Politikk

Frp-murring mot forsiktig Jensen

I Frp varsles det kritikk mot Siv Jensen hvis den blå regjeringen ikke bruker en større andel av oljefondets avkastning enn det de rødgrønne gjorde i fjor.

Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) samlet regjeringen og toppene fra Stortinget til budsjettkonferanse på Statsministerens kontor onsdag morgen
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

— Hvis dette blir fasiten kommer nok Regjeringen til å få motbør i egen gruppe etter fremleggelsen, sier en stortingsrepresentant fra Frp til Aftenposten.

Flere partifeller av ham sier de er bekymret for at Siv Jensen ikke vil bruke nok oljepenger, men ingen ønsker å gå offentlig ut med sin kritikk før budsjettet er lagt frem.

Etter det Aftenposten erfarer har Finansdepartementet anbefalt Regjeringens budsjettkonferanse å bruke 2,8 prosent av oljefondet. Det er godt under handlingsregelens grense på fire prosent – og den samme andelen som de rødgrønne foreslo brukt i fjor.

Å bruke en større andel av oljepengene enn det Ap har gjort er symbolsk viktig, sier en annen Frp-stortingsrepresentant.

Les Aftenpostens lederartikkel:

Les også

Aftenposten mener: Regjeringen bør droppe skattekutt

Hagen er klar

I Dagens Næringsliv onsdag kom partifader Carl I. Hagen med en tydelig melding til Jensen: Dersom Frp legger seg på nivå med Ap prosentmessig vil det måtte bli oppvask i partiet i etterkant.

– Jeg skal kommentere mer i detalj når jeg ser budsjettforslaget. Men hvis det medfører riktighet at oljepengebruken bare blir på 2,8 prosent, da tror jeg at Frps landsmøte vil kreve veldig gode forklaringer, sier Hagen til Dagens Næringsliv.

— Jeg har sagt at den bør ligge fra 3,5 til 3,7 prosent, utdyper han til Aftenposten.

Han innrømmer at Frp har gått med på å følge handlingsregelen og at Regjeringen derfor må holde seg under fire prosent. Men han mener man likevel kan bruke mer penger i Norge uten å skade norsk økonomi.

Å bruke 3,7 prosent av oljefondet neste år ville gitt Regjeringen 50 milliarder kroner mer enn det Siv Jensen ser ut til å lande på.

Også flere økonomieksperter Aftenposten har snakket med mener Regjeringen har mulighet til å bruke mer oljepenger uten å skade norsk økonomi, selv om ingen av dem er i nærheten av å strekke seg så langt som Hagen.

Les også:- Vi har ennå ikke sett Frp i fri utfoldelse

- Gode poenger

— Jeg synes Carl I. Hagen har noen jækla gode poenger, sier Frp-nestleder Per Sandberg til Aftenposten.

Han er enig med Hagen i at Regjeringen må skille mellom bruk og investeringer på statsbudsjettet i mye større grad enn i dag.

Men der Hagen antyder en oljepengebruk på 3,7 prosent av fondet, vil ikke Sandberg gå inn i noen diskusjon om tall eller prosenter.

— Jeg kan nesten garantere at Regjeringen vil bruke flere milliarder enn det den forrige Regjeringen gjorde, sier Sandberg.

- Må levere

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen sier han ikke er så opptatt av prosenter, men at statsbudsjettet skal inneholde nok penger til uløste oppgaver.

Han har spesielt store forventninger til reduksjon i personbeskatningen gjennom økt minstefradrag, håper og tror på et «kvantesprang» på samferdselssiden og ønsker seg en kraftig opprustning av justissektoren blant annet gjennom investering i fengsler og datasystemer.

— Vi skal inn i en valgkamp, og må levere til de som har stemt på oss i år etter år. Hvis ikke de kjenner oss igjen har vi et stort problem, sier Ellingsen.

Hagen sier han mener Regjeringen bør bruke rundt 3,7 prosent av oljefondet, som ville gitt 50 milliarder kroner ekstra å rutte med. Hva synes du om det?

— Jeg er sikker på at hvis et flertall på Stortinget sammen med dagens regjering bestemte seg for å bruke mer midler enn forslaget til statsbudsjett legger opp til, vil det kunne gjøres innenfor rammene vi har. Jeg er også sikker på at det er nok uløste oppgaver å bruke penger på.

Vil unngå mageplask

Betyr det at du er enig med ham?

— Ja og nei. Vi har vært innbitte motstandere av handlingsregelen. Men hvis ikke alle våre politiske hypoteser skal gå til grunne må vi vise at politikken vår går an å gjennomføre i praksis, hvis ikke ender vi med et stort magaplask.

Er det noe poeng for Frp å sitte med finansministeren hvis hun legger opp til samme oljepengebruk som sin forgjenger?

— Det har jeg ikke tenkt å svare på. Jeg forventer at hun leverer i henhold til partiprogrammet hun er valgt på og partiets gjennomgående profil. Uansett hvordan budsjettet ser ut vil det nok bli en stor diskusjon hos oss i Frp.

Les også

  1. Krever skattepause

  2. Jensen bruker like mye oljepenger som Stoltenberg

  3. Jensen presses fra grasrota om økt oljepengebruk

  4. Kjære Erna Solberg: Stikk fingeren i jorda og slutt med statistikken og unnskuldingane

  5. - Vi har ennå ikke sett Frp i fri utfoldelse

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk