Politikk

Hard kritikk mot Ropstad: Møter pressen igjen lørdag

Presset mot KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad øker foran lørdagens pressekonferanse. Partifeller er splittet om hans fremtid som leder.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad skal møte pressen i Regjeringskvartalet i Oslo lørdag etter skatteavsløringen.
 • NTB
 • Bjørn Egil Halvorsen
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Sigrid Gausen
  Journalist

Lørdagens pressemøte klokken 14 blir Ropstads andre siden Aftenpostens avsløring om at KrF-lederen har tatt aktive grep for å slippe skatt på pendlerboligen i Oslo.

Utregninger viser videre at Ropstad samlet har betalt minst 680.000 kroner for lite skatt på pendlerboligene han har hatt gjennom årene.

Også fredag formiddag holdt Kjell Ingolf Ropstad et pressemøte. Der beklaget han og innrømmet at han hadde gjort feil, og han sa at han ville fortsette som både partileder og statsråd.

– Det var en feil, og det vil jeg beklage, sa han om planen han la for å unngå skatt på statsrådleiligheten i fjor.

Statsminister Erna Solberg skal ikke delta på lørdagens pressekonferanse, melder Dagbadet, som har vært i kontakt med Statsministerens kontor (SMK).

Aftenposten har snakket med en rekke sentrale KrF-kilder lørdag. De fleste bedyrer at de rett og slett ikke vet hva Ropstad kommer til å si på pressekonferansen klokken 14. Andre er tause og ikke ønsker å snakke om saken.

– Frem til klokken 14 får partiledelsen styre informasjonen. Det tenker jeg er best, sier en sentral KrF-kilde.

Les også

Oppdatering: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) går av som partileder og trekker seg som statsråd etter omstridt skattegrep

Flere lokallagsledere i KrF har siden den gang uttrykt stor skuffelse over lederen sin, og noen har ytret ønske om en lederdebatt. Gruppeleder Erik Næs i Skien KrF har sagt at han ikke lenger har tillit til partilederen.

– Vi er et verdiparti, særlig for de svake i samfunnet. Da kan vi ikke kjøre slalåm mellom reglene slik som Ropstad har gjort, sa Næs.

For ikke mange dager siden sa partiveteran Thorild Brandsdal at hun ikke trodde det ville bli noen stor lederdebatt i Kristelig Folkeparti. Nå har hun snudd.

– Jeg tror det blir en runde, sa hun til Aftenposten fredag. Brandsdal har sittet på Stortinget for partiet de fire siste årene og var ordfører i KrF-bastionen Vennesla i 18 år

– Det er en alvorlig situasjon. Han har innrømmet bevisst skatteplanlegging, la hun til.

Partiveteran Thorild Brandsdal har snudd. Nå tror hun det blir en lederdebatt i KrF.

I en rundspørring Fædrelandsvennen har gjort blant KrFs lokallagsledere i Agder, er det bare én som uttrykker full tillit til partilederen. De fleste har ikke konkludert.

Adresseavisen har gjort en tilsvarende rundspørring i Trøndelag. Der gir to lokallagsledere fra henholdsvis Namsos og Flatanger Ropstad sin støtte til å fortsette som partileder. Totalt har avisen vært i kontakt med ti lokallagsledere.

Ifølge avisen Dagen satt Vestland KrF fredag kveld i et hastemøte hvor Ropstad var tema.

– Vi har drøftet alle sider ved det som har kommet frem, sier fylkesleder Morten Helland til avisen.

Får også støtte

Ropstad har også fått sympati og støtte fra flere, blant annet fylkeslederne i Møre og Romsdal og i Rogaland.

KrF-topper i Rogaland slår også ring om (KrF), ifølge Stavanger Aftenblad.

– Jeg har fortsatt tillit til Kjell Ingolf og mener det ikke er rett tidspunkt for å diskutere ledervervet, melder fylkesleder Oddny Helen Turøy til avisen.

Blant KrFs partiledere og statsråder er det i tillegg til Ropstad selv foreløpig kun partiets andre nestleder, Ingelin Noresjø, som har uttalt seg om saken.

Til Vårt Land fredag sa Noresjø at både hun og sentrale ledd i partiet har vært orientert om at det ville komme nyheter knyttet til Ropstads boligsak.

Kjell Ingolf Ropstad møter pressen i Regjeringskvartalet i Oslo fredag. Lørdag blir det nytt møte for en hardt presset partileder.

Kommentator: – Burde gått av

Flere toneangivende aviskommentatorer og -redaktører mener at grensen er nådd for Krf-lederen.

– Det er ikke nok å være lei seg. Kjell Ingolf Ropstad burde gått av. Det hjelper ikke med motivasjon når man mangler dømmekraft, skriver Bergens Tidenes politiske redaktør Eirin Eikefjord.

«Under tillitsgrensen» skriver den største avisen i Ropstads hjemfylke Agder, Fædrelandsvennen, på lederplass.

– Nå må Ropstad gjenreise sin egen tillit samtidig som han skal gjenreise KrF. Det fremstår akkurat nå som en umulig oppgave, skriver avisen.

Også Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk stiller spørsmål om det i det hele tatt finnes tillit igjen.

– Nå er det vanskelig å se for seg hvordan han kan fortsette som partileder, skriver Selbekk.

Vårt Lands sjefredaktør Bjørn K. Bore skriver at Ropstad og hans rådgivere «bør være ualminnelig trygge på at det er til partiets beste» at han fortsetter.

– Dette er en type flekk som aldri går vekk, skriver Bore.

I kontakt med Skatteetaten

Avsløringen fredag kom i tillegg til tidligere opplysninger om at Ropstad var folkeregistrert hos foreldrene i Agder, og på den måten fikk gratis pendlerbolig i Oslo.

Ropstad er i kontakt med Skatteetaten for å betale det han skylder. Økokrim meldte fredag at også de er i kontakt med Skatteetaten, som undersøker saken på vanlig måte.

Fredag ettermiddag opplyste Økokrim-sjef Pål Lønseth at dersom etaten finner det aktuelt, vil de ta kontakt med politiet. Dersom de gjør det, vil Økokrim og Oslo politidistrikt gjøre en vurdering av videre behandling.

Les også

 1. KrF-lederen sa han hadde utgifter hos foreldrene for å slippe skatt. Men Ropstad betalte ikke en krone.

 2. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad etter ny Aftenposten-avsløring: – Jeg gjorde en dårlig vurdering. Det vil jeg beklage.

Les mer om

 1. Stortingets pendlerboliger
 2. Politikk
 3. Kjell Ingolf Ropstad
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)