Politikk

Gikk mot ledelsens ønske – Venstre vil beholde fraværsgrensen i skolen

Med knappest mulig flertall går Venstres landsmøte inn for å beholde fraværsregelen i videregående skole.

Regjeringen innførte i fjor høst en ny fraværsregel, der elever på videregående ikke kan ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag for å få standpunktkarakter. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
  • NTB

Salen var nærmest delt på midten i spørsmålet. Men men noen få stemmers overvekt, 107 mot 105 stemmer, gikk landsmøtet imot programkomiteens forslag om å fjerne regelen og i stedet styrke oppfølgingen av de svakeste elevene som har størst sjanse for å droppe ut av skolen.

Vedtaket ble gjort etter to tellinger, og mens ledelsen var ute av salen for å gjøre intervjuer, sier TV2-kommentator Aslak Eriksrud.

Ledelsen ønsket å fjerne fraværsregelen.

I forlengelsen av vedtaket ble et forslag om å evaluere fraværsregelen vedtatt med stort flertall.

Regjeringen innførte i fjor høst en ny fraværsregel, der elever på videregående ikke kan ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag for å få standpunktkarakter.

Etter at regelen ble innført, har fraværet falt stort mange steder, blant annet i Finnmark med hele 38 prosent sammenlignet med året før.

Vil ha nytt språkfag

Venstres landsmøte sier ja til å innføre et nytt språkfag i 5. klasse.
I utkastet til nytt stortingsprogram ønsket programkomiteen å innføre et nytt obligatorisk språkfag i tillegg til engelsk for 10-åringer.

Det sa et stort flertall ja til på landsmøtet, trass i sterk motstand fra flere representanter.

Blant motargumentene var hvor de nye språklærerne skal hentes fra når det allerede er mangel på engelsklærere, og at det allerede er svært trangt på timeplanen.

Tilhengerne påpeker at jo yngre elevene er, jo lettere har de for å lære språk, og at en rekke land i Europa har en langt bedre språkopplæring enn Norge.

  • Podkasten Aftenpodden har med Venstres Sveinung Rotevatn denne uken, i en Venstre-spesial om blant annet landsmøtet, borgerlig uro og politisk tv. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Les mer om

  1. Venstres landsmøte
  2. Venstre (V)
  3. Fraværsgrense
  4. Skole