Politikk

Frp vil stanse asylinnvandringen til Norge

Partileder Siv Jensen i Frp oppsummerer det politiske halvåret på en pressekonferanse i Oslo fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Terrorbekjempelse. Slik begrunner Frp-leder Siv Jensen at hun vil stanse asylinnvandringen til Norge. Men tiltakene avvises av de andre partiene på Stortinget.

  • NTB
  • Thomas Spence

Fredag formiddag holdt partiet på sin sommerpressekonferanse før valget. På spørsmål om det norske folk nå må regne med mer væpnet politi, kontroll og overvåkning, svarer hun:

– Folk kan regne med økt trygghet. Derfor er dette riktig å gjøre, sier Jensen som listet opp fem tiltak som hun mener vil bidra til dette. Det viktigste tiltaket partiet vil gå inn for er å opprette asylmottak i utlandet, slik at søkerne skal søke fra et annet land.

De fleste tiltakene som hun kom med står i partiets program for neste stortingsperiode.

Ved siden av strengere asyl- og innvandringspolitikk, vil Frp gjøre samferdsel, helse- og omsorg og skatte-og avgiftslettelser til sine hovedsaker i valgkampen.

Vil ha grensekontroll

I tillegg vil partiet gjøre dagens midlertidige grensekontroll permanent. Dagens kontroll er et midlertidig unntak fra den frie bevegelsene av personer over landegrenser innenfor Schengen-samarbeidet.

– Det blir ikke lett å få i gjennom. Men Frp setter seg hårete mål, sier hun.

Frp vil åpne for bevæpning av politiet i de distriktene som ønsker det.

Partiet vil også øke kravet til botid for å få norsk statsborgerskap til ti år. I dag er grensen sju år. Det siste tiltaket hun nevnte er økt overvåking.

– Det at vi har de laveste asylankomstallene på 20 år forteller oss at politikken virker, og at det betyr noe hvem som styrer, sa Jensen.

– Jo sterkere vi er, jo større er muligheten for en streng innvandringspolitikk. De som er opptatt av en streng innvandringspolitikk, må stemme på oss, sa hun.

Høyre avviser

Men tiltakene Jensen skisserer skytes ned av regjeringspartner Høyre.

Helseminister og nestleder i Høyre Bent Høie sier til VG at eksisterende regler for innstramninger er gode nok.

– Vi har sammen med Frp håndtert en svært krevende flyktningsituasjon, hvor vi gjennomførte en lang rekke innstramminger i innvandringspolitikken. Vi er opptatt av å tilpasse virkemidlene til den situasjonen Norge er i, og vi opplever at de virkemidlene vi nå har, er langt på vei tilstrekkelig for å sikre en bærekraftig innvandring til Norge, sier Høie til VG.

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Fremskrittspartiet (Frp)
  3. Stortingsvalg 2017