Politikk

SV var landets miljø- og skoleparti. Nå scorer de ikke best på noe.

Valg for valg siden 2001 har Audun Lysbakkens parti mistet favorittstempelet hos velgerne i SVs gamle vinnersaker.

Partileder Audun Lysbakken på talerstolen under SVs landsmøte på Gardermoen.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Robert Gjerde
    Journalist

Lenge var SV, tross beskjeden størrelse, i toppen når norske velgere sa hvilket parti som var best på både skole- og miljøfeltet.

Siden har det bare gått én vei, og ved 2013-valget hadde ikke SV lenger noen områder der de hadde høyst tillit.

Tallene er fra den store valgundersøkelsen, som gjennomføres av Institutt for samfunnsforskning i forbindelse med hvert stortingsvalg. 1727 personer ble intervjuet i 2013-undersøkelsen.

Knivet med Høyre i skoletoppen

På skolefeltet kjempet SV i 2001 med Høyre om å være det partiet flest velgere hadde tillit til. 27 prosent av de spurte hadde størst tillit til SV. 28 prosent mente Høyre var best.

Når det gjaldt miljøpolitikk var SV alene øverst på listen, med støtte fra hele 36 prosent.

Grafen som viser utviklingen innenfor kunnskap og skole tegner et klart bilde av hvordan Høyre har rast fra SV i løpet av de siste 15 årene.

Partiene fulgte hverandre i 2001 og 2005, men så drar Høyre klart ifra.

Høyre og SV like mye tillit på miljø

Så sent som i 2009 svarte hele 35 prosent av de spurte i den store valgstudien at SV hadde den beste miljøpolitikken.

Fire år senere lå Lysbakkens parti på 16 prosent. De var bak Venstre og bare få prosentpoeng foran MDG og Ap.

Ferskere Ipsos-tall fra sommeren 2016, viste et tremånederssnitt der SV bare hadde høyest tillit i miljøspørsmålet blant ni prosent av velgerne.

Det var likt med Høyre og bak Ap, Venstre og MDG.

Mener situasjonen ikke er dramatisk verre

«SV ville i regjering med stor styrke, kom i regjering med mindre styrke, ble gjenvalgt med liten styrke og gikk ut av regjering historisk svekket», het det i et utkast til SVs egen evaluering av valgkampen 2013, som Aftenposten fikk tilgang til.

Men at situasjonen faktisk er så mye verre nå enn ved tidligere valg, vil ikke partileder Audun Lysbakken gå med på.

– Det er riktig at tallene er lavere, men hvis du sammenligner vår størrelse i dag med den gang, så har vi støtte langt ut over dem som sier de stemmer på oss. Det sier litt om vårt potensial, sier Lysbakken til Aftenposten før landsmøtet som begynner på Gardermoen fredag.

Lysbakken sier partiets fire ferske krav om nei til oljeboring, stans av privat profitt på velferd, økt barnetrygd og flere lærere i skolen dreier seg om felter der partiet nyter stor tillit.

– Men det er vel ingen tvil om at dere ikke lenger sees som landets fremste miljøparti?

– Jeg mener vi har en gyllen mulighet til å komme ut av dette valget som landets viktigste miljøparti. Vi snakker klart og tydelig, og vi har et klart miljømannskap, sier Lysbakken.

Med det siste viser han til at tidligere leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken stiller som førstekandidat i Sør-Trøndelag, at tidligere Zero-nestleder Kari Elisabeth Kaski er førstekandidat i Oslo, og at naturfotograf Arne Nævra er førstekandidat i Buskerud.

– Veldig mange miljøvelgere ønsker et regjeringsskifte, og vi er de eneste som garanterer det, sier Lysbakken.

Må klare å vinne tre velgergrupper

SV-lederen peker på tre forutsetninger for et godt SV-valg:

– Vi må mobilisere velgere fra sofaen, vi må vinne velgerne som ligger mellom SV og Ap, og vi må prøve å vinne over noen frustrerte borgerlige velgere, sier Lysbakken.

Fra tiden i den rødgrønne regjeringen har SV hatt indre diskusjoner om hvorvidt partiet skal fokusere mer på miljø som klar hovedsak, eller gå bredere ut og drive valgkamp på spørsmål som helse, eldre og arbeidsliv.

Lysbakken har vært blant dem som har ønsket et bredt venstresideparti.

– Har dere bommet med strategien?

– Nei, tvert imot. Vi har drevet med å gjøre den voksende ulikheten til et tema, og da må vi være bredere. Vi har prøvd å gjøre noe for å vinne nytt land ved å være opptatt av helsepolitikk, ikke minst i kommunevalget. Nå har vi lagt krefter i næringskomiteen, og er nå den ledende opposisjonen i fiskeripolitikken. Det synes kanskje ikke så godt i Oslo, men betyr mye i Nord-Norge, sier Lysbakken.

  • Podkasten Aftenpodden har med SV-nestleder Snorre Valen denne uken, i en SV-spesial om blant annet landsmøtet, ny SV-politikk og en oppsummering av forrige ukes Høyre-landsmøte. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017
  2. Audun Lysbakken