Full konflikt i Venstre: Borsch raser mot «illojal» Raja

ÅLESUND (Aftenposten): Samme dag som Venstre startet landsmøtet sitt, ble det utkjempet en knallhard ordkrig i det kriserammede partiet.

 Rebekka Borsch sitter i Venstres landsstyre og har sett seg lei på Abid Rajas «soloutspill»

– Dette er illojalt. Jeg er skikkelig lei av Abid Rajas soloutspill. Han har på kort tid åpnet for Arbeiderpartiet, ønsket å gå inn i regjering med en gang og nå vil han endre på en uttalelse om samarbeid som det er bred enighet om, sier Rebekka Borsch, som sitter i landsstyret i Venstre og er førstekandidat i Buskerud.

Borsch er blant flere Aftenposten har snakket med som er svært kritiske til Rajas uttalelser til Dagbladet torsdag kveld.

Landsmøtet startet fredag formiddag, med partileder Trine Skei Grandes tale.

Ber Raja «trene»

Borsch mener Raja bør «trene» på hvordan man agerer i et politisk parti.

– Alle skal selvsagt få mene det de vil. Men i min verden diskuterer man slikt i et møte, så gjør man et vedtak og så står man sammen om vedtaket etterpå. Det mener jeg han bør trene på.

– Han mister også troverdighet når han i løpet av kort tid ramser opp alt som er mulig å ramse opp, sier Borsch.

Hun sier spørsmålet bør være avklart, etter at landsstyret ble enig om en retning.

– Et stort flertall i landsstyret står samlet bak dette. Da er vi ferdig snakket.

Kritiserte partiledelsen

Raja kom torsdag med kraftig kritikk av et intervju partileder Trine Skei Grande gjorde med VG tirsdag.

– Det kom som lyn fra klar himmel at vi etter valget skal finne på en sak for å felle regjeringen. Det er svært uklokt å annonsere seks måneder i forveien at vi skal kaste Frp og Høyre ut av regjering, for så å tre inn selv, sa Raja til Dagbladet.

Han sier reaksjonene internt har vært sterke, men at ikke mange vil si noe offentlig.

Akershus-representanten hevder det nå handler om partiets overlevelse, og at han derfor måtte snakke ut.

Raja trekker tilbake forslag

Raja foreslår at partiet skal garantere en borgerlig regjering dersom det blir et borgerlig flertall etter valget.

Men fredag ettermiddag, etter at saken hadde preget starten på landsmøtet, at han likevel ikke vil komme med noe nytt forslag.

– På det nåværende tidspunkt har jeg ikke behov for å foreslå endringer, særlig ikke etter de uttalelsene som Trine hadde på Politisk kvarter på NRK i dag tidlig, hvor hun forsikret om at vi står trygt på en blågrønn side og vil søke makt på borgerlig side, sier Raja til NRK.

I en sms til Aftenposten sier han at «Trine har sagt til meg at VG-oppslaget ikke er dekkende for hva hun mener, og at har også orientert landsstyret om dette». Han sier at det derfor ikke er behov for å foreslå endringer.

Taus om blåblått

I sin landsmøtetale kom ikke partileder Trine Skei Grande inn på dette temaet overhode.

På spørsmål fra Aftenposten om hun forstår at uttalelsene de siste dagene har skapt usikkerhet om Venstres strategi etter valget, svarer hun følgende:

– Det er klart at jo mer det borres og terpes på dette, så kan det komme uttalelser man kan tolke i ulike retninger. Men vi, jeg, står kjempehardt på for at vi skal ha en blågrønn regjering. Alle mulige alternativ til det kommer vi ikke til å kommentere, sier Grande.

– Vil du foretrekke en regjering ledet av Jonas Gahr Støre (Ap) fremfor en Høyre-Fremskrittsparti-regjering?

– Vi ønsker en ren blågrønn regjering, gjentar Grande.

Stortingsrepresentant Abid Raja gikk ut mot partilederen rett før landsmøtet startet.

Ordfører skeptisk til Grande-uttalelser

Også den populære Eid-ordføreren Alfred Bjørlo har vært skeptisk til Grandes uttalelser.

– Dette med å true med å kaste en regjering for å tvinge seg selv inn – det er en strategi som jeg tror man skal være forsiktig med, sier han til VG.

Andre Venstre-politikere Aftenposten har snakket med, har også ristet på hodet av Grandes VG-intervju, men ingen av dem har gått så langt som Raja.

Ledelsen sendte torsdag ut en sms til toppolitikerne der de ba dem konsentrere seg om politikken, og Venstres foretrukne regjeringsalternativ.

Da Aftenposten fredag formiddag spurte om partileder Trine Skei Grande ville kommentere Rajas utspill, sa hun bare «nei», snudde seg og gikk.

Sier nei til varslet omkamp

Flere reagerte på at Raja, rett før landsmøtet, ønsker å endre partiets strategi, og vil at landsmøtet skal vedta en uttalelse om at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering - slik partiet gjorde før 2013-valget.

– Jeg kan mene mye om det Abid har sagt, men vi står nå, etter en lang prosess, samlet om å gå til valg på en blågrønn regjering, sier fylkesleder Torgeir Fossli i Telemark Venstre.

Sentralstyremedlem Jon Gunnes mener det må «ha gått ei kule varmt».

– Jeg tror ikke det er stemning for å endre på forslaget til uttalelse som ligger der nå.

Raja sier han har hatt en god samtale med Grande

Abid Raja sier til Aftenposten at han tar Borsch’ anklager om illojalitet med «knusende ro».

– Dette er del av en demokratisk prosess og nå skal landsmøtet ta stilling til partiets strategi. Da må det være helt greit at jeg mener noe annet enn redaksjonsnemndens forslag til uttalelse. Jeg tar dette med knusende ro, sa Raja fredag morgen. Senere på dagen mente han altså at det likevel ikke var nødvendig med noen ny uttalelse.

Han sier han hadde en «god og vennskapelig samtale» med Grande om intervjuet han ga til Dagbladet.

– Den samtalen fant sted før artikkelen kom på trykk. Trine har ikke på noen måte gitt uttrykk for at hun mener det jeg sa til Dagbladet var illojalt. Tvert imot sa hun at det er bra at vi får en ryddig diskusjon om veivalget. Det er det viktige for meg, sier Raja.

Krisemålinger ved starten av landsmøtet

Partileder Trine Skei Grande har fått en tøff start på landsmøtehelgen.

I tillegg viser Norstats siste måling for Vårt Land, lave 2.7 prosents oppslutning.

I gangene på landsmøtet i Ålesund er stemningen blant Venstre-politikerne Aftenposten har snakket med, et sted mellom fortvilelse og galgenhumor.

Dersom partiet faller under sperregrensen risikerer partiet å sitte igjen med bare to eller tre representanter på Stortinget.

De to sikreste plassene er Trine Skei Grade i Oslo og Abid Raja i Akershus.

  • Podkasten Aftenpodden har med Venstres Sveinung Rotevatn denne uken, i en Venstre-spesial om blant annet landsmøtet, borgerlig uro og politisk tv. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under: