Politikk

Jensen og Solberg møttes i statsministerboligen for å diskutere budsjettkrisen tirsdag kveld

– Nå settes alle kreftene inn på å appellere til KrF, sier en Frp-kilde etter Venstres brudd.

Siv Jensen (Frp) på vei til ekstraordinært landsstyremøte i Frp tirsdag ettermiddag. Senere tirsdag kveld møtte Frp-lederen Erna Solberg i statsministerboligen.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Stine Barstad
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist

Aftenposten får bekreftet at statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) har hatt møte i statsministerboligen tirsdag kveld, sammen med andre politikere som har deltatt i forhandlingene for de to partiene.

Hensikten er å finne en løsning på budsjettkrisen etter at Venstre brøt budsjettforhandlingene med regjeringspartiene tidligere på dagen.

– Nå settes alle kreftene inn på å appellere til KrF, sier en sentral Frp-kilde.

– KrF er i en drømmesituasjon og kan kreve nesten hva de vil, mener kilden.

KrF skal på sitt ekstraordinære gruppemøte tirsdag morgen klokken 10.10 ta stilling til om partiet ønsker å fortsette budsjettforhandlingene med Høyre og Frp etter at Venstre valgte å bryte.

Solberg taus i to døgn

Statsminister Erna Solberg avbrøt mandag en reise til Trøndelag og Nord-Norge for å delta i budsjettmøter i Oslo. Men et toppmøte mellom de fire partilederne på borgerlig side mandag kveld førte ikke frem, og tirsdag ettermiddag var bruddet et faktum.

Statsminister Solberg har de siste to døgnene forholdt seg helt taus om budsjettkrisen på borgerlig side. Tirsdag var det parlamentarisk leder Trond Helleland som uttalte seg på vegne av Høyre.

Solberg skal ha drevet intens møtevirksomhet de siste dagene for å forsøke å få Venstre og Frp ut av sine steile posisjoner i spørsmålene om klimautslipp og bilrelaterte avgifter.

 • Les også: Venstre bryter budsjettforhandlingene - hva skjer egentlig nå? Her er fem mulige utfall

Fylkesledere åpner for å gå ut av Regjering

Fylkeslederne Aftenposten har snakket med vil heller ut av Regjeringen enn å rokke mer ved avgiftene til bilistene. På et møte tirsdag ettermiddag slo Frp-toppene fast at «bilpakken» ligger fast.

– De har fått en oppdatering fra oss på fremdriften og utviklingen. Landsstyret synes det er leit at Venstre har bestemt seg for å bryte forhandlingene, sa Frp-leder Siv Jensen da hun forlot møtet like før klokken 18.00 tirsdag.

Da hadde Frp-toppene i partiets landsstyre vært samlet i et ekstraordinært møte i omtrent to timer.

 • Ultimatumet om bilavgiftene kan ende som en historisk tabbe av statsminister Erna Solberg, mener Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen: Hvor gikk det galt, Erna Solberg?

Bilpakken ligger fast, sier Jensen

I etterkant sa Jensen seg villig til å forhandle videre, men de slo også fast at det ikke er noe å forhandle om når det gjelder de omstridte bilavgiftene.

– Vi er villige til å fortsette å strekke oss for å få et budsjett. Vi har én plan, og det er å finne en løsning.

– Dere kommer med nye løsninger til Venstre?

– Vi må konstatere at Venstre har brutt forhandlingene. Bilpakken har ligget fast, og det gjør den fortsatt, men vi har strukket oss, og vi er fortsatt villige til å strekke oss for å finne en løsning.

Alt før møtet var flere i Frp klokkeklare på at partiet har gitt det som var mulig når det gjelder bilavgiftene, Frps hjertesak.

Nesvik: – Veldig trist

Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, sier partiet nå håper å få til en avtale med KrF.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å få et budsjett før vi skal i salen mandag, sier Nesvik.

Han sier finansdebatten i Stortinget mandag uansett vil gå som planlagt, og at man innen den tid må ha funnet en løsning.

Fylkeslederne vil ikke åpne bilpakken

I forkant av møtet gjorde flere av fylkeslederne i Frp det klinkende klart at partiet ikke kan gi seg om den såkalte «bilpakken», altså de foreslåtte avgiftslettelsene til bilistene, som Venstre har vært motstander av.

– Der har vi vært krystallklare. Allerede forrige landsstyremøte gikk vi med på å strekke oss lengre enn vi egentlig var villige enn å strekke oss til, sier fylkesleder i Akershus Frp, Liv Gustavsen.

Dette er den omstridte bilpakken:

– Det viktigste med å sitte i regjering er å få gjennomført sin politikk, og Høyre og Frp har sagt at vi ikke er villige til å fire på bil- og drivstoffpakken i det hele tatt. Hvis vi ikke får til et budsjett uten å gjøre det, kan vi like gjerne sitte i opposisjon, sa fylkesleder i Hedmark Frp, Johan Aas, til Aftenposten.

Også Leif Eriksen i Østfold Frp mener smerteterskelen for hva partiet kan gå med på av avgifter til bilistene er nådd.

– Jeg føler vi har gitt nok i denne saken, sier han.

Brev fra Carl I. Hagen

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen skriver i et åpent brev til Frps stortingsgruppe og statsråder, trykket i Dagsavisen, at han mener partiet må sette hardt mot hardt i budsjettforhandlingene. Han frykter partiet vil falle til 8 prosent oppslutning dersom det gir etter for økte avgifter til bilistene.

Hagen mener partiet må kreve at V og KrF sier ja til bilpakken før de går videre med forhandlingene.

Hvis ikke bør Regjeringen bryte budsjettforhandlingene, stille kabinettsspørsmål i Stortinget, og gå i opposisjon om de ikke får støtte, er rådet fra Hagen.

Johan Aas fra Hedmark svarte et klart «ja» på spørsmål om han var enig med Hagen. Også Liv Gustavsen var langt på vei enig.

– Så lenge vi snakker om bilpakken, er jeg helt enig. Hvis det kommer noe annet, er jeg villig til å høre på det, sa hun.

Les mer om

 1. Siv Jensen
 2. Politikk