

Flertallet av de 16 butikkene på Bjørneparken kjøpesenter i Flå holder åpent også på søndager, etter at kommunen fikk spesialtillatelse.

Kulturdepartementet bekrefter overfor Aftenposten at antallet kommuner som søker om — og får - turistunntak fra søndagsreglene har vært økende de siste årene.Fra sommeren 2014 er det tre nye kommuner på Sørlandet som har fått status som «typiske turiststeder».

Noen steder er hele kommunen definert som turiststed, andre steder gjelder unntaket bare et lite område. Søndagshandelen kan gjelde i en definert periode, for eksempel i sommerferien, eller hele året. Noen steder er det spesifisert at det bare er matbutikker som er omfattet av unntaket, mens det i andre kommuner er fritt frem for butikker i alle bransjer.

— I Hallingdal har vel nesten alle søndagsåpent, sier Marie Tvenge til Aftenposten. Søndag tok hun turen fra Nesbyen i nabokommunen sammen med datteren Ragnhild Tvenge Bråten.

Hun mener alle butikker burde få holde åpent på søndager.

— Det burde være fritt. Så vil markedet avgjøre hvem som vil og kan holde åpent, sier hun.

Flere unntak

I dag er hovedregelen at butikker er søndagsstengt, men det finnes en rekke unntak:

 • Matbutikker får bare holde åpent søndager hvis de er under 100 kvadratmeter store - såkalte «Brustadbuer». Men mange søndagsåpne matbutikker tøyer regelverket. Flere butikker med søndagsåpent lar ansatte hente varer til kunder fra den stengte hovedbutikken vegg i vegg. Fagforeningen Handel og Kontor har også rapportert om at søndagsåpne butikker flytter varer utendørs deler av året, og på denne måten skaffer seg tilleggsareal.
 • Regelverkets unntak for butikker som «i det vesentlige selger blomster, planter og andre hageartikler» gir store hagesentre mulighet til å holde søndagsåpent. Mange av disse selger også varer som interiørartikler, hagemøbler, dyrefôr, verktøy og lignende. Byggevaresentre som selger mange av de samme varene kan derimot ikke holde åpent.
 • Bensinstasjoner inntil 150 kvadratmeter har lov til å holde åpent søndager. Flere av disse har i tillegg til bensin og kioskvarer et stort utvalg av dagligvarer.
 • Dagens regelverk gir også en rekke andre virksomheter mulighet til å holde søndagsåpent. Dette gjelder butikker på campingplasser, taxfree-butikker på flyplasser, serveringssteder, auksjoner, kunstgallerier, tidsbegrensede utstillinger og varemesser, utsalg av lokale husflids- og souvenirvarer og produksjonssteder som er tilrettelagt for turisme.

Endret bygda

Når Aftenposten er på søndagsbesøk ankommer det en jevn strøm av folk til McDonalds-restauranten – den eneste mellom Oslo og Bergen. Noen tar også en tur innom kjøpesenteret for å se litt i butikkene.

Odd Gaptjern fra Flå liker å ha muligheten til å handle på søndager, selv om han selv bare benytter seg av matbutikken.

— Her var det ikke noe for fem år siden. Folk kjørte gjennom bygda som om de hadde fanden i hælene. Det er fascinerende hvor fort det har endret seg, sier Odd Gaptjern som bor i Flå.Han takker Thon for investeringene i kommunen, og sier det har vært en fordel med søndagsåpent kjøpesenter. Selv om han selv bare handler mat på søndagen.

Vil ha nye regler

Høyres Svein Harberg mener dagens regler er inkonsekvente og fungerer dårlig.

— Vi vil rydde opp i alt dette, men jeg vil understreke at de som kan ha åpent ikke ha åpent. Det handler om å gi butikkene muligheten, sier Harberg til Aftenposten. Han leder familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Sammen med Frp ønsker Høyre å erstatte dagens lov om helligdagsfred med et helt nytt lovverk. Harberg håper søndagsåpne butikker kan bli en realitet allerede fra årsskiftet – da må departementets forslag komme tidlig i høst.

0207WEBandelkommuner-wyuJBLlEvO.jpg

– Intensjonen er bredere enn matbutikkene. Vi mener vi må rydde i alt, men det tror jeg vil regulere seg selv. Det er mer naturlig i noen bransjer enn i andre, sier Harberg.

KrF: — En provokasjon

Skal Regjeringen få det gjennom i Stortinget må de imidlertid ha støtte fra ett av opposisjonspartiene. I KrF er partileder Knut Arild Hareide svært tydelig på at Høyre og Frp ikke bør prøve å presse gjennom endringer.

— Hverken folk flest eller aktørene ønsker søndagsåpne butikker. Prisene vil gå opp, det er et spørsmål om det er dette vi skal bruke arbeidskraft på, og det er synd om vi mister det at én dag i uken er litt annerledes, sier Hareide til Aftenposten.

- Men dersom Venstre er med, har dere vel ikke noen mulighet til å si stopp?

— Nei, det har vi ikke, men det må være en helhetsvurdering fra Regjeringen. De er avhengig av et godt forhold til KrF, og dette ville være en provokasjon, sier partilederen.

Les også

 1. Vil rive Brustad-bua før jul

 2. Drømmen om annerledesdagen

 3. Flertall mot søndagsåpne matbutikker

 4. Klart flertall ønsker ikke søndagsåpne butikker

 5. Butikksjefer kritiske til søndagsåpne butikker

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk