Politikk

Solberg: – Opplever ikke at statsråder ikke har fulgt beskjeder

– Jeg opplever ikke at det er statsråder som ikke har fulgt beskjeder fra meg, fastslo Solberg på pressekonferansen etter sin halvårlige oppsummering onsdag, sier statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg er fornøyd med gjennomslagskraften for regjeringen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
  • NTB

Utspillet var en klar henvisning tilVGs artikkel i helgen der flere regjeringskilder sier det har vært opphetede diskusjoner mellom statsministeren og Listhaug. Diskusjonen mellom de to ble ifølge VG betegnet som både heftig, intens og følelsesladd.

– Jeg mener Sylvi Listhaug har vært veldig viktig for å løfte opp disse spørsmålene til en reell diskusjon om utfordringene i asylpolitikken. Vi har fått til flere tilstramminger denne våren enn det mange hadde trodd på forhånd, fastslo Solberg. Hun viste til at regjeringen med Listhaug i spissen har vært tydelige og klare på behovet for innstramminger, retningen har vært klar og folket har gitt politikken sin oppslutning.

Les også

Erna Solberg om Brexit: - Jeg er svært urolig for Europa

– Ap største utfordring

At Frp insisterte på å stemme for alle sine innstrammingsforslag og nektet å føye seg for Solberg som statsminister, ville hun ikke kommentere.

– Jeg kommenterer ikke i slike saker hvor det er ukjente kilder som har sagt noe til VG. Våre partier på Stortinget har forsøkt å få til løsninger i samarbeid med andre partier. Men man har i de andre partiene ikke vært villige til bevegelse og finne løsninger. Man kan alltid diskutere strategien, sa Solberg.

Hun mener den største utfordringen har ligget hos Arbeiderpartiet.

– Den største utfordringen skjedde da det var opprør i Arbeiderpartiets stortingsgruppe mot det de hadde vært med på i forliket, og derfor laget noen absolutter ved å skulle gå imot innstramminger både når det gjaldt enslige mindreårige og økningen i botid fra tre til fem år, og som tross alt også er opptatt i forliket.

Les også

Aftenposten mener: Arbeidsledigheten kan avgjøre valget

– Ganske god rekord

I selve oppsummeringen fastslo Solberg at regjeringen har levert på det den gikk til valg på i 2013, og at den har fått gjennomslag for hele 234 av 246 saker i Stortinget.

– Det er 95 prosent av sakene. Det er en ganske god rekord for en mindretallsregjering, fastslo Solberg.

– Noe av det viktigste denne regjeringen gjør, er å trygge Norge for framtiden. Vi har hatt en plan, vi har hatt en agenda, og den jobber vi fortsatt etter, konstaterte regjeringssjefen.

Solberg var naturlig nok innom arbeidsledigheten og sa det var en stor utfordring at så mange mennesker er uten jobb på Sørlandet og på Vestlandet.

Men statsministeren sa det har kommet positive signaler i norsk økonomi og trakk fram flere rapporter som tyder på mer optimisme i norsk næringsliv.

– Vi ser positive signaler der det er økt tilgang på ledige stillinger blant annet i Rogaland og Hordaland, sa Solberg og trakk også fram tallene fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU) som viser en nedgang på 4.000 arbeidsledige siden januar.

Les også

Erna Solberg vil flytte Statsministerens kontor tilbake til Høyblokken

Bekymret

Solberg viet også tid til å se utenfor landets grenser og la ikke skjul på at hun er bekymret for hvordan framtiden ser ut i både Europa og resten av verden.

– Med flere trusler fra ekstreme grupper, er Europa under press, og det er grunn til bekymring for det som kan komme, sa Solberg.

– Politiske krefter i Europa beveger seg i andre retninger, hvor vi ser tegn til anti-EU og anti-samarbeid, og derfor blir internasjonalt samarbeid viktigere i tiden fremover, sa statsministeren.

Les også

  1. Venstre-lederen om Frp-samarbeidet: Utrolig slitsomt

  2. Aftenposten mener: Velgerne lever godt med uklare regjeringsalternativ

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Erna Solberg
  2. Regjeringen
  3. Stortinget