Politikk

Hansson legger seg dampveivalsflat etter E18-ultimatum

– Jeg har ikke noe problem med å si at vi fortjener kritikk fra velgerne for å ha uttalt oss så kategorisk, og etterpå ikke klarer å levere på det, sier MDG-talsperson Rasmus Hansson.

MDG-talsperson Rasmus Hansson gjemmer seg ikke for velgerne i E18-saken: - Jeg mener at velgere har rett til å reagere på at det blir stilt ultimatum som man etterpå ikke greier å følge opp fullt i forhandlinger.
  • Bjørn S. Kristiansen
    Bjørn S. Kristiansen

Historien er godt kjent: Før byrådsforhandlingene i Oslo etter valget sist høst, gjorde Miljøpartiet De Grønne (MDG) utvetydig klart at de feller ethvert byråd som vil bygge ut E18.

Men da Oslopakke 3 endelig var ferdigforhandlet, med MDG i byråd, endte det likevel med E18-utvidelse.

Politisk langtidsvarsel.

Årsaken bak at partiet nesten halverer sin oppslutning i Aftenpostens Oslo-måling fredag er nok mer sammensatt enn som så.

Oslo-byråde Lan Marie Nguyen Berg, nasjonal talskvinne Une Aina Bastholm og stortingsrepresentant Rasmus Hansson på Miljøpartiet De Grønnes sommerpressekonferanse.

Overfor Aftenposten erkjenner imidlertid MDG-talsperson Rasmus Hansson at ultimatumet neppe var klokt, men at velgerflukten ikke kan forklares med én sak alene.

– Men jeg mener at velgere har rett til å reagere på at det blir stilt ultimatum som man etterpå ikke greier å følge opp fullt i forhandlinger, sier Hansson da Aftenposten møter ham på partiets oppsummerende pressekonferanse før sommeren.

– Det er en kombinasjon av et lærestykke for oss, og en del av en politisk virkelighet som er litt omskiftelig. Opp mot et valg blir man satt under et voldsomt press, av for eksempel Aftenposten, for å konkretisere sine politiske løfter på millimeteren. Og etterpå får man kjeft for å ha gjort det. Men jeg har ikke noe problem med å si at vi fortjener kritikk fra velgerne for å ha uttalt oss så kategorisk, og etterpå ikke klare å levere på det, sier han.

Men ingen ultimatum om ingen flere ultimatum

Samtidig er han klar på at strategien ikke var feilslått, og påpeker at MDG har lyktes med å redusere antallet biler på veien i de nye E18-planene.

– Vi er det første partiet som noen gang har fått en avtalefestet nedgang i biltrafikken. Det har ikke skjedd før, det er helt nytt i samferdselspolitikken. Det var poenget med å si nei til asfalt. Så har vi måttet svelge litt asfalt i forhandlinger med Høyre. Det er ikke vår asfalt, det er Høyres. Det er bilistene som må betale for det, og det beklager vi. Men vi fikk noe bra for det.

- MDGs agenda ikke har vært på topp på lang tid. Så har vi som parti vært selvopptatte. Og i Oslopakke-forhandlingene har partiet, i media og overfor velgerne, i stor grad handlet om uenigheter, knallharde forhandlinger og uklarheter om resultatet. Derfor har jeg relativt stor tro på at vi kommer raskt på beina igjen når resultatene blir tydeligere, sier Rasmus Hansson.

– Er dette det siste ultimatumet vi vil høre fra MDG?

– Hvis vi er flinke nok når vi snakker med media, skal vi hvert fall prøve å unngå å komme i en slik situasjon en gang til.

– Er det et klart ja eller nei til flere ultimatum?

– Du ber meg nesten om et ultimatum til, og det får du ikke. Jeg kommer ikke her til å slå fast absolutte regler om hvordan alle MDG-politikere skal uttale seg de neste 20 årene.


Sagt på pressekonferansen:

MDG-talsperson Rasmus Hansson om seieren mange partier hevder som sin egen:

«Og så vant vi E-18-forhandlingene. Det viser hva som kan skje når vi får makt nok.»

MDG-talsperson Une Aina Bastholm med spark til Sp :

«Jeg mener at vi har klart å etablere partiet vårt som det tydeligste på mat og landbruk i vår. Vi har mål om å bli Norges nye landbruksparti.»

Hansson om tiden etter landsmøtebråket:

«Det er stor og voksende brutto lykke internt i Miljøpartiet De Grønne.»

Vil søke maktposisjon

I 2013 feide en grønn bølge MDG inn på Stortinget, og etter kommunevalget i 2015 kom partiet til makten i Oslo sammen med Ap og SV.

Partiet, som på fredagens pressekonferanse stilte med sin toppfolk både nasjonalt og fra Oslo, legge ikke skjul på viljen til makt.

– Vårt mål er å komme i en posisjon i 2017 der det er vi som vipper Regjeringen, sa Hansson under pressekonferansen.

Les også

  1. LES OGSÅ: Slik forklarer de MDGs nedtur i Oslo

  2. Harald Stanghelle kommenterer: MDG har gått i SV-fella | Harald Stanghelle

Aftenposten-kommentator Harald Stanghelle heller imidlertid kaldt vann i blodet på de grønne politikerne.

– Partiet har vitalisert den politiske miljødebatten, men etter et flott resultatet i kommunevalget ser det ut til at mange velgere har gitt opp MDG. Å snu denne trenden er den store utfordringen frem til 2017-valget, sier Stanghelle.

For å komme i en slik posisjon, planlegger partiet en grønn allianse i sentrum av Stortinget.

Ikke grønn blokk - grønn allianse

Fredag sendte partiet nemlig en invitasjon til fire andre partier på Stortinget, SV, Sp, KrF og Venstre, med invitasjon til samtaler som har som intensjon å bygge en miljøallianse med tyngdepunktet i sentrum av norsk politikk.

Målet er å samles om et sett med krav:

– Vi kan bruke det til å sørge for at enhver regjering må forholde seg til disse punktene og være mer ambisiøse i klima- og miljøpolitikken, sa Hansson.

Den strategien tror Stanghelle de andre partiene neppe lar seg friste av.

– Med en viss rett innkasserer MDG seieren i stortingsmesterskapet i grønn politikk. Det frister neppe KrF, V, SV og Sp til å binde seg til den masten MDG i går satte opp for dem i form av en grønn allianse frem til 2017-valget, sier han.

F.v.: Oslo-byråde Lan Marie Nguyen Berg, stortingsrepresentant Rasmus Hansson, nasjonal talskvinne Une Aina Bastholm og Oslo-byråd Hanna Marcussen på Miljøpartiet De Grønnes sommerpressekonferanse fredag.

MDG har også, sammen med KrF, fremmet et forslag i Stortinget om at regjeringen skal fremme landet etter «lykkemål» – eller brutto nasjonal livskvalitet, etter indikatorer utviklet av OECD.

Etter landsmøtebråket bedyret Hansson at det er «stor og voksende brutto lykke internt i Miljøpartiet De Grønne». Samtidig har partiet satt ned et utvalg som skal se på alt fra vedtekter til organisering og arbeidsform - det kan avstedkomme nye gnisninger.

– MDG vil ha et nasjonalt lykkemål, men sliter fortsatt med samlivet i eget parti, sier Stanghelle.

Har du fått med deg Aftenpostens politiske landstidsvarlser? Harald Stanghelle mener Sp ligger godt an, mens Trine Eilertsen mener at KrFs posisjon gir partiet mye makt:

Hør og abonner på Aftenpodden via iTunes på telefonen din her. Eller via desktop her.

Trine Eilertsen, Sarah Sørheim og Lars Glomnes snakker om Eilertsens opphold med verdensdiplomater under Oslo Forum denne uken.

Last ned i Itunes/podcastspiller, eller lytt her med et klikk:

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
  2. Rasmus Hansson
  3. Une Aina Bastholm
  4. Stortinget
  5. Politikk