Politikk

Frp-topp krever forbud mot burkini på norske strender

Lederen for Fremskrittspartiet i Oslo, Aina Stenersen, ber Frp programfeste at det skal være forbudt å bade med burkini.

Oslo-politiker Aina Stenersen synes det er bra at fransk politi følger opp forbudet som er innført på strendene i mange byer.
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Bildene av franske politimenn som omringer en burkinikledd kvinne på stranden i Nice og tilsynelatende kommanderer henne til å kle av seg, har gått verden rundt de siste dagene.

Mange har tatt sterkt avstand fra Frankrikes forbud mot å ikle seg det heldekkende badeplagget og politiets håndhevelse av forbudet.

Men lederen for Fremskrittspartiet i Oslo, Aina Stenersen, har helt motsatt konklusjon.

– Jeg mener burkini absolutt bør være forbudt på strender i Norge. Forbudet mot burkini i Frankrike ble innført som en reaksjon på terrorangrepet i Nice. Jeg synes det er flott at politiet følger opp, sier hun til Aftenposten.

Disse bildene av fransk politi som omringer en kvinne med burkini på stranden i Nice i Frankrike har skapt mye debatt.
Les også

Les mer om bildene av de mye omtalte burkinibildene fra Nice: Fransk minister advarer mot «stigmatisering» i burkinistrid

Vil ha burkini-forbud inn i Frps program

Stenersen vil jobbe for å få hele Fremskrittspartiet med seg på kravet om et forbud mot å bruke burkini på stranden.

– Frp er i gang med å lage nytt partiprogram. Vi i Oslo Frp vil foreslå at forbud mot bruk av burkini skal inn her, sier hun.

Slik ser det omstridte, heldekkende badeplagget ut.

– Frp er et liberalistisk parti. Pleier ikke liberalister si at man ikke kan forby ting bare fordi man ikke liker dem?

– Nå er det venstresiden som er raskest ute med å innføre forbud. Men Frp er veldig opptatt av integrering. Derfor mener vi at man i enkelte tilfeller må ta i bruk forbud om det er snakk om ting som hemmer integreringen. Vi er for eksempel for private skoler, men i Oslo har vi likevel sagt nei til opprettelse av en muslimsk skole.

Les også

Aina Stenersen innstilt som ny leder i Oslo Frp

Vil ha høyere bot enn i Frankrike

På en rekke franske strender har lokale myndigheter forbudt badetøy som «tydelig» viser en persons religion. Forbudene ble nedlagt etter lastebilmassakren som kostet 86 menneskeliv i Nice på Frankrikes nasjonaldag.

I Frankrike er boten for å bruke burkini på cirka 30 euro, eller om lag 250 norske kroner. Stenersen mener boten for å bruke plagget i Norge bør være det dobbelte.

– Jeg mener burkini på lik linje med niqab er et kvinneundertrykkende plagg. Det er et klesfengsel, som ikke fremmer integrering men hemmer integrering, mener hun.

I sosiale medier deler svært mange bildene av politifolk som står rundt den påkledde kvinnen i Frankrike og skriver ting som «hun har jo bare på seg klær!»

Stenersen mener debatten om «burkini-politiet» i Frankrike er kommet skjevt ut.

– Bildene viser ikke en reell situasjon. Kvinnen tok av seg klærne for å vise at hun hadde en badedrakt under, hevder Frp-politikeren.

Les også

 1. Borgermester på Korsika forbyr burkini etter masseslagsmål

 2. Burkiniforbud: Vesten henter inspirasjon fra islamistiske regimer | Filip Rygg

– Ikke et vanlig klesplagg

– Er det ikke en personlig sak hvor mye man vil dekke seg til på stranden?

Jo, men burkini er ikke et vanlig klesplagg. Når man bruker burkini er dette begrunnet i religion, at man vil skjule sin seksualitet.

– Mener du det også skal være forbudt å være fullt påkledd med vanlige klær på stranden?

Les også

Burkini- frihet for meg, hodebry for samfunnet | Rabia Musavi

Disse kvinnene protesterte torsdag mot det franske burkini-forbudet utenfor den franske ambassaden i London.

– Nei, forbudet skal bare gjelde burkini.

– Hvor går grensen? Er det for eksempel lett å se forskjell om noen bader med svarte, tettsittende klær?

– Det er lett å se at det er en burkini, det tror jeg alle som har sett en kvinne i burkini vet. Det er et symbol på radikal islam, som vi ikke ønsker.

Stenersens partifelle Sylvi Listhaug, som har ansvaret for integreringspolitikken i Norge, hadde ikke anledning til å kommentere utspillet torsdag kveld.

Les også

Få også med deg den ferske utgaven av podcasten Aftenpoddden der dette er temaene: Grandes forsvar, burkini-debatt og Høyres skole-sving

Les mer om

 1. Politikk
 2. Integrering
 3. Migrantkrisen i Europa
 4. Islam