Prognose: Historisk dårlig resultat for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet går mot sitt dårligste valg siden krigen, ifølge prognosen fra Valgdirektoratet. Senterpartiet, MDG, SV og Rødt blir valgets vinnere.

Aps kraftige tilbakegang i valget skyldes først og fremst at fløypartier og énsakspartier har fått dominere valgkampen, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Få løpende reaksjoner i Aftenpostens valgstudio og se flere resultater her.

Prognosen fra Valgdirektoratet viser følgende oppslutning om partiene på landsbasis:

Prognosen bekrefter flere trender fra meningsmålingene:

  • Arbeiderpartiet blør, mens de andre partiene på venstresiden går kraftig frem.
  • Senterpartiet er valgets store vinner og øker oppslutningen i alle 11 fylker. I Nord-Norge ligger partiet an til å ta hver fjerde velger.
  • Alle de borgerlige partiene taper stand. Høyre ser ut til å tape i flere storbyer, og Venstre går mot et krisevalg.
  • Protestpartiet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) er større enn et av regjeringspartiene nasjonalt, jevnstore med Høyre og Ap i Bergen og på vippen i Stavanger.

Valgdirektoratets landsprognose baserer seg på foreløpig opptalte stemmer og historikk fra tidligere valg (se faktaboks).

Les også

Aftenposten mener: Et varsko til det politiske Norge

Stemningen sto ikke i taket da prognosen ble presentert for Aps valgvake. AUF-leder Ina Libak i midten.

Arbeiderpartiet har aldri fått under 27 prosent i et fylkestingsvalg. Jonas Gahr Støre ser dermed ut til å styre partiet mot dets dårligste lokalvalg noensinne. Fallet er dramatisk, men både partiets nestledere, LO og AUF avviser at det vil føre til en lederdebatt.

Partiet har mistet velgere i samtlige fylker. Ute i landet taper Ap massivt til Senterpartiet. Mest tilbake går det i Oslo, Nord-Norge og på Vestlandet. Ap kommer trolig likevel til å beholde makten i Oslo og Trondheim på grunn av stor fremgang hos de andre partiene på venstresiden.

Regjeringspartiene mister velgere

Samtlige av dagens regjeringspartier mister oppslutning, og Venstre ligger an til å havne et sted mellom 3 og 3,5 prosent. Det er en lavere oppslutning enn FNB ser ut til å få, og Venstres dårligste kommunevalg etter krigen.

Tallene endrer seg stadig, men den siste timen har Høyres nasjonale oppslutning vippet mellom 18 og 20 prosent. Det vil i så fall tilsvare et av partiets dårligste lokalvalg noensinne. I tillegg går statsminister Erna Solberg mot tap i flere storbyer.

Partiet vil ikke kunne gjenerobre makten i Oslo og trolig heller ikke overta ordførerkjedet i Trondheim. I de andre storbyene er Høyre avhengige av bred støtte for å få flertall.

Les også

Slagene om de store byene: Protestpartier får nøkkelrolle flere steder

Høyre kan for første gang ende uten makt i landets fire største byer, ifølge prognoser og opptelte stemmer.

Frp lå an til sitt dårligste resultat ved et lokalvalg siden 1991, men etter hvert som flere stemmer telles opp, har partiet stabilisert seg rundt 8,5 prosent. Prognosen førte ikke til jubel på valgvaken, og nestleder Sylvi Listhaug har uttalt at hun ikke er fornøyd. Det eneste fylket Frp går frem i, er Listhaugs hjemfylke, Møre og Romsdal.

Valgets store vinnere

Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum har størst grunn til å smile. Partiet får større andel stemmer i samtlige fylker og kommer til å få mange nye ordførere. Flest nye stemmer vinner de i Troms og Finnmark, Nordland og Innlandet. I Andøy kommune i Nordland har partiet fosset frem og får en oppslutning på 57 prosent. Det er en fremgang på 48 prosentpoeng.

– Gratulerer med det beste lokalvalget i partiets 99-årige historie, sa Vedum i innledningen til sin tale til partiets valgvake.

Også Rødt og SV har vunnet langt flere velgere enn ved forrige lokalvalg. Partiene går frem i så å si alle fylker, og Rødt vil ifølge prognosen havne over 4 prosent.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) fortsetter sitt nasjonale gjennombrudd og går også frem i samtlige fylker. Partiet så en stund til å kunne knive med Frp om å bli landets fjerde største parti, men prognosene for fylkesvalget har nå stabilisert seg 1 prosentpoeng bak Siv Jensens parti. På enkelte målinger har MDG hatt tosifret oppslutning. Slik blir det ikke, men i Oslo viser foreløpig opptalte stemmer en dobling. Sammenholdt med Aps fall betyr det at MDG nesten er jevnstore med Arbeiderpartiet.

Les også

Her kan du lese mer om Oslo: Ap stuper, men MDG-dobling sikrer fortsatt rødgrønt Oslo

Det var god stemning på MDGs valgvake da prognosen ble offentliggjort klokken 21. Til høyre partiets nasjonale talsperson Une Bastholm.

Høyre størst i Oslo

I hovedstaden gjenvinner Høyre posisjonen som byens største parti, ifølge foreløpig opptalte stemmer. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ser likevel ut til å få fortsette. Det skyldes ikke minst MDGs fremgang. Partiet har i skrivende stund nær doblet oppslutningen fra kommunevalget i 2015.

De rødgrønne partiene som sitter i dagens byråd, Ap, SV og MDG, har et såpass stort forsprang at et byrådsskifte virker usannsynlig.

Ved midnatt var tallene for Oslo fortsatt kun basert på forhåndsstemmer.

Brakvalg for FNB i Bergen

I skrivende stund har Arbeiderpartiet nær halvert sin oppslutning i Bergen. Også Høyre kan få en oppslutning under 20 prosent, mens Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) går mot et brakvalg.

FNB puster begge de tradisjonelle styringspartiene i nakken, og partiets førstekandidat Trym Aafløy kan fjerne Arbeiderpartiet fra makten. Hverken Ap eller Høyre har per nå flertall (34 mandater), og FNB blir derfor helt avgjørende i dannelsen av det nye byrådet.

Flere rødgrønne vokser i Trondheim

I Trondheim har Ap og ordfører Rita Ottervik mistet nesten annenhver velger siden 2015-valget, ifølge de foreløpig opptalte stemmene. Men SV og MDG ser ut til å gjøre det svært bra.

Basert på dette vil dagens konstellasjon i Trondheim med Ap, KrF, Sp og MDG miste flertallet. Dermed må Arbeiderpartiet og ordfører Rita Ottervik sondere også med andre partier for å finne flertall. Blant annet vil et samarbeid mellom Ap, SV, Rødt og MDG ha flertall i bystyret.

Status i de andre storbyene

Også i Stavanger ser FNB ut til å kunne havne på vippen. Arbeiderpartiet taper stand, men Høyre og sittende ordfører Christine Sagen Helgø går mest tilbake. Hun tar ikke gjenvalg i år, og spørsmålet er nå om oljebyens neste ordfører blir Arbeiderpartiets Kari Nessa Nordtun eller Høyres John Peter Hernes. FNB har i mange saker stått på Aps side, men partiet vil foreløpig ikke avsløre hvem de kommer til å støtte.

I Kristiansand fremstår kampen om makten fortsatt som åpen. Demokratene har rystet det politiske landskapet i byen, og ifølge prognosene er de inne som det tredje største partiet. Dermed markerer et protestparti seg kraftig i Kristiansand, slik FNB gjør i Bergen.

I Tromsø går Senterpartiet og Nei til bompenger i Tromsø frem rundt 9–10 prosentpoeng hver, samtidig som Arbeiderpartiet og Høyre går kraftig tilbake. De to styrtingspartiene har byttet på å ha makten i Tromsø siden årtusenskiftet.