Politikk

Sylvi Listhaug godtar ikke kritikken fra Solberg

Erna Solberg (H) ba eks-justisministeren sin om å skjerpe seg. Sylvi Listhaug sier statsministeren kan glemme å få det ønsket oppfylt.

Erna Solberg og Sylvi Listhaug satt sammen i regjering frem til våren 2018.
  • Thomas Olsen
    Journalist

– Det må hun gjerne mene. Det er mediene som har tillagt meg meninger og tolket dette Facebook-innlegget. Det de har skrevet, har ikke rot i virkeligheten, sier Listhaug til Aftenposten.

Stortingsrepresentanten slår fast at hun ikke vil begynne å debattere på en annen måte.

Kritikken har haglet mot den tidligere justisministeren de siste dagene.

Både Dagbladet, VG og Aftenposten har på lederplass kritisert Sylvi Listhaug for Facebook-meldingen der hun skriver at Ap og byrådet i Oslo burde skamme seg for å ha latt medlemmer av romfolket bo der det tidligere var et sykehjem.

Mandag gikk også statsminister Erna Solberg ut og kritiserte sin tidligere regjeringskollega.

– Det bidrar ikke til det debattklimaet jeg ønsker. Hun er ikke alene i norsk politikk om dette, det er også mange andre som ikke bidrar – som ikke tar med seg sammenhengen i det som skjer, og resultatene av det, sier Solberg om eks-justisministeren.

Les også

Forfører Listhaugs metode | Harald Stanghelle

– Alt jeg skrev, er korrekt

I Facebook-innlegget skriver Listhaug følgende:

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?»

Avisene, og en rekke politikere, mener hun her presenterer et bevisst feilaktig og provoserende bilde av virkeligheten.

– Så du tar ingen selvkritikk for denne Facebook-meldingen?

– Hvorfor skal jeg ta selvkritikk? Hvorfor i all verden skal jeg det når alt jeg har skrevet, er korrekt, sier hun.

Faktasjekken Faktisk.no har gått gjennom saken, og hva Oslo Frp har påstått i denne artikkelen.

Bla lagt ned på grunn av lav standard

St. Halvardshjemmet ble lagt ned fordi Kirkens Bymisjon, som drev det, ikke fikk fornyet driftsavtalen med Oslo kommune. Bygningen holdt ikke en god nok standard, blant annet fordi det ikke var toalett og bad på alle rom.

Målet om egne bad ble innført av byrådet da Sylvi Listhaug selv var eldrebyråd i Oslo.

Samtlige beboere ble flyttet til andre sykehjem.

Noen måneder senere begynte Kirkens Bymisjon å bruke bygningen som overnatting for medlemmer av romfolket. 70 prosent av tilbudets finansiering kom fra Justisdepartementet, der Sylvi Listhaug selv var statsråd.

Overfor VG erkjenner eks-justisministeren å ha støttet prosjektet med penger da hun satt i Regjeringen.

– Feil å finansiere overnatting for turister

– Jeg er glad for at mediene med denne saken har sørget for at vi har fått en debatt om nedleggelse av sykehjemsplasser, sier Listhaug.

– Hvis det var sykehjemsplasser du ville diskutere, var det da nødvendig å sette dette opp mot en annen svak gruppe, romfolket?

– Jeg mener det er viktig at folk blir klar over at det offentlige finansierer overnattingstilbud til romfolk, som egentlig er turister i Norge. Mange mener at det er feil at staten skal betale for en gruppe som i Norge er knyttet til kriminalitet, prostitusjon og tigging. Det er ikke jeg, men mediene som setter disse opp mot hverandre, sier Listhaug.

– Hva sier du til kritikken om at din debattform skaper misforståelser og motsetninger?

– Jeg mener det er viktig å være direkte. Jeg har min stil selv om mediene forsøker å få meg til å endre meg. Det er mediene som tolker og setter disse to tingene opp mot hverandre. Ingenting av det jeg skrev, er feil.

Listhaug gikk av som justisminister våren 2018 etter en opprivende konflikt om en Facebook-melding som både hun og statsminister Erna Solberg måtte beklage.

En samlet opposisjon hadde i forkant erklært at de ikke hadde tillit til ministeren.

– Lærte du ingenting av mistillitssaken i vår?

– Jeg er strålende fornøyd med å være på Stortinget. Jeg sier det jeg mener og står opp for ytringsfriheten, at folk skal få lov til å si det de mener, også vi som er politikere. Jeg lar meg ikke styre, sier Listhaug.

  • Den som tror Listhaug har lært, må tro om igjen, skrev politisk redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen i vår.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Sylvi Listhaug
  2. Erna Solberg
  3. Retorikk
  4. Sykehjem