Statsråder ved skredområdet i Troms: – Helt forferdelig

De voldsomme kreftene som har vært i sving under skredet i Troms, gjør sterkt inntrykk på de tre regjeringsmedlemmene som søndag besøker området.

Her står justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og ser inn mot rasområdet på Reinøya, hvor to personer omkom fredag. 
Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er store krefter. Det er veldig spesielt å se. Det ligger jo vrakrester her, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

Sammen med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) ble justisministeren søndag tatt med i båt for å se nærmere på skredområdene i Troms.

De kom tett på Reinøya, hvor to personer i 60-årene omkom fredag da et gårdsbruk ble skylt på havet av snømassene.

Fra båten kunne statsrådene vrakrester og utstyr, blant annet en bil, ligge i fjæra.

– Folk er sjanseløse mot disse kreftene. Menneskene blir veldig små i møtet med naturen, sier Mehl.

Skjæran: – Helt forferdelig

Fiskeriministeren beskriver det som helt forferdelig å se hva som har skjedd.

– Man ser jo her i fjæra at i tillegg til folk og fe, så er det et helt livsverk som er kostet på havet, sier Skjæran.

Det er for tiden stor skredfare i store deler av Nord-Norge. Fredag omkom fire personer i tre forskjellige skredulykker i Troms.

– Det er ganske sterkt å stå her og se på de naturkreftene som har vært i sving her, sier landbruksminister Sandra Borch.

Mehl: – Fryktelig trist

Det skal ikke tidligere ha vært skred i området som ble rammet på Reinøya.

– Vi må hele tiden jobbe med tiltak for å redusere risiko, sier Mehl.

Hun sier det gjør ekstra sterkt inntrykk at de omkomne var hjemme da det skjedde.

– Det er en fryktelig trist inngang på påsken. Vi vet jo at Norge er et flott land som mange har lyst til å oppleve til fjells i påsken, men at det kommer med en risiko. Men at vi allerede fredagen før påskeuken har startet, har mistet fire liv, det er veldig trist, sier Mehl.

Skal gjennomgå varslingsrutiner

Et tema som har dukket opp i etterkant av skredulykkene, er rutinene for varsling av befolkningen.

Søndag gikk det ut SMS fra blant annet Skjervøy kommune om stor skredfare.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varsler en gjennomgang av varslingsrutinene.

– Noen av skredene skjedde på plasser det var umulig å vite om det skulle skje, det må vi lære av og sende presise varsler nasjonalt, sier statsministeren til NRK.

– Vi må gå igjennom rutinene for hva som varsles, og hvordan. Vi har den teknologiske muligheten, så dette skal vi få på plass, sier statsministeren.

Fraråder turer i områdene

Mehl påpeker at Norge allerede har detaljert skredvarsling på varsom.no, men at det er viktig å nå ut til folk med informasjon.

– Vi vet jo at det kommer mange fra utlandet. Noen kommer inn på sjøen med båt og legger til uten å være innom en flyplass eller et hotell. Så vi må nå ut med informasjon, sier justisministeren.

Hun understreker at de som legger ut på tur også har et ansvar.

– Når det er varsler om ekstrem skredfare eller betydelig skredfare, så bør man holde seg hjemme. Og man bør ikke legge ut på tur hvis politiet fraråder å gå i fjellet, slik de har gjort nå i helgen, sier hun.

Fortsatt folk i fjellet

Ordfører Dan Håvard Johnsen (Sp) i Lyngen kommune sier at mange turister fortsatt var på vei opp i fjellet søndag, også i skredutsatte områder. Kommunen er i full beredskap.

– Status er at jeg får rapporter fra Lyngen om at det er en meget stor mengde turister som beveger seg opp i fjellet nå, og til dels i skredutsatte områder, sier ordføreren til NTB.

Han sier at været er fantastisk.

– Det er som å gå inn i et maleri. Da øker risikoen for at noen tar litt unødvendige sjanser, sier han.