Politikk

Her er SVs nye nestleder

Inga Marte Thorkildsen er innstilt som ny nestleder i SV fra en enstemmig valgkomité.

Inga Marte Thorkildsen blir en av SVs to nestledere fra mars.
 • Stine Barstad
  Journalist

En enstemmig valgkomité i SV gikk i dag inn for Inga Marte Thorkildsen (35) som ny nestleder.

— Vi trenger ny giv og en positiv utvikling. Vi satser ungt, og på de beste kortene vi har. Inga Marte har lang erfaring i SVs viktigste saker som miljø, rettferdighet, barn og unge, sier valgkomiteens leder Tora Aasland om innstillingen.

Thorkildsen er i dag parlamentarisk nestleder og finanspolitisk talsperson for partiet, og har sittet på Stortinget i over ti år som representant fra Vestfold.

- Som en som vil at SV skal bli et ja-parti kunne jeg ikke si nei, ler Inga Marte Thorkildsen under pressekonferansen.

— Det er med stor ydmykhet, glede og alvor jeg stiller hvis landsmøtet sier ja, sier hun videre.

Ettersom innstillingen er enstemmig, skal det mye til for at Thorkildsen ikke blir valgt inn i ledelsen. Hun hadde på forhånd gjort det klart for valgkomiteen at hun kun ønsket å stille til nestledervervet dersom innstillingen var enstemmig. Noen kampvotering på landsmøtet ville hun ikke være med på.

Ung og erfaren

Thorkildsen har lang fartstid i SV. Fra 1994 til 1996 var hun fylkessekretær i Vestfold SU og fylkessekretær i Vestfold SV. Fra 1996 til 2000 var hun medlem av SUs sentralstyre, og mellom 2000 til 2003 var hun kvinnepolitisk leder i partiet.

I 1999 var hun en av to lederkandidater i Sosialistisk Ungdom, men tapte kampvoteringen mot sentralstyremedlem Kari-Anne Moe.

Før hun ble medlem av stortingets finanskomité, satt hun i helse- og omsorgskomiteen, justiskomiteen og energi og miljøkomiteen. I sistnevnte komité var hun saksordfører for det såkalte Klimaforliket, og ledet forhandlingene på vegne av regjeringspartiene. Hun har til tider også vært nevnt som et hett navn til å ta over posten som miljøvernminister.

Thorkildsen er gift med politisk rådgiver i SV, Lars Kolltveit, og sammen har de sønnen Johan, som ble født i desember 2009.

- Foryngelse av partiledelsen

I mars trer hun inn i SVs nye ledertrio, sammen med den av Heikki Holmås og Audun Lysbakken som går av med seieren under kampvoteringen på SVs ekstraordinære landsmøte.

Et flertall i valgkomiteen gikk i slutten av januar inn for Lysbakken som ny SV-leder, mens et mindretall støttet Holmås. Men komiteen trengte lengre tid for å lande nestlederkabalen.

Følger Landsmøtet valgkomiteens innstilling, blir Audun Lysbakken partiets nye leder, med Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegard Solhjell som nestledere.

– Vi får nå en foryngelse av partiledelsen, samtidig som det blir en erfaren partiledelse, sier Aasland.

Stilte krav

Ettersom Kristin Halvorsen trer ut av en ledertrio som foruten henne besto av to menn, måtte SV ha en kvinnelig nestlederkandiat.

- SV kan ikke leve med en situasjon uten en kvinne i ledersjiktet, sa Tora Aasland under pressekonferansen.

Mange spådde at Karin Andersen kunne være en kandidat til vervet. Hun sier i dag at hun hele tiden har heiet på Thorkildsen:

— Jeg støtter fult ut Inga Marte som nestleder. Det har vært mitt klare råd til valgkomiteen. Jeg er glad de er enstemmige. Inga Marte er både visjonær, har stor politisk bredde og erfaring, og er en av de beste politiske håndverkerne vi har. Hun halte i land klimaforliket. Nå skal det realiseres. Da er hun rett person i ledelsen, sier Karin Andersen.

Men å komme frem til denne konklusjonen, viste seg lettere sagt enn gjort for valgkomiteen:

Rundt 25 kandidater ble foreslått til vervet, men mange svarte at de ikke var villige eller hadde mulighet til å påta seg oppgaven. Thorkildsen bekreftet tidlig at hun var interessert i vervet, men «på visse vilkår».

Ifølge leder av valgkomiteen, Tora Aasland, stilte flere av kandidatene krav om praktiske løsninger hvis de skulle påta seg vervet, for eksepmel praktisk hjelp til å utføre jobben.

Pappa blir au pair

På spørsmål om hun har satt krav for å påta seg vervet, erkjenner Thorkildsen at hun har bedt om ekstra hjelp.

- Det verserer rykter om at jeg skal ha spurt om barnevakt. Det stemmer ikke. Pappa har meldt seg til å være au pair, ler hun.

— Men jeg har bedt om hjelp til blant annet å svare på mail. Om det blir rådgivning eller sekretær vet jeg ikke ennå, men jeg synes det er rett og rimelig, sier hun.

- Nestlederen har satt krav før, og jeg tenker ikke å være en beskjeden kvinne og si at «det går bra». Det er viktig for meg å få dette til, og jeg har ambisjoner om fremdeles å være gift og en akseptert mor samtidig som jeg har dette vervet, sier hun.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Festvideo skaper trøbbel for den finske statsministeren. Sier seg villig til å narkotestes.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5