Politikk

Sjokkmåling farger Bergen rød

Arbeiderpartiet større enn Høyre og Frp - til sammen.

Bergens skandaleomsuste ordfører Trude Drevland (H) og byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) får en skikkelig kalddusj i en fersk meningsmåling. Om valgresultatet blir som målingen overtar Ap trolig styringen av byen.
  • Kjetil Gillesvik

I målingen som Respons Analyse har gjennomført for Bergens Tidende den 26. og 27. august går nemlig Ap solid frem, mens Høyre går tilbake.

Ap ender på hele 37,4 og er dermed større enn Høyre og Frp tilsammen.

Bergen har hatt borgerlig byråd i 12 år. Skulle denne målingen bli gjeldende, vil Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup ha gode kort på hånden.

Kan se begge veier

I bystyret trenger man 34 mandater for flertall. Ap har flere alternativer:

  • Ap, Sp, SV og MDG får 37
  • Ap, KrF og SV får 34
  • Ap, Sp, Venstre og KrF får 35
PartibarometerforBergen-B1Kg326qxN.jpg

Schjelderup kan dermed se både til venstre og høyre etter stemmer for flertall, og setter seg ned da BT overbringer resultatene fra den siste meningsmålingen. — Dette er fantastisk inspirerende tall med to uker igjen av valgkampen, sier han.

- Dette åpner jo opp for at dere kan samarbeide kun med venstresiden?

-For oss er KrF en ønsket samarbeidspartner. Vi fastholder at vi ønsker et samarbeid med hele eller deler av sentrum. Det vil gi en god politikk, og et stabilt og godt styre av Bergen.

Forvirret av Bergenspolitikken? Les også:

Les også

15 historier fra Bergen, som ville gått rett inn i «Borgen»

Ikke aktuelt med Rødt

Han utelukker heller ikke at SV kan inngå i et samarbeid.

— Men vi anser ikke et byrådssamarbeid mellom Ap, Sp, SV og Rødt som aktuelt. Rødt er uaktuell som byrådspartner. Vi kan ikke basere et styre av Bergen på Rødt.

-Vil du kunne søke støtte fra dem?

-Vi vet jo at Rødt ønsker et skifte i Bergen, og vi har samarbeidet godt med dem i enkeltsaker i mange år. Det håper vi kan fortsette.

Lurer du på hvordan det ligger an i de andre storbyene? Les også:

Les også

Slik er status i storbykampen – akkurat nå!

Sentrum går mot Ap

Frieriet fra Ap vekker ikke avsky blant sentrumspartiene. Venstre har allerede signert en avtale med Frp og Høyre om å forhandle etter valget. Erlend Horn (V) er likevel på glid når han ser denne målingen.

— Dersom dette blir resultatet, og det ikke er grunnlag for et borgerlig byråd, da vil vi konsentrere oss om å dra politikken inn mot sentrum. Da vil vi ha en løsning mellom Ap og sentrum, sier han.

Ap, KrF, Venstre og Sp får på denne målingen 35 mandater og rent flertall.

— Det er viktig for oss å hindre at de venstreradikale fløypartiene får innflytelse, slik at byen kan styres med økonomisk ansvarlighet, sier Horn.

KrFs Dag Inge Ulstein er opptatt av at dette bare en måling, men legger ikke skjul på at den store tilbakegangen til Høyre overrasker ham.

— Men dette viser at sentrum fortsatt har muligheten til å være avgjørende.

Mindre sannsynlig

Ulstein sier Høyre og Frp har kommet med en del utspill i det siste som helt klart ikke har vært gode, og som de må forhandle kraftig om.

- Hva tenker du på?

— Det er flere ting. Men det siste kom jo i dag, og det var å tillate spritsalg på selve valgdagen.

— Synes du et borgerlig flertallsbyråd fremstår som troverdig etter denne målingen?

— Jeg har tidligere sagt at jeg hadde håpet Høyre ville være tydeligere på at de prioriterte sentrum i Bergen. Jeg tror en av grunnene til at de taper er at de ikke har gjort det.

Ove Sverre Bjørdal (Sp), som kunne juble over en måling som gir to mandater til Sp, åpner også for et Ap-sentrum-byråd.

— Vi samarbeider gjerne både med Ap, KrF og Venstre, i tillegg til MDG og SV, sier han.

Ikke bestemt deg for hva du skal stemme? Prøv vår valgomat:

— Skikkelig rødmandag

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) gir klar beskjed om hva han mener resultatet ville blitt av et slikt valgresultat.

— Det vil bli en skikkelig blåmandag, eller kanskje vi skal si rødmandag, hvis dette blir styringsflertallet. Da får vi MDG sin samferdselspolitikk, som vil stanse alle veiprosjekt, SV sin skolepolitikk uten fokus på kunnskap og Ap sin manglende evne til å prioritere i den økonomiske politikken, sier han.

Han angrer ikke på at han og Høyre har distansert seg så kraftig fra MDG, som selv bedyrer at de kan samarbeide både med venstre- og høyresiden i bystyret.

— Nei, jeg har ingen annen strategi enn et borgerlig flertall med Høyre, Frp, KrF og Venstre. Det tror jeg fortsatt vi kan klare. De Grønne er i praksis på venstresiden. Jeg kan ikke se for meg et samarbeid med dem.

Målingen viser at det fortsatt er rundt hver tredje tidligere Høyre-velger som sitter på gjerdet, det vil si ikke har bestemt seg ennå. Den andelen har bare gått ørlite ned de siste tre ukene.

Smith-Sivertsen svarer dette på hvordan han og partiet skal klare å hente ned disse velgerne, når de ikke har rørt seg så langt i valgkampen.

— Det blir spennende om vi klarer å få det til. Vi må få frem at vi styrer byen på en god måte, har trygg økonomi og pusser opp skolene

Skal bygge vei

I valgkampen har Høyre en rekke ganger kritisert Ap for å skulle samarbeide med partier som SV og MDG, som vil droppe flere av de planlagte veiprosjektene i Bergen.

Sondre Båtstrand kalte i debatten fredag fergefri E39 for «et unødvendig pengesluk som bare vil generere mer trafikk». Han avviste også Nyborgtunnelen, men åpnet for en begrenset utbygging av Ringvei Øst, det vil si å trafikksikre Grimesvingene med nye tunneler.

— For å si det sånn. Vi deler ønsker om et bedre kollektivtilbud. Men Ringvei Øst og Nyborgstunnelen er helt nødvendige prosjekter å gjennomføre, også ut fra et miljøhensyn, svarer Schjelderup.

Les også

  1. Hvorfor er det så mange skandaler i Bergenspolitikken?

  2. Drevland: - Jeg beklager på det sterkeste og er lei meg

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Kommunevalg 2015