Politikk

Slik vil Høyre-prinsen reformere partiets politikk

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skal lede arbeidet med å meisle ut Høyres nye partiprogram til stortingsvalget i 2017. Han lover en kritisk gjennomgang av dagens program.

Nikolai Astrup og Torbjørn Røe Isaksen skal lede arbeidet med å meisle ut Hs nye program for neste perioden
  • Robert Gjerde
    Journalist

Forrige gang Høyre gikk til stortingsvalg som regjeringsparti, i 2005, var daværende Unge Høyre-leder Røe Isaksen høylytt kritisk til Høyres valgkamp og refset partiledelsen for ikke å fronte Høyres saker tydelig nok.

Nå, 10 år senere, skal det bli andre boller – hvis Røe Isaksen får det som han vil.

— Den gangen hadde vi hverken gode nok svar på debattene som kom, eller hadde utviklet ny politikk, sier han og ironiserer over den da 26 år gamle UH-lederen som var «helt uten tanke for den ansvarlighet» som senere skulle komme.

- Må våge

— Jo, det er mildt sagt en interessant utfordring å lede programkomiteen i Høyre 10 år senere. Men likevel: Vi står i fare for å gjenta gamle feil. Og det er litt oppdraget vi som programkomité skal ha: På hvilke områder trenger vi tydeligere politikk og nye reformer? Hvilke debatter skal vi gå inn i, spør Regjeringens kunnskapsminister.

Les også:

Les også

Duracell-kanin på Høyres landsmøte

— Var det ikke Haakon Lie som sa at Ap aldri måtte gå til valg uten en ny reform?

Tok hensyn til KrF

I 2005 mente Røe Isaksen at partiet tok for mye hensyn til regjeringspartnerne i Bondevik II-regjeringen (2001-2005), spesielt KrF, og derfor unnlot å være tydelige. Akkurat det poenget vil han ikke gjenta, men sier:

— Skal vi utvikle et godt program må vi våge å sette ting i spill. Det skal bli en kritisk gjennomgang av vår politikk.

- Er ikke det en umulig øvelse? Høyre greide det ikke i 2005. Aps konklusjon etter 2013-nederlaget var at man ikke greide å utvikle ny politikk i posisjon.

— Det er krevende og vil kreve selvdisiplin. Forslag må ikke skytes ned med en gang av regjering og storting. Debattene må få leve, selv om det er «kommunikasjonsmessig» forvirrende, sier han, og illustrerer:

Kristin Vinje (H) hadde nylig et utspill om at Høyre kunne komme til å kutte i barnetrygden til fordel for gratis barnehage og SFO. Mitt svar da var at jeg var uenig, men at vi må ta den debatten videre inn i programarbeidet.

Rekord-åpen

Han lover den «den mest åpne og brede programprosessen» i Høyre noensinne, en prosess han skal lede sammen med Nikolai Astrup som er nestleder i programkomiteen.

— Vi kommer nok også til å sitte rundt et bord og lukke døren. Men vi skal mye ut, ikke bare til bedrifter, men også til fattighus, asylmottak og barnehager. Vi skal bruke sosiale medier og være svært tilgjengelige.

Høyre-leder?

Røe Isaksen er én av svært få som nevnes som mulig partileder i Høyre en gang i fremtiden. Han beskrives som både verdikonservativ – og liberal. Han har hatt et restriktivt syn på bio- og genpolitikken, samtidig som han alltid har vært "grønnere" enn sitt eget parti og kompromissløs liberal i saker som berører individets frihet.

I forrige periode, på Stortinget, ledet han arbeidet som førte Høyre, Frp, Venstre og KrF nærmere hverandre i arbeidslivspolitikken, og som ga grunnlaget for arbeidslivspolitikken som Regjeringen fører i dag.

Fire områder må fornyes

Han skisser bl.a. følgende politikkområder som trenger fornyelse i Høyres program:

Velferdsstatens sprekker blir stadig tydeligere. I verste fall står vi i fare for å få en ny permanent underklasse. Dette har vi ikke et kraftfullt og godt svar på i dag.

— Det foregår en stor debatt i den vestlige verden om ulikhet . Den må Høyre våge å gå inn i. Er det problematisk med økt ulikhet? Hvis ja – hvilke virkemidler skal vi bruke?

Miljøpolitikken . Til nå har det vært et eget kapittel, bak i Høyres program. Mener vi alvor så må den gjennomsyre alle politikkområder

Innvandring og integrering . Er i dag ofte styrt av kortsiktige hensyn, om antall osv. Vi må ha en gjennomarbeidet og begrunnet politikk. Diskusjonen om Syria-flyktningene illustrerer kompleksiteten i dette.

Les også

    Les mer om

    1. Politikk