Giske tar ikke gjenvalg til Stortinget: – Belastningen blir for stor

Trond Giske skriver på Facebook at han ikke vil stille opp i et benkeforslag på lørdagens årsmøte, og at det er uaktuelt for ham å stille til gjenvalg på Stortinget.

Trond Giske stiller ikke som kandidat for en ny stortingsperiode.

Uken startet med nominasjonen av Giske som ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti. For Giske var nominasjonen et skritt i retning posisjonen han tidligere hadde.

Fire dager senere ser virkeligheten helt annerledes ut.

Trond Giske skriver fredag kveld på Facebook at han ikke vil stille opp i et benkeforslag på lørdagens årsmøte, og at det er uaktuelt for ham å stille til gjenvalg på Stortinget.

«Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti jobber i dag med å lage et nytt forslag til styre. I den forbindelse spekuleres det i benkeforslag på meg. Jeg vil ikke stille opp i et benkeforslag og anbefaler at årsmøtet samler seg om valgkomiteens forslag. Jeg håper de mange som har støttet meg i kommunepartiene i Trøndelag vil følge den oppfordringen», skriver Giske.

Uttalelsen kom samtidig som valgkomiteen kunngjorde at varaordfører i Rennebu, Marit Bjerkås, innstilles som ny leder i Trøndelag Ap. Giskes navn sto ikke på valgkomiteens liste over innstilte styremedlemmer.

– Kan ikke lenger stå i dette

Giske skulle etter planen innlede lørdagens årsmøte i Trøndelag Ap, men nå er han fjernet fra programmet.

Etter vrakingen fra fylkesledelsen ventet mange at det ville komme en debatt om Giske skal nomineres til en ny periode på Stortinget. Den ballen la han selv død fredag kveld.

I Facebook-innlegget tar han et oppgjør med mediene og deres omtale av hva han beskriver som «usanne anklager mot meg uten noen dokumentasjon».

«Jeg har derfor sammen med familien min kommet til at jeg ikke lenger kan stå i dette, heller ikke i en renominasjon til Stortinget. Belastningen blir for stor. Jeg er lei meg overfor alle som støtter meg og som oppfordrer meg til å stå på. Jeg skulle gjerne fulgt oppfordringen og bidratt til å bygge et godt og sterkt Arbeiderparti. Det er dessverre ikke mulig,» skriver han.

Torsdag kveld skrev Adresseavisen at partikontoret har fått inn et nytt varsel mot Trond Giske. – Vi kan bekrefte at vi har mottatt et varsel. Dette håndteres i henhold til våre retningslinjer, skrev partisekretær Kjersti Stenseng i en melding til Adresseavisen.

Aftenposten kjenner ikke til innholdet i det nye varselet eller hvem avsenderen er. Ifølge Adresseavisen skal det handle om en hendelse som skjedde på en partisamling i Sør-Trøndelag Ap i 2014 da varsleren var 18 år.

I et intervju med Adresseavisen fredag kveld utdyper Giske hvorfor han sier nei til å bli nominert på nytt til Stortinget.

– Det blir en nominasjonsprosess, og jeg risikerer nye anklager jeg ikke kan forsvare meg mot. Men det er ikke synd på meg. Jeg skal klare meg, sier han.

Støttespiller: – Venstresiden mister en av sine dyktigste politikere

Det er bare noen dager siden det så helt annerledes ut for Giske.

Mandag ble han enstemmig innstilt som ny leder i Trøndelag Ap.

– Jeg er ydmyk og rørt over støtten fra mange kommunepartier i Trøndelag og fra en enstemmig valgkomité, uttalte Giske.

Innstillingen skapte en het debatt. Giske gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018 etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel. Der noen støttespillere har ment at han må få mulighet til å komme tilbake, reagerte andre sterkt på at Giske ble nominert til en fremskutt rolle.

Anette Trettebergstuen, som er leder i Aps kvinnenettverk, er blant dem som har uttalt at det var for tidlig med Giske-comeback som leder.

Men Giske har også hatt trofaste støttespillere.

Røros-ordfører Isak Veierue Busch har argumentert for at «vi har en annen Trond nå enn vi hadde før 2017». Han mener Giske ikke får sjansen til å bevise at han har tatt saken på alvor.

– Venstresiden i norsk politikk mister en av sine dyktigste politikere. Jeg har forståelse og respekt for valget han har tatt, og mener partiet nå må fremover, skriver han til Aftenposten fredag kveld.

Camilla S. Løften, leder av Rindal Ap, beskriver Giskes sorti som «trist». Lokallaget var innstilt på fortsatt å kjempe for ham.

– Jeg synes fremdeles han er en av de beste kandidatene vi har, sier hun.

Les også

Marit Bjerkås innstilt som ny leder i Trøndelag Ap

Comebacket er over

Vervet som fylkesleder ville sikret Giske renominasjon til stortingsvalget neste år, og det ville gitt ham en plass i landsstyret.

Slik så det ut til å bli. Men torsdag delte 29 år gamle Sandra Skillingsås sine personlige erfaringer med Trond Giske i et stort intervju med Adresseavisen. Hun var fylkessekretær i AUF og valgkampmedarbeider under Trond Giske i 2013 og 2014.

Kort tid etter kom beskjeden om at Trøndelag AUF trakk sin støtte til Trond Giske som fylkesleder. Det ble enstemmig vedtatt på et ekstraordinært styremøte i Trøndelag AUF torsdag ettermiddag.

Dermed var ikke lenger valgkomiteens enstemmige nominasjon gjeldende. Senere torsdag kveld kom også varselet.

For valgkomiteen handlet fredagen om å finne en alternativ fylkesledelse. For Giske handlet det om at comebacket i toppolitikken er over.