- Fullstendig uakseptabelt

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa mener det er uholdbart at nye veier blir ødelagt av telehiv, men forsvarte beslutningen om å bygge tunnel med ett løp på E6 da hun ble grillet i spørretimen på Stortinget onsdag.

- Telehiv er et velkjent problem og skal ikke forekomme i den grad det nå gjør på norske veier, sa Magnhild Meltveit Kleppa i spørretimen i Stortinget i dag.

Aftenposten skrev lørdag at en splitter ny strekning på E18 i Østfold er ødelagt av telehiv etter bare én vinter — uten at Statens Veivesen skjønner hvorfor.

I onsdagens spørretime i Stortinget måtte samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa svare Frp, som påsto Regjeringen bygger farlige veier.

— Veitrafikken er kommet for å bli. Vi må bygge veier som tåler tidens tann, men her svikter Regjeringens politikk fullstendig. Innser statsråden at at Regjeringen må bygge veier som for fremtiden, som faktisk tåler å bli brukt, ville Frps Bård Hoksrud vite.

- Velkjent problem

Kleppa svarte med å legge seg fullstendig flat.

— Det som er avdekket både på E18 og på E6 er fullstendig uakseptabelt. Derfor har Statens Veivesen satt ned en ekspertgruppe som går gjennom situasjonen, og jeg får snart overlevert en rapport om hva som må gjøres, sa Kleppa.

Hun viste også til at veinormene ble skjerpet fra 1. januar 2011, blant annet for å imøtekomme nye utfordringer som blant annet følger av klimaendringer.

— Men telehiv er et velkjent problem og skal ikke forekomme i den grad det nå gjør på norske veier, sier hun.

- Bygger ulovlige veier

Hoksurd kritiserte også byggingen av

Les også

Bygger ny tunnel med bare ett løp på E6

på E6 i Øyer i Gudbrandsdalen, på en veistrekninig som i fjor hadde 7200 passerende biler i døgnet. Når trafikken passerer 8000, vil tunnelen bryte sikkerhetskravene.

I går gikk Frps Arne Sortevik ut i Aftenposten og kalte byggingen av ettløpstunnel for

Les også

- Ett tunnelløp er molbopolitikk

.

— Er ikke samferdselsministeren enig i at det er dumt å bygge veier som er ulovlige når de åpner? spurte Hoksrud.

- Frp gikk inn for «molbopolitikk»

— Jeg tar avstand fra at vi bygger veier som er ulovlige, sa Kleppa. Hun viste dessuten til at beslutningen om å bygge kun ett tunnelløp på E6 i Gudbrandsdalen ble tatt av et samlet storting våren 2009.

Hun sier man valgte å starte med ett løp, siden byggingen da kom raskere i gang på en ulykkesutsatt strekning. Planen er å utvide med ett løp til når trafikken vokser.

- Frp var mot bompenger på strekningen, men ikke at vi bygget ett løp først, sa hun.

Les mer om veisikkerhet her: