Politikk

Hva kan du om Norge? Test deg selv

Kan du mer om Norge enn gjennomsnittsnordmannen?

Folk i Mexico kan minst og folk i Sør-Korea mest om forholdene i sitt eget land. Det går frem av en ny undersøkelse.
 • Vibeke Borgersen
 • Per Byhring (multimedia)
  Nyhetsutvikler

Forskjellen mellom "det vi tror — og det vi vet" kommer frem i en fersk undersøkelse.

 • Litt lenger ned i saken kan du ta testen!
  Hva vet innbyggerne om landet de bor i? Om andelen kvinnelige politikere, immigranter eller religiøse? Hvor mange ungdommer blir boende hos foreldrene? Med denne typen spørsmål har samfunnsundersøkelsen «Perils of Perception», gransket spriket mellom "det vi tror - og det vi vet".

Det er andre gang det internasjonale analyseselskapet Ipsos gjør denne typen undersøkelse, og første gang Norge er med. 25.556 intervjuer er gjennomført i 33 land og svarene herfra danner grunnlag for en «selvinnsiktsindeks». Der rangeres landene etter graden av innsikt hos befolkningen.

 • Ta testen under her! Du svarer ved å føre den blå prikken bortover prosentlinjen, trykk deretter «VIS RESULTAT». Lykke til! (artikkelen fortsetter etter testen)

— Norges plassering viser at vi totalt sett er ganske godt orientert. Vi ligger veldig nær fasit på flere områder, for eksempel når det gjelder likestilling, sier avdelingsleder Kristin Rogge Pran i Ipsos. Spørsmålene i undersøkelsen spenner fra hva du tror er gjennomsnittsalderen i landet du bor, i til hvor stor prosentandel du tror sliter med overvekt eller fedme. Til sistnevnte spørsmål viser svarene at folk flest tror at andelen overvektige er mindre enn den faktisk er i deres land, og dermed undervurderer hvor stort problemet er.

Vet du når den norske sjokoladen Cuba ble lansert?
Les også

Vet du hvor gammel Cuba er? Vi er verdens mest tradisjonelle mathandlere, prøv vår «gamle merkevarer-quiz»

Avslører kunnskapsløse

Undersøkelsen skal få frem hvordan folk oppfatter samfunnet de lever i. Resultatene skal gi innsikt om oss selv, og vise på hvilke områder vi mangler kunnskap. Ved å gjøre spriket mellom virkelighet og feiloppfatninger synlige, blir det samtidig mulig å korrigere.

Erfaringen fra tidligere undersøkelser er at folk tar mest feil på områder som er hyppig debattert i media eller til stadighet omtales som samfunnsutfordringer. Det gjelder for eksempel immigrasjon og forfordeling av goder i samfunnet. Det kan delvis skyldes at vi har en tendens til å overdrive når det gjelder ting vi bekymrer oss for – og til ting vi mener å vite er utbredt.

Les også

Ny teknologi gjør byene smartere. Ta en kikk inn i fremtidens by

Fasiten i årets undersøkelse er at folk i Sør-Korea kan mest om forholdene i sitt land og folk i Mexico minst. Norge er blant de ti beste, men må se seg slått av Sverige.

Analyseselskapet mener undersøkelsen er både viktig og samfunnsnyttig — men legger ikke skjul på at den også har et snev av ren underholdningsverdi.

Les også

 1. Les den kritiske (og humoristiske) analysen av TV-fenomenet «Thomas og vennene hans»

 2. Slik får du en rimelig julehandel

 3. Museumsdirektøren har gitt opp å telle hvor mange timer hun jobber

 4. - Jeg er mer arbeidshest enn sirkushest

 5. Ut og sparke sjefer

Les mer om

 1. Politikk