Delte meninger om mulig comeback for Søviknes

Leder av Oslo Frp vil ha en reell kamp om nestledervervet i Frp, og advarer sentrale partifeller mot å blande seg inn i valgkampen.

Tolv år etter at Os-ordfører Terje Søviknes trakk seg som nestleder i Fremskrittspartiet, ønsker han å komme tilbake på riksplan.
  • Solveig Ruud
  • Marie Melgård

— Jeg håper at ingen andre enn Terje Søviknes trekker i trådene her, sier Christian Tybring-Gjedde, som ønsker Per Willy Amundsen som ny nestleder.

Os-ordfører Terje Søviknes gikk i går ut og kunngjorde at han ønsker comeback som nestleder i Frp.

— Motivasjonen er veldig sterk. Men jeg går inn i dette med lave skuldre, sier Søviknes til Aftenposten.

Internt i partiet er meningene svært delte om hvilken mulighet Søviknes har til å lykkes med fremstøtet, som er forankret i eget fylkesparti i Hordaland.

Flere velger å forholde seg tause om kandidaturet, noen sier rett ut at de ikke tror han har noen sjanse, mens andre igjen mener han kan vinne frem og bli valgt.

De som tror det siste, begrunner dette med at partileder Siv Jensen og nestleder Ketil Solvik-Olsen trenger en utenfor Stortinget og regjeringsapparatet ved sin side. Sånn sett mener noen at Søviknes' kandidatur kom beleilig.

Flere av de andre potensielle utfordrerne er nå plassert i viktige posisjoner i regjeringsapparatet: Anders Anundsen er statsråd. Og to andre hyppig nevnte navn, Per-Willy Amundsen og Bård Hoksrud, er begge statssekretærer.

Solid ordførererfaring

— Så å si alle i ledelsen og sentralstyret er enten knyttet til stortingsgruppen eller regjeringen, påpeker Søviknes, som mener partiledelsen kan ha godt av å få inn en med kommunalpolitisk erfaring.

Søviknes får ros for jobben har gjør som ordfører, men også i hans eget parti er det dem som trekker frem årsaken til at han forlot rikspolitikken og vervet som nestleder og kronprins i 2001: Seksuell omgang med en beruset 16 år gammel jente på en fest i regi av Fremskrittspartiets ungdom.

Trekker i trådene?

Søviknes sier til Aftenposten at hverken Siv Jensen eller noen i kretsen rundt henne har oppfordret ham til å stille. Men hans egne uttalelser i et intervju i Bergens Tidende – om at han hadde «orientert» Siv Jensen – har fått noen til å tenke i de baner.

— I intervjuet kan man ikke tolke det på noen annen måte enn at han har snakket med noen sentrale politikere. Jeg håper han og andre holder seg for gode til å blande seg inn i jobben til valgkomiteen. De må velge en nestleder på fritt grunnlag, sier Tybring-Gjedde, som åpent gir sin støtte til den litt mer frittalende Per-Willy Amundsen.

Les også

Et varslet comeback

— Han er ideologisk skolert, vi trenger en som kan tale til våre velgergrupper som er store, men føler seg marginalisert, sier Tybring-Gjedde og legger til:- Det er ikke noe galt med Søviknes, men jeg tror Per-Willy Amundsen har en bredere appell, sier han.

Avventende

Amundsen selv vil foreløpig ikke bekrefte at han er kandidat.

— Det har jeg ikke tatt stilling til, sier han.

Heller ikke Anders Anundsen eller Bård Hoksrud vil stå frem og bekrefte at de vil kjempe om vervet.

Både Telemark og Vestfold Frp ønsket Anundsen som nestleder allerede på årets landsmøte. Anundsen vurderte å utfordre Sandberg, men unnlot å gjøre det.

— Hvis han er interessert, vil vi støtte hans kandidatur, sier leder i Vestfold Frp, Tom Holthe, som understreker at fylkespartiet på nåværende tidspunkt ikke har snakket med Anundsen om dette.

— For oss i Telemark er det hyggelig at Bård Hoksrud blir nevnt. Han er selvsagt kapabel til jobben: Han er godt kjent i partiet, godt likt og har stor arbeidskapasitet. Hvis han selv vil stille, så er det ikke unaturlig for Telemark å støtte ham, sier leder av Telemark Frp, Kristian Norheim.

I forkant av årets landsmøte støttet imidlertid Telemark opp om Anundsens kandidatur.

— Anders er en kandidat som står støtt i Telemark, men vi har ikke hatt noen ny diskusjon på navn, så vi avventer valgkomiteens arbeid, sier han.

Grasrota

Flere fylkesledere sier åpent at de i prinsippet ønsker en fra grasrota, slik at ledertrioen blir bredest mulig rekruttert.

— Det vil ikke være gunstig at tre statsråder har de mest sentrale rollene i partiet. Det tror jeg flere vil være enig med meg i. Vi har ikke diskutert navn, men jeg tror vi vil gå langt for å få en kandidat som ikke er sentralt plassert i regjering eller i Stortinget, sier Anders Kylland i Aust-Agder Frp.

Fylkesleder Pål Fredrik Mannsverk i Finnmark påpeker at partiet trenger «en med god kontakt der ute og med lokallagene» uten at han vil si at det betyr at Søviknes bør velges.

Les også

Søviknes vil returnere til rikspolitikken

Lederen i Buskerud Frp, Morgan Langfeldt, vektlegger også behovet for noen som representerer grasrota.— Vi trenger noen som kan representere grasrota, og som utad oppleves som grasrot, sier han.

Viktigst med kompetanse

Ifølge fylkeslederen i Telemark bør ikke kravet om grasrot-representasjon overskygge andre hensyn.

— Jeg er ikke så glad i diskusjonen om at det å være folkelig eller fra grasrota, må være hovedkjennetegnet til en ny nestleder. Det at du har kompetanse er viktigere enn hvor du er i systemet. Det er ikke overraskende at folk i stortingsgruppen går inn i sentralstyret – det er flinke folk som vises tillit og får andre verv, sier Kristian Norheim, som forøvrig bemerker at han synes Søviknes har gått tidlig på banen.

— Valg av nestleder skjer ikke før til våren, sier han.