Politikk

Ap vil dra inn 10 milliarder mer i skatt - og kutte i taxfreekvoten

Skatter og avgifter skjerpes med 10 milliarder kroner og oljepengebruken kuttes med 4 milliarder kroner i Arbeiderpartiets alternative budsjettforslag.

 • Ntb

— Dette er den største systemomleggingen Ap har foreslått siden den omfattende skattereformen i 1992, oppsummerer finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen overfor NTB.

Ifølge Ap selv er hovedsatsingen i budsjettet kampen mot økende arbeidsledighet. Partiet foreslår å styrke regjeringens sysselsettingspakke med ytterligere 3 milliarder kroner - til nær 7 milliarder kroner totalt.

Oljestramming

På inntektssiden kutter Ap oljepengebruken med 4 milliarder kroner, mens skatter og avgifter skjerpes med 10 milliarder kroner.

— Regjeringens oljepengebruk er rekordstor, og den kommer på toppen av et allerede høyt nivå. Denne regjeringen bruker mer oljepenger ved enhver mulighet. Ved å legge inn 4 milliarder kroner mer, har vi et handlingsrom dersom det skulle oppstå uforutsette behov neste år. Det rommet har regjeringen allerede brukt opp, sier Marthinsen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at regjeringens budsjett er et budsjett for økte forskjeller. Arbeiderpartiets alternative forslag tar derimot en helt annen retning.

— De 75 prosentene med lavest inntekt har til sammen fått like mye i skattekutt av dagens regjering som de rikeste 5 prosentene, sier Støre.

Ja til 25 prosent

Arbeiderpartiet støtter regjeringens forslag om å redusere selskapsskatten og personskatten til 25 prosent, men avviser blankt kutt i formuesskatten. Noen gjeninnføring av arveavgiften som ble fjernet i 2013 blir det imidlertid ikke foreslått fra Aps side.

Totalt skjerpes skattene med 9 milliarder kroner - først og fremst ved å stramme inn på selskapers mulighet til å trekke fra renter på skatten ytterligere, samt ved å skjerpe formuesskatten gjennom å innføre lik verdifastsettelse av sekundærbolig og næringseiendom.

Ap går også inn for å framskynde finansskatten fra 1. juli, og sier dessuten ja til regjeringens forslag om en ny trinnskatt, men med nivåer som vil bringe ytterligere en drøy milliard kroner i skatteinntekter til staten.

Ap avviser regjeringens forslag om å øke utbetalingene til pensjonistpar, og legger heller inn 4.000 kroner i pluss for enslige minstepensjonister.

Skjermer mikroøl

På avgiftssiden henter Ap inn 660 millioner kroner i form av økt veibruksavgift på 25 øre på diesel og 70 millioner kroner på engangsavgiften.

Alkohol og tobakk blir dyrere gjennom en skjerpelse på 3 prosent på disse avgiftene, med et kuriøst unntak for øl i skatteklasse D (butikkstyrke) som er produsert ved mikrobryggerier.

Ap vil også reversere taxfree-endringen der tobakkskvoten kan byttes inn i økt kvote for vin eller øl.

Mer om arbeidet medstatsbudsjettet for 2016:

 1. Les også

  Regjeringen vil ha et grønt skifte, men gir oljebransjen en skattelette på 630 millioner

 2. Les også

  Asylkrangel gir kraftig løft for Frp

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Ap vil øke skattene og avgiftene med 10,5 milliarder kroner

 2. POLITIKK
  Publisert:

  «Hvis politikk er å prioritere, vil Solberg-regjeringen trolig gå inn i historiebøkene som den svakeste noensinne»

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Aps programforslag: Vil øke skattene med inntil 15 milliarder - angripes fra høyre og venstre

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Vil kutte taxfreekvoter – men ikke avgiftskutt for å stanse grensehandel

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Slik er Støres skattegaranti for de fire neste årene

 6. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Ap presser Regjeringen på klima