Politikk

Her møter Listhaug den tyrkiske kystvakten

IZMIR (Aftenposten): Innvandringsministeren besøker kystbyen i Tyrkia der mange flyktninger setter ut i overfylte gummibåter.

Sylvi Listhaug ble ønsket velkommen til Tyrkia av oberst Murat Yilmazarslan, sjef for den regionale kystvakten i Izmir. Her undertegner de en besøksprotokoll.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Olga Stokke
  Journalist

Innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er denne uken i Tyrkia for å få førstehånds erfaring fra et av de viktigste transittlandene for flyktningstrømmen til Europa.

— Tyrkia er et nøkkelland når det gjelder hvordan tilstrømningen av flyktninger til Europa vil bli i året som kommer. Derfor er det veldig viktig for meg å sette meg inn i hvoran tyrkiske myndigheter jobber for å unngå at folk legger ut på den farefulle ferden til Europa, sier Listhaug til Aftenposten.

- Kan få færre til å reise til Europa

Listhaug ble ønsket velkommen til Tyrkia av oberst Murat Yilmazarslan, sjef for den regionale kystvakten i Izmir.

Det er ikke minst fra denne kystbyen og området rundt at tusenvis av flyktninger reiseri overfylte gummibåter på vei til Europa og Norge.

Les også:

Les også

Båtflyktninger druknet i Egeerhavet

— Tyrkia gjør en veldig viktig jobb. De har to og en halv millioner flyktninger fra Syria boende i landet og er i tillegg et stort transittland, påpeker Listhaug.

EU og Tyrkia inngikk i fjor høst en avtale om at Tyrkia skal forhindre at flere flyktninger drar videre til Europa mot at Tyrkia mottok tre milliarder euro.

Men EU har i det siste uttrykt at de misfornøyd med Tyrkias innsats. Listhaug vil ikke være med på kritikken.

— Jeg er her for å sette meg inn i hvordan de jobber, ikke for å kritisere. Kystvakten her jobber godt for å stanse folk i å legge ut på havet. Det er bra både for å redde liv og for at færre skal reise over til Europa, sier Listhaug.

Har pågrepet mange menneskesmuglere

— I året som kommer er det et svært usikkert ankomstbilde. Hvor mange som kommer, avhenger blant annet av hva Tyrkia gjør med menneskesmuglingen som pågår her, mener hun.

Under møtet med kystvakten i Izmir ble Listhaug informert om at det i dette området var pågrepet menneskesmuglere fra flere ulike land.

— Dette er kyniske folk. Det eneste som betyr noe for dem, er penger. Både kystvakten og tyrkisk politi har en viktig oppgave i å stoppe dem.

- Forferdelig hendelse i Istanbul

Tirsdag ble Tyrkia rystet av et selvmordsangrep, da en syrisk mann som skal ha hatt tilknytning til terrorgruppen IS sprengte seg selv i luften på en plass midt i Istanbul.

Les også:

Les også

Jostein Nielsen (59) etter terrorangrepet: – Jeg kjente takknemlighet over å være i live

Listhaug valgte å opprettholde besøket til Tyrkia for å snakke med tyrkiske myndigheter om hvordan landet håndterer flyktningsituasjonen.

Hun skal besøke flere steder i landet i løpet av sitt korte opphold her.

Få med deg dette store intervjuet med den ferske innvandringsministeren:

Les også

- Det er klart jeg er bekymret for mine egne barns fremtid

Listhaug reiste tirsdag, samme dag som angrepet i Istanbul skjedde.

— Det er en forferdelig hendelse og understreker hvilken urolig verden vi lever i. Angrep kan skje hvor som helst, når som helst, sier hun til VG.

Denne gjør deg kanskje litt smartere:

Les også

 1. Ni grafer som viser hvorfor asyl-året 2015 går inn i historiebøkene

 2. KrF-lederen bekymret over Listhaugs uttalelser - men ikke for hennes barn

 3. PST-sjefen advarer mot følgene av innvandring fra muslimske land

 4. Gummibåt til Skåne i natt - mistanke om menneskesmugling

Les mer om

 1. Politikk
 2. Migrantkrisen i Europa