Politikk

Grasrota i Frp om bensinpris: Vi rikker oss ikke en millimeter

Frp er «ikke tjent med å strekke strikken» for å imøtekomme Venstres krav om grønnere statsbudsjett. Det er budskapet fra fylkesledere i Frp.

Fylkesleder Leif Eriksen i Østfold Frp sier partiet ikke har noe å gi i forhandlingene med sentrumspartiene om «grønne» avgifter.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist
Fylkesledere i Frp mener at Regjeringens pakke som omhandler det grønne skatteskiftet ikke kan «fires på». Pakken består av økte bensinavgifter, lavere bompenger, økt reisefradrag og økt avgift på mineralolje.

Venstres fylkesledere har tydelig sagt ifra om at den grønne skatteomleggingen i årets statsbudsjett er for dårlig.

Nå gir fylkesledere i Frp minst like tydelig beskjed om at de ikke har noe å gi.

– Nei, det har vi ikke, sier fylkesleder Leif Eriksen i Østfold Frp.

Han bruker ord som «ikke forhandlingsbart» om Regjeringens totale pakke som omhandler det grønne skatteskiftet – og mener statsministeren og finansministeren også har gitt beskjed om dette.

Anbefaler kabinettsspørsmål

På spørsmål om saken er så viktig at Erna Solberg (H) bør stille kabinettsspørsmål og gå av om pakken ikke får støtte, svarer han slik:

– Ja, jeg personlig synes det. Vi kan ikke la to partier under sperregrensen diktere alt, sier han og mener Regjeringen har strukket seg langt allerede.

– Ikke alle har stortingslønn, og derfor ikke råd til å skifte til hybridbil eller Tesla. Jeg tror ikke Frp er tjent med å strekke strikken lenger nå.

Les også

Forskerne om det «grønne skatteskiftet»: – Det er ikke grønt, det er grått

«Vi kan ikke fire»

Fylkesleder Johan Aas i Hedmark Frp er av samme oppfatning

– Vi har allerede gått så langt vi kan gå. Det er allerede historisk det vi har gjort ved å si ja til økt dieselavgift. Grunnen til at vi kan gjøre det, er sammensetningen av hele pakken. Vi har ikke en millimeter mer å gå, sier han.

Aas presiserer at det ikke er noe i pakken som består av økte bensinavgifter, lavere bompenger, økt reisefradrag og økt avgift på mineralolje som Frp kan «fire på».

– Men kan Frp akseptere at den summen som går til mindre bompenger kan omdisponeres til noe Venstre anser som «grønnere»?

– Nei, bompengene er en del av pakken og den er det tabu å røre, sier han.

Fylkesleder Aina Stenersen i Oslo Frp minner om at sentrumspartiene «jobber mot sperregrensen». - Da bør de være mer samarbeidsvillige, mener hun.

Godkjent i Frps landsstyre

Etter det Aftenposten erfarer, ble pakken i sin helhet godkjent av Frps landsstyre i form av en telefonkonferanse før den ble presentert av Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg.

Ingen av fylkeslederne Aftenposten har kontaktet, gir noen åpning for å fire på noe.

– Nei, vi har ikke noe å gå på. Kort og godt, sier Harald Eivind Bakke, fylkesleder i Oppland Frp.

– Betyr det at statsministeren bør stille kabinettsspørsmål?

– Det er det som kan bli resultatet, sier han

Han legger til at det Frp eventuelt kan forhandle om, er bedre betingelser «for elbiler og slikt» i tillegg til den pakken som foreligger.

Det er Venstre som må strekke seg

Fylkesleder Aina Stenersen i Oslo Frp gir også uttrykk for at Frp har gitt mye.

Hun håper «KrF og Venstre også kan gi en del». Hun mener de to sentrumspartiene «rasler høyt med sablene i forhold til hvor stor oppslutning de har i velgermassen».

– Det er viktig å huske at de jobber mot sperregrensen. Da bør de være mer samarbeidsvillige, sier hun.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Statsbudsjettet 2017
  2. Politikk
  3. Siv Jensen
  4. Fremskrittspartiet (Frp)