Politikk

Ap vil dra inn 10 milliarder mer i skatt - og kutte i taxfreekvoten

Skatter og avgifter skjerpes med 10 milliarder kroner og oljepengebruken kuttes med 4 milliarder kroner i Arbeiderpartiets alternative budsjettforslag.

  • Ntb

— Dette er den største systemomleggingen Ap har foreslått siden den omfattende skattereformen i 1992, oppsummerer finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen overfor NTB.

Ifølge Ap selv er hovedsatsingen i budsjettet kampen mot økende arbeidsledighet. Partiet foreslår å styrke regjeringens sysselsettingspakke med ytterligere 3 milliarder kroner - til nær 7 milliarder kroner totalt.

Oljestramming

På inntektssiden kutter Ap oljepengebruken med 4 milliarder kroner, mens skatter og avgifter skjerpes med 10 milliarder kroner.

— Regjeringens oljepengebruk er rekordstor, og den kommer på toppen av et allerede høyt nivå. Denne regjeringen bruker mer oljepenger ved enhver mulighet. Ved å legge inn 4 milliarder kroner mer, har vi et handlingsrom dersom det skulle oppstå uforutsette behov neste år. Det rommet har regjeringen allerede brukt opp, sier Marthinsen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at regjeringens budsjett er et budsjett for økte forskjeller. Arbeiderpartiets alternative forslag tar derimot en helt annen retning.

— De 75 prosentene med lavest inntekt har til sammen fått like mye i skattekutt av dagens regjering som de rikeste 5 prosentene, sier Støre.

Ja til 25 prosent

Arbeiderpartiet støtter regjeringens forslag om å redusere selskapsskatten og personskatten til 25 prosent, men avviser blankt kutt i formuesskatten. Noen gjeninnføring av arveavgiften som ble fjernet i 2013 blir det imidlertid ikke foreslått fra Aps side.

Totalt skjerpes skattene med 9 milliarder kroner - først og fremst ved å stramme inn på selskapers mulighet til å trekke fra renter på skatten ytterligere, samt ved å skjerpe formuesskatten gjennom å innføre lik verdifastsettelse av sekundærbolig og næringseiendom.

Ap går også inn for å framskynde finansskatten fra 1. juli, og sier dessuten ja til regjeringens forslag om en ny trinnskatt, men med nivåer som vil bringe ytterligere en drøy milliard kroner i skatteinntekter til staten.

Ap avviser regjeringens forslag om å øke utbetalingene til pensjonistpar, og legger heller inn 4.000 kroner i pluss for enslige minstepensjonister.

Skjermer mikroøl

På avgiftssiden henter Ap inn 660 millioner kroner i form av økt veibruksavgift på 25 øre på diesel og 70 millioner kroner på engangsavgiften.

Alkohol og tobakk blir dyrere gjennom en skjerpelse på 3 prosent på disse avgiftene, med et kuriøst unntak for øl i skatteklasse D (butikkstyrke) som er produsert ved mikrobryggerier.

Ap vil også reversere taxfree-endringen der tobakkskvoten kan byttes inn i økt kvote for vin eller øl.

Mer om arbeidet medstatsbudsjettet for 2016:

Les også

  1. Regjeringen vil ha et grønt skifte, men gir oljebransjen en skattelette på 630 millioner

  2. Asylkrangel gir kraftig løft for Frp

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk