Politikk

Stoltenberg åpner opp om den bitre konflikten mellom ham og Jagland

I Jens Stoltenbergs nye bok forteller den tidligere statsministeren om hemmelige møter for å fjerne Jagland fra makten i partiet.

2011: Thorbjørn Jagland (t.v.) og daværende statsminister Jens Stoltenberg med hver sin rose gir hverandre en klem i Folket Hus, der det ble holdt en minnemarkering etter tragedien på Utøya.
 • Lorns Bjerkan
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist

Den nåværende Nato-sjefen Stoltenberg gir et detaljert innblikk i den betente striden mellom ham og Thorbjørn Jagland i boken «Min historie» som kom i butikkhyllene fredag.

I boken skriver han hvordan samarbeidet mellom de to krasjet i etterkant av det katastrofale valgresultatet 2001.

«Situasjonen var uholdbar. Vi snakket mildt sagt ikke godt sammen i ledelsen,» skriver den tidligere statsministeren i boken.

Stoltenberg mener at Jagland ikke tok ansvar for valgnederlaget, og at oppfatningen til mange var at Jagland ga regjeringen skylden. Før valget var Jagland partileder og Stoltenberg statsminister.

«Thorbjørn ble stadig mer innadvendt. Han var også vært konfronterende, og oppfattet alle avvikende synspunkter som kritikk og personangrep. Han var vanskelig å få kontakt med og enda vanskeligere å samarbeide med,» skriver Stoltenberg.

 • Stoltenberg tar et oppgjør med flere: Slik omtaler han venner og fiender i boken

«Greide ikke mer»

Derfor valgte Stoltenberg å møte nære fortrolige og de mest sentrale tillitsvalgte i partiet uten at Jagland visste om det.

«Vi hadde vært lojale i ni år. Nå greide vi det ikke mer», skriver Stoltenberg.

Noen av disse møtene var i Jan-Erik Larsens leilighet på Bislett. Det møtte han blant annet Bjarne Håkon Hanssen, Jonas Gahr Støre og hans rådgiver Marianne Aasen Agdestein.

«Vi passet på ikke å bli sett sammen da vi ankom denne leiligheten. Vi kom fra forskjellige retninger og på forskjellige tidspunkter. Flere av oss hadde kjente ansikter, og vi var redde for at noen skulle mistenke oss for å komme som for å fraksjonere. Og det var jo nettopp det vi skulle,» skriver Stoltenberg.

Lang strid

Striden mellom han og Jagland hadde da pågatt siden tidlig på 1990-tallet, etter at Gro Harlem Brundtland i 1992 offentliggjorde at hun ville gå av som partileder.

I denne boken forteller Jens Stoltenberg om den bitre lederstriden som preget Arbeiderpartiet i mange år.

Da endte rivaliseringen med at Stoltenberg trakk sitt kandidatur som partileder, mens Jagland ledet partiet frem til Stoltenberg tok over nesten ti år senere.

«Jeg er veldig glad det gikk som det gjorde. Det var et tog som gikk, men for min del kom det flere. 1992 var for tidlig både for meg og for partiet. En 33-åring er ikke klar for et slikt verv,» skriver Stoltenberg i boken.

I boken tar Stoltenberg også oppgjør med flere tidligere statsråder og partikolleger.

– Ikke overrasket over fredsprisen til Xiaobo

Ett av kapitlene i boken handler om bråket før og etter fredsprisen ble delt ut til Liu Xiaobo.

Også her var Jagland involvert, da som leder av Nobelkomiteen.

I boken skriver Stoltenberg at han fikk beskjed om at den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen skulle få prisen like før offentliggjøringen fra Ingvard Havnen, som er leder av den internasjonale avdelingen ved Statministerens kontor.

«Ingen av oss var overrasket over hvem som vant. Vi hadde flere ganger tidligere diskutert muligheten.»

Arbeiderpartiets nåværende leder Jonas Gahr Støre har tidligere blitt beskyldt for at han prøvde å påvirke Nobelkomiteen slik at ikke Xiaobo skulle få prisen.

I boken avviser Stoltenberg at det var noen form for påvirkning.

Som statsminister fikk Jens Stoltenberg trøbbel med forholdet med Kina, etter at Nobels fredspris ble delt ut til Liu Xiaobo. Dette skjedde da Thorbjørn Stoltenberg var leder av Nobelkomitéen.

«Om noen tror en henvendelse fra meg eller Jonas Gahr Støre kunne ha redusert muligheten for at Liu Xiaobo skulle få fredsprisen så kjenner de Jagland veldig dårlig.»

– Uvanlig intensitet i advarslene

Stoltenberg skriver i boken at de nærmest hvert eneste år etter at Dalai Lama fikk fredsprisen i 1989 har blitt advart mot at fredsprisen ikke skal gis til kinesiske opposisjonelle.

«Dette året hadde det vært uvanlig intensitet i advarslene. Utenriksminister Yang Jiechi hadde på kort varsel invitert Jonas Gahr Støre til Kina i august. Der hadde han fått klar beskjed. Ikke gi fredsprisen til Liu Xiaobo! Det vil få store konsekvenser for samarbeidet mellom våre to land,» heter det i boken, før Stoltenberg fortsetter:

«Jonas påpekte at det ikke var noe regjeringen rådde over. Det hjalp lite.»

Dermed ble det et tøft forhold mellom Norge og Kina. I boken beskriver Stoltenberg at han møtte steinansikt, og at dette ikke var en liten sak for den kinesiske presidenten Hu Jintao. NATO-sjefen skriver han ofte møtte statsledere som må minnes om konflikter de har gående.

«Han var president for et land med 1,4 milliarder mennesker. Han hadde endeløse dagsordener. Med denne saken kjente han. Den engasjerte ham, og han var åpenbart veldig sint på Norge.»


Jagland: Ingen kommentar så lenge Jens og jeg sitter i internasjonale posisjoner

Jagland opplyste først via sin talsmann i Europarådet, Daniel Holtgren, at han ikke ønsket å kommentere innholdet i Stoltenbergs bok.

– Jagland mener det ikke er rett tid for å kommentere dette nå, sa Holtgren ved 10.30-tiden.

Senere på formiddagen utdypet Jagland i en sms til Aftenposten:

«Så lenge Jens og jeg sitter i internasjonale posisjoner, ja, så vil han ikke kommentere boken».

I en epost til NTB skriver Jagland at det aldri har passet for ham å forklare hva som virkelig skjedde i tiden før han trakk seg som Arbeiderpartiets leder.

– Jeg ville ikke gjøre det da Stoltenberg var statsminister og jeg Stortingets president. Jeg vil ikke gjøre det nå, når vi leder to store internasjonale organisasjoner, skriver han i eposten.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Jens Stoltenberg
 2. Thorbjørn Jagland
 3. Historie