Politikk

Norge har aldri før hatt en kvinnelig utenriksminister. Hun kan bli den første.

To kvinner har fått statsministertittel, to er blitt finansministre og fem forsvarsministre. Men ennå er ingen kvinne blitt norsk utenriksminister.

Anniken Huitfeldt (t.h.) og Espen Barth Eide trekkes frem som de to mest aktuelle kandidatene til å bli utenriksminister om det blir Støre-regjering etter valget.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Solveig Ruud
  Journalist

Anniken Huitfeldt har en tung CV.

Hun har sittet i Aps sentralstyre i femten år, og har hatt tre ulike statsrådsposter.

De siste fire årene har hun ledet Stortingets utenriks- og forsvarskomité – og hun leder Aps kvinnenettverk.

Etter det Aftenposten erfarer, er Ap-leder – og tidligere utenriksminister -Jonas Gahr Støre imponert over hennes arbeid med utenriks- og forsvarspolitikken på Stortinget.

Det er en av flere årsaker til at flere gir uttrykk for at de tror hun kan bli utenriksminister – en post ingen kvinner tidligere har hatt.

– Det bestemmer Jonas

Selv vil ikke Huitfeldt kommentere spekulasjonene om at hun kan bli Norges første kvinnelige utenriksminister.

– Det bestemmer Jonas, er alt hun vil si om det.

Hvorvidt hun vil ende opp i en slik posisjon – og bli historisk – avhenger ikke bare av om Ap vinner valget, men av hele kabalen som skal legges.

Flere i Ap sier også at tidligere utenriksminister Espen Barth Eide kan komme til å få vervet en gang til.

 • Les også: Den politiske karrièren startet med et personlig drama for Marianne Marthinsen (36). Nå er hun aktuell som ny finansminister etter valget

Geografi, kjønn og partier

Som alltid er det en rekke viktige faktorer som avgjør en endelig statsrådskabal. Ennå vet ingen hvilke partier som eventuelt kommer til å danne regjering sammen med Ap, og heller ikke hvor stor oppslutning Ap får i forhold til f.eks. Sp.

Hvorvidt Ap skal lede en mindretallsregjering eller en flertallsregjering vil også påvirke hvilken statsrådskandidat som i stedet får vervet som parlamentarisk leder – og den viktige jobben med å lose forhandlinger med andre partier gjennom i Stortinget.

Listen over aktuelle statsrådsnavn kunne vært lengre enn den som her gjengis.

Noen trekker frem tidligere statssekretær Astrid Aas-Hansen og Ingvild Kjerkol fra Nord-Trøndelag, andre påpeker at en regjering må ha en statsråd fra Nord-Norge. Her er det flere kandidater.

Les mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Arbeiderpartiets landsmøte
 4. Arbeiderpartiet (Ap)
 5. Stortingsvalg 2017
 6. Politikk