Nå forsvinner de ut av Stortinget: Siv Jensen, Trine Skei Grande, Trond Giske, Dag Terje Andersen og Martin Kolberg
To parlamentariske ledere. To tidligere stortingsrepresentanter og elleve tidligere eller nåværende statsråder. Etter nattens valg forlater de uansett Stortinget.
Mandagens valg betyr et farvel med norsk rikspolitikk for en lang rekke svært kjente politikere. Mange av dem har ønsket å trekke seg og forsvinner av den grunn. Noen er blitt vraket i nominasjonsprosessen.
I tillegg til disse vil valgresultatet i seg selv kunne føre til at enda flere kjente fjes ryker ut. Og mister Erna Solberg flertallet, vil de av hennes statsråder som ikke er stortingskandidater, også forlate rikspolitikken.
Ifølge en opptelling NTB har foretatt, er det til sammen 50 av Stortingets 169 faste representanter som ikke tar gjenvalg – altså nesten en tredjedel. Av dem er det 19 kvinner og 31 menn.
11 eksministre og ministre ryker ut
Blant dem som ikke tar gjenvalg, finnes en rekke velkjente politikere. 11 av dem har enten vært statsråder eller sitter i dagens regjering.
Nåværende eller tidligere statsråder:
- Dag Terje Andersen, Ap. Han har vært landbruksminister, næringsminister og arbeids- og sosialminister.
- Trond Giske, Ap. Han har vært kirke- og utdanningsminister, kulturminister og nærings- og handelsminister.
- Frank Bakke-Jensen, Høyre. Han har vært både europaminister og forsvarsminister.
- Bent Høie, Høyre. Han har de siste åtte årene vært helse- og omsorgsminister.
- Jon Georg Dale, Frp. Han har vært både landsbruks- og matminister og samferdselsminister.
- Kjell-Børge Freiberg, Frp. Han har vært olje- og energiminister.
- Solveig Horne, Frp. Hun har vært barne-, likestillings- og inkluderingsminister.
- Siv Jensen, Frp. Hun har vært finansminister.
- Liv Signe Navarsete, Sp. Hun har vært samferdselsminister og kommunal- og regionalminister.
- Knut Arild Hareide, KrF. Han har vært miljøvernminister og er nå samferdselsminister.
- Trine Skei Grande, Venstre. Hun har vært kulturminister og kunnskapsminister.
Eks-partiledere, -partisekretærer og -stortingspresidenter
Blant de nevnte statsrådene er det også fire som har vært partiledere: Siv Jensen, Trine Skei Grande, Liv Signe Navarsete og Knut Arild Hareide.
Dag Terje Andersen har, før han kom til Stortinget, vært partisekretær i Ap. Martin Kolberg, som nå også forlater Stortinget, har også hatt denne viktige posisjonen i Ap.
Terje Breivik, som ikke tar gjenvalg fra Hordaland, hadde tilsvarende stilling i Venstre før han kom inn på tinget. Han forsvinner ut mens han er parlamentarisk leder. Det samme gjør Hans Fredrik Grøvan i KrF. Begge de to sistnevnte forsvinner ut av rikspolitikken etter å ha gått tapende ut av nominasjonsprosessen i sine hjemfylker.
Andersen har, i tillegg til å ha vært statsråd og partisekretær, også vært stortingspresident. Det samme har en annen som nå takker for seg i rikspolitikken: Olemic Thommessen fra Høyre.
Andre kjente navn som forsvinner
I tillegg til alle disse politikerne som alle har vært i sine partiers øverste toppsjikt, er det også en rekke andre kjente fjes som nå forlater Stortinget. Noen av dem er forholdsvis unge: Marianne Marthinsen (Ap), Jette Christensen (Ap), Martin Henriksen (Ap), Stefan Heggelund (H) og Kristian Tonning-Riise (H).
Om alle disse automatisk forlater rikspolitikken selv om de ikke tar gjenvalg på Stortinget, vet man først når neste regjeringskabal er lagt.
Regjeringsskifte vil betyr farvel til flere
Flere medlemmer i Erna Solbergs regjering sitter ikke på Stortinget og er heller ikke stortingskandidater. De vil miste sin rikspolitiske plattform dersom Solberg-regjeringen må forlate regjeringskontorene.
Høie, Hareide og Bakke-Jensen er allerede nevnt. Men dette gjelder også:
- Monica Mæland (H). Hun har sittet i regjeringen siden den tiltrådte i 2013. I løpet av disse åtte årene har hun vært næringsminister, kommunal- og regionalminister og nå justis- og beredskapsminister.
- Torbjørn Røe Isaksen (H). Også han har vært med fra start. Han begynte som kunnskapsminister, ble deretter næringsminister og er nå arbeids- og sosialminister.
- Odd Emil Ingebrigtsen (H). Han er fiskeri- og sjømatminister.
Disse får en spennende natt
Selv om flere av dagens statsråder har sagt ja til gjenvalg på Stortinget eller topper sitt partis liste, er det likevel ikke sikkert at de kommer inn. Dette gjelder spesielt statsråder i Venstre og KrF. De to partiene har vaket rundt sperregrensen de siste månedene.
Hvor godt valgresultat Venstre gjør, avgjør for eksempel om næringsminister Iselin Nybø og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn kommer inn fra henholdsvis Rogaland og Hordaland. Begge røk ut av Stortinget i 2017.
Barne- og familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, utviklingsminister Dag-Inge Ulstein og landbruks- og matminister Olaug Bollestad kan også få en spennende valgnatt.
Valgnatten vil i tillegg kunne bli spennende for en rekke andre profilerte politikere som ikke sitter i regjeringen. Det er ikke sikkert Jan Bøhler (Sp) får en ny stortingsperiode. Spennende natt kan det også blir for flere Frp-politikere og MDG-topp Une Bastholm, som har byttet fylke.