Politikk

Anundsen forlenger bevæpningen av politiet - men kun for tre uker

Politiet har vært bevæpnet siden november i fjor, og Politidirektoratet ber om å få fortsette med våpen. Foto: Aas, Erlend

Justisminister Anders Anundsen (Frp) forlenger den midlertidige bevæpningen av politiet frem til 20. august.

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge
  Journalist

Politidirektoratet og et nærmest samlet politinorge har bedt justisministeren forlenge bevæpningen av norsk politi, og ble i går hørt: Anundsen forlenger tillatelsen, men bare ned tre uker.

Siden november i fjor har politiet i Norge båret våpen. Bakgrunnen har vært en skjerpet trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og råd fra Politidirektoratet (POD). Den forrige tillatelsen var for åtte uker, og ville gå ut til helgen.

Vil ta saken opp i regjering

— Basert på det trusselbildet PST formidler og den klare anbefalingen fra POD mener jeg det er viktig at den midlertidige bevæpningen fortsetter, sier Anundsen.

Anundsen sier han ønsker å drøfte saken med Regjeringen før bevæpningen "eventuelt forlenges ytterligere". Derfor forlenges tillatelsen bare med tre uker nå.

Den midlertidig bevæpningen er knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering som kom 5. november i fjor. Den trekker fram politifolk og militært personell som spesielt utsatte og mulige terrormål.

Økende skepsis

I begynnelsen av juni var det klare tegn til gryende bekymring i opposisjonspartiene på Stortinget. Den skepsisen er minst like stor nå. Opposisjonen vil ha en prinsipiell avklaring - og at debatten skjer i Stortinget, ikke bare internt i Regjeringen.

— Nå nærmer det seg et år, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

— Når trusselbildet ikke forandres, kan det virke som om det er den nye normalen. Da må Stortinget diskutere hvordan vi skal forholde oss til det.

Geografiske skiller?

Venstres Iselin Nybø er helt enig. Hun mener at tiden er overmoden for en prinsipiell debatt om hvordan politiet skal håndtere et tilsynelatende varig høyere trusselnivå. For eksempel bør det vurderes om politi over hele landet behøver å bære våpen, om man kan sikre spesielt utsatte steder med våpen, eller andre måter å begrense bevæpningen på.

Jenny Klinge fra Senterpartiet er enig, og etterlyser den prinsipielle debatten. Hun minner om at Stortinget i juni ba justisministeren om å komme med en plan for hvordan behovet for bevæpning kan reduseres. Etter hva Aftenposten forstår ble denne rapporten overlevert fra POD til departementet denne uken.

SV mot forlengelse

SV vedtok i slutten av mai en uttalelse om at ikke tillatelsene til midlertidig bevæpning blir en snikinnføring av fast bevæpning.

Partileder Audun Lysbakken i SV sier:

— Vi vil ikke beskylde regjeringspartiene for å snikinnføre permanent bevæpning. Men vi må ta situasjonen på alvor og diskutere hva slags politi vi vil ha. Når bevæpningen snart har vart ett år, er det viktig at vi også får en debatt om de negative sidene ved bevæpning.

Han sier at partiet vil advare mot å forlenge bevæpningen. I likhet med Ropeid og Nybø har han ikke grunnlag for å betvile trusselvurderingen, men han mener at den midlertidige bevæpningen har vart for lenge.

–Jeg føler meg ikke tryggere av at politiet bærer våpen. Jeg tror man kan risikere uhell, sier Gunnlaug Møen. Hun mener politiet bare unntaksvik burde bruke våpen.– Ordningen burde være tidsavgrenset.

Jeg syns det er betryggende at politiet har midlene til å gripe inn om det trengs, sier Trond Rasmussen (39). Han syns det er fint om politiet får utvidet våpenordningen. – Jeg har såpass tillit til politiet, og at de er godt skolert.

Tone Tellevik Dahl (45), ordførerkandidat for Arbeiderpartiet– Jeg føler meg litt mer utrygg. Det at politiet er bevæpnet uttrykker mistillit til befolkningen. Man skal ha respekt for ordensmakten uavhengig av våpen, sier Tone Tellevik Dahl, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Oslo. Hun er beskymret for at ordningen blir permanent.

Ap vil ha debattArbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik vil ikke bare ha en prinsippdebatt, men også om hvordan den aktuelle situasjonen håndteres.

— Så lenge justisministeren karakteriserer bevæpningen som midlertidig, så er det naturlig å forvente at han har en plan om nedtrapping, og hvilke alternativer som finnes.

- Som hva?

— Sterk etterretning og gode analyser er viktig i kampen mot terror. Så kan man diskutere sterkere sikring av utsatte steder, for eksempel.

- Fler av de andre opposisjonspartiene tar til orde for en ordentlig Stortingsdebatt om bevæpning, hva mener du?

— Jeg er ikke avvisende til det. Og en offentlig utredning kan være nyttig, med fakta, kunnskap og internasjonale erfaringer, det er utelukkende positivt.

Les også

 1. Avfyrte skudd inne på politihuset i Stavanger

 2. Norsk politistatistikk vekker internasjonal oppsikt

 3. Stortinget sier nei til generell bevæpning

 4. Få reaksjoner på bevæpnet 17. mai-politi

 5. Ber foreldre forberede barna på at de vil se våpen

 6. Politiet skal fortsatt være bevæpnet

Les mer om

 1. Politikk